Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Temaveckor

Tema 4 – Candida del 3

2008-02-12 15:51 #0 av: Hoppfull

Hur behandlar man candida?

De flesta rekommenderar att man svälter ut candidan, detta genom att inte mata den med något som innehåller socker, stärkelse, svamp, jäst, alkohol osv. Med andra ord kan man inte heller äta frukt eller bär. Detta är under själva utsvältningen! Hur lång tid den tar beror troligtvis på hur ansatt din kropp är och i vilket skick din tarm är samt hur mycket du hjälper kroppen genom att äta olika tillskott.

Själv kom jag i kontakt med en phytonom eller en örtterapeut. Genom tester kom vi fram till att jag med allra största sannolikhet hade candida, en kraftig överväxt. Jag är öron-näsa-halsbarn och har ätit oräkneliga mängder penicillin tidigt i livet. Hon föreslog mig att både äta örter som dödar av svampen, äta tillskott av goda bakterier, kalka kroppen för att göra den mera basisk samt rena tarmen för att det är ofta där svampen har sin "boplats", parallellt med att avstå från stärkelserika livsmedel. Det här var ingen snabb och liten kur för mig, jag åt omväxlande kaprylsyra, MSM och Ipe Roxo, vilka alla dödar av svampen i över ett halvår. Samtidigt åt jag FOS som är mat för goda tarmbakterier, samt aloevera som är en dunderväxt för magens flora. Jag åt även tillskott av kombinerat magnesium/kalcium. Plus att jag tog två kurer med Oxymax som tillsätter syre i tarmen varpå plack och annat skräp släpper och candidan följer med ut. I början åt jag heller inget av det som bör undvikas. Jag fick även hjälpa kroppen genom att tillsätta Mariatistel och Maskros, vilka hjälper levern och njurarna. När svampen dör bildas toxiner och går processen snabbt får levern mycket tufft arbete och man kan få en rad utrensingssymptom. I mitt fall blev det ganska jobbigt. Utöver detta är det bra att hjälpa tarmen genom att tillsätta av den goda bakterierkulturen som bör finnas i allas magar, detta kan man göra genom olika sorters probiotika men även genom syrade grönsaker (sockerfria förstås) för mig fungerar det bra med dolfilus eller hälsofil.

Det finns även en rad örter och eteriska oljor som hjälper kroppen att rensa ut och döda av candidan, några exempel på det är vitlök, olivolja och kokosfett, det sista innehåller naturligt kaprylsyra som är en mycket effektiv candidadödare (mer information finns i länkarna). Men på det stora hela kan man säga att det krävs att man har en sund livsföring med så lite stress som möjligt och så lite gifter som möjligt. Minimera intaget av kolhydrater i alla dess former och förstås i största möjliga mån undvika mediciner. Dessutom vet man att candidan är oerhört livskraftig, den blir mycket snabbt resistent mot både mediciner och annat och man rekommenderar därför rotationskost och likaså rotation i medicineringen.

Nu har det gått ett par år sedan jag gjorde detta. Med candidan försvann även en svår pollenallergi samt en besvärande laktosintolerans. Men candidan bor fortfarande i mig och min mage är ganska känslig. Det behövs inte många avsteg förrän den blossar upp och gör sig påmind. Min phytonom gav mig fem saker man aldrig bör äta om man har/haft candida, de är: apelsiner (har naturligt mögel i sig, mögel=svamp), svamp givetvis (som soya ex), jordnötter (har mögel på sig liksom många andra nötter), vindruvor och russin (har naturliga jästsvampar på skalet). För min personliga del är mögel det allra värsta, alltså svamp i alla former, oj vad jag saknar ädelost. Jag blir dock dålig omgående och det tar flera veckor för magen att reparera sig. Men tänk vilken hälsovinst att slippa mina svåra allergier och ha en mage som fungerar mycket bättre!

