Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Qi gong/yoga/Pilates

Läkande Yoga

2007-11-01 23:05 #0 av: Tuva-Lena

Den medicinska yogan har funntis i Sveige i drygt tio år nu, och skaparen Göran Boll ser mirakel ske varje vecka. - Yogan påverkar alla processer som sker i kroppen.

Egentligen kan man säga att all holistisk träning - där andning, kropp och själ involveras  - är terapeutisk och läkande. Men det går att spetsa till träningen så att den ger resultat snabbare och mer effektivt. Det berättar Göran Boll som utvecklade dem medicinska yogan i Sverige 1996 och driver Institutet för medicinsk yoga, IMY.

Mediyogan har sin grund i den klassiska kundaliniyogan. Den tillhör den tantriska inriktningen, alltså den äldsta formen av yoga, som har sitt ursprung i norra Indien och Tibet. De gamla yogamästarna såg sjukdom som blockeringar i kroppens energibanor. I Kina kallar man dem meridianer, i Indien nadis. Inom yogan pratar man istället om chakran, energicentra genom vilka livskraften flödar. Man jobbar alltså inte med att bota varje enskilt symptom, utan försöker istället hitta var i chakrasystemet olika problem bottnar.

När en person kommer till Göran Boll och vill ha hjälp börjar han sessionen med ett samtal. Han frågar om allt från matvanor till beteenden och från sjukdomar till relationer.

- Mycket grundläggs i barndomen, kanske till och med i fosterstadiet. Det som hände då, gör att olika människor utvecklar  olika beteenden och vanor. Det i sin tur gör att man till exempel reagerar olika på stress eller utvecklar olika sjukdomar. Alla beteenden och fysiska symptom kan sedan härledas till de olika chakrana.

Teknikerna har utarbetats av de gamla yogamästarna, som inte gjorde annat än mediterade och utövade yoga hela dagarna. De kände att "den här tekniken påverkar mig si eller så", och förde sedan kunskapen vidare till andra.

Ofta ger träningen resultat efter 3-6 veckor men det kan ta längre tid, beroende på hur regelbundet personen utövar sin yoga.

Det som gör att yoga fungerar som terapi, har att göra med de fysiska processer som startar i kroppen vid ett yogapass. Många börjar andas bättre vilket också gör att syresättningen av blodet förbättras. Det påverkar alla processer i kroppen väldigt grundläggande. Yogan fungerar också som en bromspedal för stressade människor, då musklerna får slappna av och man tillåts varva ner. Även hormonsystemet balanseras, säger Göran Boll.

Men mest av allt är yogan ett sätt att leva som påverkar hela individen.

- För mig är yoga att hitta balans i livet, inte att kunna stå i en perfekt triangel eller knyta ihop sig till en rosett.

Källa: Tidningen Hälsa 2007/04

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-11-01

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-11-01 23:31 #1 av: Brokenfether

Åh,vad fin artikel Tuvan....jag önskade jag kunde yoga...Glad

Men du,kundalinen,ska man inte vara försiktig med den...har hört att det kan öppna upp inre krafter som inte är bra. Om det stämmer eller inte..ingen aning. 

Anmäl
2007-11-02 03:28 #2 av: korseett

fin artikel!

Anmäl
2007-11-02 23:50 #3 av: Tuva-Lena

#1 Så här beskrivs kundaliniyoga på www.kundalini-yoga.se

Du behöver inte vara vig eller i fysisk toppform för att kunna göra kundaliniyoga. I de flesta övningarna kombineras rörelser med kraftfull andning, därför brukar man kalla kundaliniyoga för en aktiv och dynamisk yogaform. Kundaliniyoga är mer intensivt än klassisk hathayoga och iyengaryoga, men mindre fysiskt krävande än ashtangayoga.
I kundaliniyoga är det större fokus på den mentala och andliga delen av yoga. I kundaliniyoga ingår kroppsställningar och andningsövningar, men också mantran och meditation. I hathayoga lägger man större vikt vid att bemästra kroppen, i kundalinyoga är fokus på att bemästra sinnet.

