Fysioterapi/smärtlindring

Tema 1: Laser - Ljuset som läker

2008-01-16 00:56 #0 av: Tuva-Lena

Laserterapi är fortfarande inte en godkänd medicinsk behandling i Sverige. Men laserklinikerna blir allt fler och många vittnar om laserns läkande effekter.

Laser används på många olika sätt inom medicinen, bland annat kirurgisk laser med ett mycket koncentrerat ljus som skär eller bränner.

Det finns också laser med lägre effekt som stimulerar cellfunktioner, bland annat kan man med osynligt infrarött ljus behandla ett flertal smärttillstånd, inflammationer i leder eller muskler, öroninflammationer med mera. Laser med olika våglängder och med olika intensitet används, och behandlingstiderna varierar beroende på sjukdomens art.

Medicinsk laserbehandling kan ske på många olika sätt och med olika sorters ljus. Gemensamt för behandlingarna är dock att man med lågeffektlaser påverkar kroppen på cellnivå genom att öka cirkulationen i blodkärl och lymfkärl, påverka cellernas ämnesomsättning och utsöndringen av ämnen som t ex endorfiner och prostaglandiner.

Medicinsk laser används främst för att behandla smärttillstånd, olika inflammationer, svårläkta sår, hudförändringar och annat. Lasern stimulerar cellerna till självläkning och anses helt riskfri.

Studier vid bl a Karolinska Institutet har visat att laser har en positiv effekt på bland annat astma. Även patienter med reumatism, ischias, artros, muskel-och ledinflammationer har upplevt positiva effekter vid laserbehandling.

Bruket av medicinsk laser är inte en behandlingsmetod som godkänts av Socialstyrelsen. I Norge däremot är medicinsk laser jämställd med all annan vedertagen sjukvård.

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2008-01-15

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-01-17 19:10 #1 av: korseett

Intressant läsning. Laser används ju mycket inom hästvärlden också med goda resultat. Hur länge har du jobbat med laser och hur ofta får du ta till den tekniken Inga-Lena?

Anmäl
2008-01-17 20:09 #2 av: Tuva-Lena

Lasern är ett fantastiskt redskap! Jag liknar den vid reiki fast energin alstras på mekanisk väg. Jag har jobbat med medicinsk laser sedan -87, och resultaten har varit helt förbluffande. I början av 90-talet gick jag en kurs för att kunna behandla hästar också, så det stämmer det du säger, den är också populär bland hästägare. Jag utför också akupunkturbehandling med en sk monosond, där jag stimulerar punkterna med laser istället för att använda nålar. 

Under min aktiva tid om laserterapeut har jag hunnit behandla allt ifrån bältros till tandvärk/bihåleinflammationer och onda ryggar, nackar/leder. Man blir helt försummad över det register av smärttillstånd som lasern kan avhjälpa. Helt suverän! Cool

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-01-17 21:16 #3 av: korseett

fantastisk må jag säga!

Anmäl
2008-01-17 22:48 #4 av: Magi-cat

Det låter intressant. Vad kostar en sådan apparat och hur kan man lära sig?

Hjärta För forskning utan djurförsök! https://forskautandjurforsok.se/ Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2008-01-17 23:32 #5 av: Tuva-Lena

#4 Åh kära nån! Hemlis Den är dyyyr kan jag säga. Min första kostade 90 tusen, men nu har dom blivit billigare i takt med utvecklingen inom området. Den sista jag köpte kostade 40.

Jag har ju gått en lång utbildning innan och utbildat mig till fysioterapeut/massör. Arbetade några år med utraljud, fortsatte med vidareutbildning i U-sala och sedan köpte jag lasern. Sammanlagt hade jag tre års utbilding innan jag började arbeta med laser, så det är inget billigt alternativ. Men man får se det på lång sikt, och nu finns det många bra alternativa utbildningar inom alternativmedicinen som inte behöver kosta skjortan.. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.