Till slut vill jag bara säga att detta är vad jag har lärt mig om candida genom min egen sjukdom och genom att läsa det som finns skrivet om sjukdomen. Denna artikel gör således inga anspråk på att vara "fakta" utan är till störst del självupplevt. Jag har tagit viss hjälp av länkarna nedan men utöver dem har jag läst hundratals skrifter och webbsidor om candida för att försöka förstå sjukdomen, hur den fungerar, vad den kommer av och hur jag skulle kunna bli frisk.

Länkar till sidor om candida:

http://www.halsosidorna.se/ParasitsjukdomarochCandida.htm

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1108

http://www.ehdin.com/?navid=98&sub=10

Länkar till de jag handlat mediciner ifrån:

http://www.alocost.se/  (läs gärna här om professor Öckerman som är en föregångare inom komplementärmedicin)

http://www.helhetshalsa.se/

Relaterade länkar

Av: Hoppfull

Datum för publicering

  • 2008-02-12
Anmäl
2008-02-12 19:36 #1 av: korseett

va bra du skriver!

Något som även fungerar mot candida är LCHFkosten och att man då undviker ovanstående som Hoppfull räknar upp. Men vi är också olika känsliga för saker.

Anmäl
2008-02-12 19:40 #2 av: Hoppfull

Tack igen Generad gillar att skriva Glad

Lchf är som du säger ultimat kost mot candidaöverväxt, de flesta kan dock bli friska och tåla kolhydrater igen (förutsatt att man inte är sockerberoende förstås) fast antagligen för alltid mera restriktivt.

Min egen tes är att vad man är mest överkänslig mot beror på vad som orsakat candidan. I mitt fall är det sannolikt penicillin, som ju är just mögel, och antagligen är det därför mögel är det jag absolut inte klarar. Å andra sidan har jag aldirg någonsin ätit särskilt mycket socker och candidan reagerar således inte direkt av att äta socker heller. 

Anmäl
2008-02-12 23:40 #3 av: Tuva-Lena

Vad du är kunnig Hoppfull! Inget ont som inte för nåt gott med sig, skulle man kunna säga. Du är en riktig specialist på området!

Men du, i första artikeln så skrev du att candidan förkommer naturligt i vår mag-tarm flora. Hur går det då med den när du äter mediciner och örter m m, som dödar candidan? Jag antar att den, samtidigt som den kan ställa till besvär om den får övertaget, även fyller en funktion i vår matsmältning eftersom den finns naturligt i vårt matsmältningssystem?

Tack för dina intressanta artiklar! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-13 00:04 #4 av: abbis

Mycket intressant läsning...Vet du om hudutslag i form av vätskande utslag ibland med var i kan förekomma om man bär på extra candida..Jag har utslag som kommer och går speciellt på kinderna och pannan..Utslagen blåssar när jag smörjer med oljor eller annat som ska vara naturligt..Måste smörja då huden flagar av torrhet..

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2008-02-13 07:40 #5 av: [Mariann]

Mkt intressant läsning. Ska kolla länkarna också!

 GladMariann

Anmäl
2008-02-13 08:01 #6 av: Hoppfull

Ja Inga-Lena, det är överskottet av svampar man dödar av. Det är nog så att kroppen ska sköta den där balansen själv och på de flesta fungerar det nog så. Det innebär att när överskottssvampen dör så tar de "goda" tarmbakterierna naturligt kommandot så fort de kan. I min tarm dock verkar det vara så att den kanske aldrig haft en normal tarmflora... så jag måste lära om hela systemet så att säga. Det är därför jag är så känslig med och det behövs så lite för att pajja alltihop igen.

Abbi, jag vet inte exakt vilken sorts utslag men vad vården beskriver som eksem i olika former (och ofta behandlar med kortison som är rena gödningsmedlet för candidan) kan mycket väl vara candidautbrott. Själv hade jag både eksem i örongångarna och böjveckseksem som helt försvunnit nu. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att det är det du har, klassiskt för candidan är ju även dess våldsamma protester när man behandlar den. Man brukar beskriva den som att den blir aggressiv och kämpar för att överleva genom att blossa upp och bli ännu värre (och ofta får behandling i form av kortison eller penicillin). Det låter ju som om det stämmer med dina utslag.