Kundaliniyoga är en autentisk yogatradition som passar dig som söker efter en andlig disciplin. Många av de yogaformer som lärs ut på spa- och gymanläggningar idag är fysiska träningsformer som har väldigt lite med andlighet att göra. Yoga är mycket mer än bara fysiska kroppsställningar, yoga är ett medvetandetillstånd som man kan uppnå genom att använda olika tekniker som exempelvis kroppsställningar, andningsövningar och meditation. I kundaliniyoga betonas vikten av traditionen och länken tillbaka till de yogis som etablerade detta medvetandetillstånd.
Så det ä bara å sätt igång nu! Hemlis

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-11-03 00:28 #4 av: Brokenfether

Jag ska i allafall prova den meditation du skicka till mig...den är alldeles lagom för mig att starta med..Tack gumman...jag blev jätteglad...Skrattande

Anmäl
2008-07-14 22:12 #5 av: Tuva-Lena

*putt* Det var ett tag sen.. ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-14 22:49 #6 av: Tiia

jag yogar på min Wii,nu är det flera dagar sen sistGenerad

Anmäl
2008-07-14 23:04 #7 av: Brokenfether

#6 Vad är Wii för något? Aldrig hört talas om. Har du konstiga saker i ditt hem Tiia...Fot i munnnen

Anmäl
2008-07-14 23:04 #8 av: Tuva-Lena

#6 Vad är en Wii, Tiia..? Fundersam jag yogar med Ashtanga yoga som den heter, eller power yoga. "Fuskyoga" enligt många men jag mår jättebra av den. Blir lite mindre på sommaren när det är så varmt, men minst ett par ggr i veckan ialla fall. :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-14 23:51 #9 av: Tiia

kolla denhär länken,det är yoga,aerobic,m.m

http://www.viddler.com/explore/Konsolkoll/videos/3/67.233

 

Anmäl
2008-07-15 00:17 #10 av: Tuva-Lena

Oj, menar du att du har en sån där manick hemma? Och backhoppning, går det att göra sånt i vardagsrummet.? Skrattande Du har väl ingen kristallkrona i taket..? Annars påminner det lite om hur jag gör. Ja skickade efter en DVD och kan se precis hur övningarna skall göras. Svensk text också så det går jättebra. :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-15 00:17 #11 av: Brokenfether

Börjar fundera om man inte skulle kunna göra en liten kurs här i forumet från steg 1 till......slutet om hur man gör en lättare yoga/meditation. Allteftersom kanske man sen kan utöka med kurs2? Är det någon som är duktig på detta ämne och har lätt för att lära ut så hade det varit mer än välkommet. Jag hade verkligen behövt hjälp i allafall och kanske det finns fler som är intresserade.

Man kan sen skriva i tråden om hur man upplevt sin yoga/meditation efteråt. Precis som dom gör med healing på ÖN. Vad tycks om detta go vänner? Skrattande

Anmäl
2008-07-15 00:23 #12 av: Tiia

#10 ingen kristallkronaSkrattande...backhoppning är jättekul

Jag har dvd:s med yoga,men jag började lite när de var nya,för att sen tröttna när nyhetens behag var borta.Gråter

Anmäl
2008-07-15 00:24 #13 av: Tuva-Lena
Skitbra! Penga mun nej men det skulle vi kunna testa tycker jag. Absolut! Broken är på G tjejer!
Tai Chi
"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-15 00:27 #14 av: Brokenfether

Jodå...lite på G e hon nog allt..*S Men vi måste ha en lärare i ämnet oxå ju...Fundersam

Anmäl
2008-07-15 00:29 #15 av: Waara

Super spännande!! Är det bra Tiia?
Broken, kalas ide!
Då blir det yoga till barnens Wii :)
//W

Anmäl
2008-07-15 00:39 #16 av: Tiia

#14 Jag har lätt för att ge order,men svårt för att lära ut,hehe

#15 yogan är superbra

Anmäl
2008-07-15 00:41 #17 av: Brokenfether

#16 Det va ju typiskt oxå ju! Hmpf!! En lärare måste vi ha,så är det bara. kanske det dyker upp någon som vill hjälpa vad det lider...

Anmäl
2008-07-15 12:27 #18 av: Hoppfull

Problemet med yoga är att man egentligen måste vara utbildad yogalärare för att få lära ut... däremot att visa någon annan sin egen yoga kan ju inte vara något fel?

Jag kör ju en oerhört mjuk nybörjarvariant av yoga som jag lärt mig på en yogakurs. Den är inte alls vad jag trodde yoga var eftersom det inte är några jobbiga ställningar man sitter i länge eller svåra saker, det är en serie övningar för att slappna av och sträcka ut muskler vilket enligt den här skolan är det man ska börja med. För mig och mina för korta muskler var det perfekt och jag trodde aldrig att dessa lite fåniga enkla övningar skulle ha så stor effekt.

