Örtmedicin & terapi

Öljäst

2007-10-11 19:03 #0 av: Brokenfether

Öljäst tabletter är en naturprodukt som innehåller sädeskorn och humle. B vitamin ger bättre hy,naglar,hår och är viktigt för nerver,energi och ämnesomsättningen....

 

 

Öljäst eller som det oxå kallas B-jäst, innehåller riklig mängder av olika B- vitaminer.

Dessa vitaminer behövs  för en rad olika kroppsprocesser tex nerver, muskelfunktion, imunförsvaret, hud, hår, naglar och till viss del även kroppens energiomsättning. Vissa tror att ett tillskott av B-vitamin ska hjälpa till att gå ner i vikt, vilket inte är dokumenterat.

Det första B-vitaminet, B1, isolerades 1926 och sedan dess har allt fler B-vitaminer och besläktade ämnen upptäckts. De ämnen som idag betraktas som B-vitaminer är:

 1. B1-vitamin (tiamin).
 2. B2-vitamin (riboflavin).
 3. B3-vitamin (niacin).
 4. B5-vitamin (pantotensyra).
 5. B6-vitamin (pyridoxin).
 6. B7-vitamin (biotin).
 7. B9-vitamin (folsyra).
 8. B12-vitamin (kobalamin).

 B-vitaminer finns i öljäst, lever, nötter och många andra livsmedel.

Varför behöver vi B-vitaminer

B-vitaminer samarbetar tillsammans för vårt välbefinnande. B-vitaminerna är viktiga för metabolismen, bibehåller frisk hud och starka muskler och är vitala för immunförsvaret och nervsystemet.

Tillsammans medverkar B-vitaminerna till att skydda oss mot stress, depressioner, hjärt- och kärlsjukdomar och många andra allvarliga sjukdomar.

Ät B-vitaminer dagligen

Ett problem idag är att många äter en kost med för lite av en eller flera B-vitaminer. Särskilt kan detta gälla folat (folsyra), B6-vitamin och B12-vitamin.

B-vitaminer är vattenlösliga och några stora förråd kan därför inte lagras i kroppen. Vi behöver få i oss tillräckligt med B-vitaminer i vår kost dagligen.

Livsmedel som innehåller B-vitaminer inkluderar fisk, kött, fågel, ägg, mejeriprodukter, lever, banan m.m.

B-vitaminerna är viktiga för ämnesomsättningen

B-vitaminerna är avgörande för hur bra vår ämnesomsättning fungerar eftersom de är co-enzym. Ett givet enzym blir inte aktivt förrän det kan koppla sig till rätt B-vitamin.

Utan enzymerna stannar ämnesomsättningen.

B-vitaminbrist påverkar därför ämnesomsättningen. Brist kan leda:

 • Trötthet
 • Ökad känslighet för stress
 • Blodbrist
 • Sömnlöshet
 • Nedstämdhet
 • Störda kolesterolvärden

Var finns B-vitaminer?

B-vitaminerna och dess besläktade ämnen hissas bl.a:

 • Öljäst
 • Groddar, fröer, nötter, bönor
 • Råris, fullkorn
 • Lever, ägg, mjölk
 • Mörkgröna grönsaker
Olika B-vitaminer förekommer också i olika livsmedel och i olika mängder.

Öljäst är en god källa till flera B-vitaminer och används ofta som ett kosttillskott för B-vitamin.

Tillskott av ett B-vitamin kan ge problem

Tar man höga doser av ett B-vitamin kan problem inte uteslutas. Balansen med andra B-vitaminer kan störas och brist på andra ämnen uppstå. Vitaminerna samspelar ju även med andra besläktade ämnen som kan komma via kosten. Det är därför bättre att försöka äta en kost som är naturligt rik på alla B-vitaminer och övriga vitaminer hellre än att komplettera med ett syntetiskt tillskott med ett fåtal vitaminer.

Källa: Bla från www.nyfikenvital.org/?q=node/163 

Rekomenderar er att gå in på länken och läsa mer om öljäst och B-vitaminer,det står massor om det och mycket annat..Skrattande 

Publicerat av Brokenfether 

 

 

 

 

 

Relaterade länkar

Av: Brokenfether

Datum för publicering

 • 2007-10-11
Anmäl
2007-10-11 20:08 #1 av: korseett

kort och koncist det gillar vi hihi!

Anmäl
2007-10-11 20:12 #2 av: Brokenfether
#1 ASG....Jo,vi gör väl det...hahaha...var tvungen att logga ut mitt i artikeln...Skrikandes men nu ska jag fortsätta...Skrattande
Anmäl
2007-10-11 21:20 #3 av: Brokenfether
Jag var hos dr i somras och fick konstaterat att jag hade en stor brist av B-vitamin...kom dit med stickningar i armar och händer,vilket jag hade peppat upp mig duktigt med i 2 veckors tid att det var en hjärtinfarkt på gång...Gråter Tack o lov så var det ju inte det! Jag mådde fruktansvärt dåligt både kroppsligt och psykiskt så jag sattes på en bamsekur av B-vitamin. Efter några dagar redan märkte jag en förbättring. Stickningarna försvann och med det ångesten...jag började få livsgnistan tebax. B-vitaminbrist kan ge stickningar i huvudsak benen sa min dr...så nu vet ni det...Flört
Anmäl
2007-10-18 20:40 #4 av: Bybo

#3 Oj då...stickningar och så har även jag...kanske ska kolla mig :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.