Det finns de som hävdar att candidan kan ge skensymptom som förkylningar för att den vet att kroppen frå penicillin om den blir tillräckligt förkyld...

Anmäl
2008-02-14 07:38 #7 av: molana

Bra skrivet!

Kämpar för att bli av med överväxten med.

Anmäl
2008-02-14 09:17 #8 av: Hoppfull

Ok då önskar jag dig all lycka till eftersom det är en ganska envis liten sak :) men trägen vinner!

Anmäl
2008-02-14 10:01 #9 av: Gronstedt

Som van candidat kan jag bara hålla med om att det är en envis djävel med fler huvuden än en genomsnittlig hydra. Att den kan se så olika ut, och reagera så olika, hos olika individer är nog ett av skälen till att den etablerade vetenskapen så länge vägrat tro på att den finns.

För mig är det bara LowCarb som gäller för att fungera. Jag har använt många, många olika antisvampmedel, som har varit till god nytta, men inga medel har givit långsiktig verkan så länge jag ätit kolhydrater. Men jag tror som sagt som Hoppfull (även här) att det beror på vilken inkörsport svampen haft. För mig har det varit en kombination av ogynnsamma faktorer, från att ha varit ett ständigt penicillinbehandlat öronbarn till att ha kallats deprimerad och fibromyalgiker och fått deppknark, kortison och antiinflammatorika i långa banor. Och så ett underliggande mat-/kolhydratberoende.

Anmäl
2008-02-16 13:54 #10 av: Bacon

Är det någon av candidaterna som har provat att dricka kolloidalt silver mot candidan, och i så fall med vilket resultat?

Jag är inte insatt i verkningsmekanismen och vet inte om silvret kan medför resistens hos mikroorganismer, men har läst många "vittnesmål" om befrielse från både bakterie- virus- och svampinfektioner.

Anmäl
2008-02-24 15:06 #11 av: Aniara4

Jag blev tipsad från flera håll om Pau d'Arco, och det tycker jag faktiskt hjälper med att få ordning på magen. Jag har ätit alldeles för mycket socker och kämpar som bäst med att sluta med både det och andra snabba kolhydrater (på sikt tänker jag gå över helt till LCHF jag med), så det är säkert en starkt bidragande orsak till magproblemen.

Jag har också börjat kunna ta probiotika sedan jag började med Pau d'Arco, förut blev magen alldeles fnattig av det, knep och gasade och spruttade och hade sig...

Beläggningen på tungan försvinner också! 

Anmäl
2008-02-24 15:16 #12 av: Hoppfull

Japp, Pau d'Arco och Ipe Roxo är samma sak :) det är bark från ett träd och den har även fler namn än så.

Magen blir fnattig när tillväxten av de goda bakterierna ökar. Man får ta det lite försiktigt och långsamt och sedan öka på dosen gradvis. FOS är att rekommendera i kombination med probiotika.

Bra att det hjälper :) Lycka till!!

Anmäl
2008-03-30 23:01 #13 av: MaMaMade

Intressant Hoppfull! Du rekade ju mig att läsa om candida när jag frågade om mina utslag i en annan tråd. Mkt stämmer in på min mellandotters magproblem också.

Du skriver ovan: "klassiskt för candidan är ju även dess våldsamma protester när man behandlar den. Man brukar beskriva den som att den blir aggressiv och kämpar för att överleva genom att blossa upp och bli ännu värre"

För mig blossade utslagen upp på det gamla stället på höger underarm men även på vänster underarm denna ggn + lite mer utbrett än vad det brukar vara. Jag tolkar det som ett försvar då jag börjat äta medelstrikt LCHF. Tycker inte att det är så många fler symptom som stämmer in på mig men jag ska testa lite.