Anmäl
2008-07-16 15:56 #19 av: Tiia

här är kanske nåt för dig,Broken

http://www.hathayogalesson.com/

 

 

Anmäl
2008-07-16 20:05 #20 av: Tuva-Lena

Jag är ganska bestämd av mig när jag är på det humöret, men oftast slutar det med ett gapskratt. Skrattande 

Vi skulle ju kunna hjälpas åt förstås. Den yoga du beskriver Hoppis, är väldigt lika den jag gör: enkla övningar för att stretcha musklerna och framför allt, lära sig att andas rätt, stå rätt, och att slappna av...

Vi kan börja lektion ett med att lära oss att stå rätt - för att skona ryggen och ge dom inre organen lite gympa. Väldigt enkelt, och det i kombination med rätt andning blir som en första övning.

Sedan kan vi avsluta "kursen" med att lära ut "Solhälsningen". Vad sägs..? Och då får alla diplom! Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-17 03:57 #21 av: Brokenfether

#20 Det tycker jag låter som en perfekt ide` Tuvan. Då vill jag ha en ny tråd som bara finns till för dessa Yoga/meditations övningar. Sen bör det samtidigt göras en tråd för att skriva i om hur vi upplever våra övningar efteråt. Där diskuterar vi tips & råd så alla känner att dom kan fråga om övningar som tex känns svåra att konsentrera sig på så att man kan komma vidare och lyckas. Kan du lägga in övning 1 Tuvan? Utförlig,enkel beskrivning så Broken oxå fattar?

Kramar

Anmäl
2008-07-17 13:09 #22 av: Hoppfull

Det låter bra, fast de övningar jag gör är sittande övningar... vilket är tur eftersom min rygg är så sned så jag inte "kan" stå rakt... ännu... har ju sedan jag började i nov kunnat plocka bort mina två cm inlägg i skon... så nog sträcker det ut alltid :)

Anmäl
2008-07-17 13:11 #23 av: Brokenfether

#22 Det låter toppen Hoppis...och det ger ju inspiration till oss övriga att kanske sätta fart...Skrattande

Anmäl
2008-07-17 13:24 #24 av: Hoppfull

Jaa, det bästa är att jag klarar att göra dem fastän min ork är så enormt låg... promenader fixar jag ju inte, då blir jag liggande, men yogan går bra!

Anmäl
2008-07-17 13:26 #25 av: Brokenfether

#24 Använder du dig av en korsett för din rygg? som stöd? Tycker det är hemskt att höra att du inte kan ta en stärkande promenad..Ledsen

Anmäl
2008-07-17 13:33 #26 av: Hoppfull

Ja, det är trist... men det beror på min trötthet, inte på ryggen. Så jag hoppas att det ska bli bättre med tiden. Förr höll jag igång rätt friskt så det är ganska ovant att inte ta sig ut.

Jag har fått recept på en korsett men aldrig hämtat ut den... jag är så extremt kort i livet så jag tror inte att det skulle fungera, annars är det ett bra stöd och avlastning för ryggar som min.

Anmäl
2008-07-17 13:40 #27 av: Tuva-Lena

#21 Yogaövning 1 var det ja! Kommer som ett brev på posten, d v s snart, måste ut i skogen en sväng idag först. Men jag går in på em och börjar.. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-17 13:43 #28 av: Brokenfether

#26 Motionscykel då? Så du får upp orken lite? Förbaskade trötthet du lider av....men blir den inte värre av att du inte kan motionera?

Anmäl
2008-07-17 13:44 #29 av: Brokenfether

#27 Jättebra Tuvan...va roligt! Skrattande

Anmäl
2008-07-17 13:55 #30 av: Tuva-Lena

#29 Nu blir jag lite nervös för jag är ju ingen expert precis, men jag skriver ner det jag själv har lärt mig då.. och det funkar ju på mig, så "go for it"! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-17 14:01 #31 av: Brokenfether

#30 Du,det blir nog bra ska du se....och vem vet,det kanske dyker upp nån hjälpsam expert i ämnet ...*L

Anmäl
2008-07-17 14:24 #32 av: Hoppfull

#28 Visst blir det en ond cirkel! Men när kroppen blir tröttare av motion, alltså motionen tar mer energi än den ger så är det liksom inget att sörja över. Just nu är det så min kropp mår och då får den vila... att försöka pressa den ger bara negativa konsekvenser så det har jag slutat plåga den med :)

Anmäl
2008-07-17 14:26 #33 av: Brokenfether

#32 Hoppas det vänder för dig inom rimlig tid så du får njuta av promenader igen...piggelin kramar till dej..

Anmäl
2008-07-17 15:05 #34 av: Hoppfull

Tack tack gullefia!! Det är jag helt övertygad om att det gör! Men jag är oxå övertygad om att en av mina vikitga läxor är att låta saker få ta sin tid... jag vill ju helst vara färdig igår... ;)

Anmäl
2008-07-17 15:19 #35 av: Brokenfether

#34 Om du skulle mixa ihop en blandning av

4 apelsiner 7 kiwi 1 påse spenat och 4 knippor persilja....drick och se vad som händer...Hemlis kanske du kan springa maraton sen..*GS

Anmäl
2008-07-17 15:53 #36 av: Hoppfull

Hahahaha... kanske det du... ;) om man får i sig en sådan smörja vill säga asg

Anmäl
2008-07-18 00:59 #37 av: Brokenfether

#19 Jo du..hahaha...skulle jag vika mig så där på tvären och upp o ner tycker du..Skrattande Då tror jag mer på Wii brädan. Trodde Wii brädan hade fästen som man stack in fötterna i så man kunde svänga kroppen både hit o dit utan att ramla av...tji fick jag..*S

Anmäl
2009-05-18 02:41 #38 av: Tuva-Lena

Jag puttar den här artikeln för jag vill slå på trumman för yogan lite. Yoga behöver inte innebära en massa konstiga ställningar som bara akrobater klarar av, den skall anpassas efter individens förutsättningar. Bara då gör den nytta för just den individen.

Jag har köpt hem DVD skivor som jag anpassat efter mina kunskaper, från nybörjar DVD:er till mer avancerade rörelser, och utvecklingen går snabbt framåt när du tränar kontinuerligt.

Jag vill bara varmt rekommendera yoga för er som antingen har värk i kroppen eller dras med problem med mage el liknande, nedstämdhet o s v... Yogan är fantastisk och blir lätt beroendeframkallande.. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-05-18 09:16 #39 av: nillanb

Åhh jaa, yoga är det  bästa som hänt mig.Skrattande Jag utövar en mjuk kundalini yoga för fibro människor.

Yogan har gett mig stärkt mig väldigt mycket mentalt, andligt och

fysiskt.

Anmäl
2009-05-18 10:08 #40 av: Hoppfull

Jag älskar ju yoga jag med... fast nu under en tid har jag haft ett enormt sug efter promenader istället så yogan har legat lite på is. Det får direkt konsekvenser för mig rygg... så nu kämpar jag med att orka båda delarna och det går väl si så där Obestämd

Anmäl
2009-05-18 10:56 #41 av: nillanb

Vet du jag tycker  det känns härligt att yoga utomhus när vädret tillåter, bra andning i frisk luft och avsluta med utomhus meditation.

Kanske skulle du oxå tycka om detFlört

Anmäl
2009-05-18 10:57 #42 av: Hoppfull

Kanske det... jag bor lite dumt bara med grannar som glor och det skulle nog påverka mitt fokus tror jag Oskyldig

Anmäl
2009-05-18 15:27 #43 av: nillanb

yogar på altanen och ibland i en glänta i skogen dit jag ofta tar mina promenader med hunden.

Ingen som stör mig då

Anmäl
2009-05-18 15:30 #44 av: Hoppfull

Perfekt, det hade jag kunnat göra om vi hade bott kvar i vårt gamla hus. Nu har vi grannar på båda sidorna och jag blir ganska lätt störd. Men vardagsrumsgolvet fungerar utmärkt det med Glad När barnen flyttat får jag eget yoga- meditationsrum, det blir kanon!

Anmäl
2009-05-18 16:06 #45 av: nillanb

SkrattandeCoolallt funkar

Anmäl
2009-05-19 00:58 #46 av: Tuva-Lena

Jag yogar också på vardagsrumsgolvet, och vet ni det slår aldrig fel. Så fort jag sätter mig på golvet för att börja, då kommer katten och lägger sig bredvid mig. Ibland till och med hunden. Jag tror att jag utstrålar ett lugn när jag yogar som katten tycker om. LIte trångt ibland förstås, men mysigt med sällskap. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-05-19 09:47 #47 av: Hoppfull

Glad Vår katt med, men jag blir bara arg på honom för han är inte bara med utan han ska bitas och klösas med, precis som när jag mediterar så honom blir man tvungen att slänga ut!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.