Det blir värre m min 5-åring. Vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt där. Har börjat dra ner på kolisarna åt båda flickorna, mindre tillbehör till sovlet vid måltiderna o max 1 macka dagen, oftast de mornar jag har tomt i kylen, annars äter vi mkt ägg på morgonkvisten. Inget socker i mat el dryck, hemmagjord isglass på osockrad juice som "treat" ibland.

Är yoghurt bra el dåligt? De är båda laktosintoleranta i olika grad o vi köper Valios (svindyra produkter o så lågfettade att det är skrämmande!) naturella emellanåt. De får också sina "godisdroppar"; dvs magdroppar från apoteket + de obligatoriska AD-dropparna (rapsolja, jag vet men vi äter sjukt mkt lax så jag tror att det jämnar ut sig mellan omega-3 o -6).

Mellis har långsamt arbetande tarm men massor av avföring ett par ggr/v...lite bättre nu m ändrad kost. Hon har haft en fruktansvärd andedräkt, bättre nu. Man drar sig för godnattpussen... Ledsen Hon är också den av våra 3 barn som är mest uttalad sockergris, lördag är bästa dagen på hela v sas.

OJ så långt det blev men jag lider så m tösen!

Anmäl
2008-03-31 10:37 #14 av: Hoppfull

Det är förstås jättesvårt att råda när det gäller barn. Jag kan dock berätta hur jag gjort med min egen tös som lidit rejält av candida (enligt min uppfattning). För det första så ska man vara oerhört tålmodig och se det som en långsam läkningsprocess. Jag började med att ge henne aloevera på fastande mage varje morgon (försök hitta en så ren aloevera som möjligt om du vill testa) plus FOS (hon fick en halv äggkopp alltså kanske ca en msk, kan blandas med lite vatten om det är äckligt). FOS är ju som socker, ett vitt rent sött pulver som fungerar som mat endast för de bra bakterierna i magen. Det är vad jag gjort egentligen, det handlar om att under en lång tid bygga upp en starkare bakterieflora i deras magar. Då håller de bra bakterierna ordning på de dåliga alldeles själva :)

FOS är ganska kraftigt så man kan gärna börja lite försiktigt för att undvika för mycket gaser med magknip till följd. Min unge fick slicka på sin fingertopp och doppa den i burken och slicka av... (hon hade en egen burk, den räckte jättelänge) gärna flera ggr/dag men som sagt försiktigt i början. Det var poppis då det smakar godis :) Vi har hållit på i nästan två år nu och faktum är att hennes problem är nästan helt borta nu. Så nu har vi slutat "medicinera" men har aloevera hemma för eventuella magknip. Proviva är faktiskt bra det med, trots att det innehåller socker är det så mycket bra bakterier i så att det överväger det dåliga (min åsikt).

Att candidan blir aggressiv är typiskt, nästan alla som lägger om kosten så att candidasvamparna får mindre mat och dör, får ökade problem. Dels av att svamparna utsändrar toxin när de dör så att kroppen får jobba extra med utrensning, men även i ren protest så att man ska gå tillbaka till det gamla eller försöka få mediciner (candidan äter gärna kemikalier).

Hoppas att det blir bättre för er, men som sagt, ha inte för höga förväntningar för snabbt. Det tar tid för kroppen att läka och förändras.

Anmäl
2008-03-31 18:21 #15 av: MaMaMade

Var hittar jag mer upplysning om FOS o var kan jag få tag i det?

Anmäl
2008-03-31 18:33 #16 av: Hoppfull

Jag köpte det genom min örtterapeut som köper det genom helhetshälsa http://helhetshalsa.se/ De säljer endast genom återförsäljare men man kan mejla dem och fråga var den närmaste finns.

http://helhetshalsa.se/info/produkter/prod_pop/3230.htm här är deras info om FOS, hämtad från hemsidan.

Anmäl
2008-03-31 18:56 #17 av: MaMaMade

Tack Hoppfull!

Anmäl
2008-03-31 19:48 #18 av: Hoppfull

Vassego, det är bara att fråga på :)

Anmäl
2008-09-24 14:33 #19 av: korseett

puttar denna då jag hänvisat hit från kolhydrater

/Karin

Anmäl
2009-04-05 15:53 #20 av: Hoppfull

Och putteliputtputt!

Anmäl
2009-04-05 21:55 #21 av: JILE

GladÅ vad bra inlägg Hoppfull, att jag ej sett den förut. Har  haft mycket besvär med mage mm och tänkt att det stämt in på candida. Fick en bok på hälsokost en gång som var så bra om candida. Det stod om de människor som fått in candidan i hjärnan mm och de bara stod still kunde ej röra sig. Men när de började med canidabehandling så kunde de sakta men säkert röra sig.

Det är hemskt vad symtom det finns, många som går runt idag och har överväxt av detta. Min dotter har ju astma och allergier och hon har säkert överväxt av candida. Men det är svårt när hon tar cortison för astman.

Sen blir man ju så sötsugen med denna svamp. När man läser symtomen så stämmer ju alla in :) tycker jag har alla symtom..

Tack för tråden

Jile

Anmäl
2009-04-05 22:09 #22 av: Hoppfull

Kul att du hittade matnyttigheter här Jile!

Jag kämpar ju själv med min candida och räknar med att få ha den alltid, det gäller bara att hålla den i skick så gott man klarar.

Det är verkligen knepigt med cortison och andra mediciner som göder candidan, det blir en ond cirkel eftersom candidan kan förvärra allergin om man drar ner på medicinen för att svälta ut svampen. Den är mycket elak av sig och tar till knepiga metoder för att överleva.

Hoppas att det ordnar till sig för er båda!

Anmäl
2009-04-05 22:10 #23 av: JILE

Tänkte berätta om de mediciner jag fick av Cenneth Medevik som är duktig irisdiagnostiker och homeopat i Sundsvall, av honom fick jag candida homeoplex 5dr morgon och 5dr. kväll i lite vatten. Efter 2v 10dr x 2

Sedan hade jag något som hette Alloplex 54 2tabl morgon 2 tabl. em Tog dessa i ca ett år men det blev ju så dyrt och sen blev inte min dotter bättre i sin allergi så vi slutade där och började hos en klassisk homeopat istället.

Sen skulle jag ta probiontabl 2 morgon 2 kväll.

Kram Jile

Anmäl
2009-04-05 22:20 #24 av: Hoppfull

Ja det billigaste är ju att sluta med alla saker den kan växa av som det står i artikeln, det är ju helt gratis men kan vara lite jobbigt. Det tar oxå längre tid än om man samtidigt behandlar sig med örter eller dylikt.

Jag tror att de mediciner du fick var kanon, men som du säger måste det ju fungerar ekonomiskt annars blir det ju så dumt.

Anmäl
2009-07-10 11:07 #25 av: Hoppfull

Puttar upp på förfrågan Glad

Anmäl
2009-07-15 17:02 #26 av: Hoppfull

Och putt igen

Anmäl
2009-12-31 10:27 #29 av: Sindri

Och vad är FOS?

Anmäl
2009-12-31 11:09 #30 av: Clary

http://helhetshalsa.se/info/produkter/prod_pop/3230.htm där ska du hitta info om FOS. Välkommen hit får jag väl säga också Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-12-31 12:24 #31 av: Sindri

Den länken fungerar tyvärr inte. Kan ingen bara säga vad FOS står för, det är väl en förkortninga av något?

Har sökt på flera sajter som säljer hälsokost, men ej fått någon träff, så det heter väl något annat också?

Anmäl
2009-12-31 13:06 #32 av: MaMaMade

FOS = fruktooligosackarider

Här kan du läsa mer om candida.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.