Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Örtmediciner

Rysk rot-Siberisk ginseng

2007-10-09 03:12 #0 av: Brokenfether

Rysk rot har i de nya studierna visats kunna skydda kroppen mot stress. Rysk rot är den adaptogen som har den tydligaste effekten på fysisk ork, minneskapacitet, synförmåga, hjärta- kärl och immunförsvar. Snabbt upptag - långvarig effekt.....

 RYSK ROT eller som den oxå kallas Siberisk ginseng...
 
är en avlägsen släkting till asiatisk ginseng, Panax ginseng.
Siberisk ginseng växer i Taiga regionen i sydöstra Ryssland, i norra Kina, i Korea och i Japan. Det är roten (Eleutherococci radix) och bladen (Eleutherococci folium) av Siberisk ginseng som används för medicinskt bruk. Siberisk ginseng har i Sverige givits namnet Rysk rot.
Siberisk ginseng är en tornig buske som växer i Siberien och norra Kina. De engelska namnen är "Spring eleutherococ", "Thorny ginseng" och "Siberian ginseng".De verksamma beståndsdelarna är lignan-glykosider (liriodendrintyp) och kumariner (isofraxidin).
 

Användningsområden
Siberisk ginseng rekommenderas för en lång lista av indiaktioner, den är en adaptogen med toniserande, immunomodulerande och centralstimulerande verkan. Den rekommenderas vid:
Alzheimers sjukdom
Understödjande behandling vid atletisk aktivitet
Understödjande behandling i samband med kemoterapi
Kronisk trötthet
Förkylning
Diabetes
Trötthet
Fibromyalgi
Stress

Aktiva innehållsämnen
Siberisk ginseng innehåller sju definierade eleutherosider. De mest omtalade är eleutherosiderna B och E. Det finns också ett innehåll av polysackarider, som spelar en avgörande roll för effekten på det immunologiska systemet.

Sibirisk ginseng underlättar för kroppen att uthärda stress genom att främja binjurefunktionen med utsöndring av adrenalin och cortison.

Siberisk ginseng har visats öka den mentala kapaciteten såväl som den fysiska förmågan. Siberisk ginseng ökar syrgasutnyttjandet i arbetande muskler. Aerobiska aktiviteter kan utövas under längre tid, återhämtningen från "workouts" är snabbare.

Data samlas för närvarande som visar att Ginseng är av värde för att lindra skadliga effekter på immunsystemet, lindra kronisk trötthet och förhindra uppkomsten av autoimmuna sjukdomar.

Dosering
Rekommenderad dos är 2 – 3 gram per dag av torkad rotstock. Historiskt har Siberisk ginseng använts under sex till åtta veckor, följt at en medikamentfri period om cirka två veckor.

Biverkningar
Mycket få biverkningar har rapporterats. Diarré har angivits i ett fåtal fall. Svårighet att sova om intaget sker nära sänggående.

Nya, välgjorda studier finns på Rysk rot sedan några få år tillbaka. De visar att adaptogenen Rysk rot har följande egenskaper:

 Stärker hjärtat
 Ökar den fysiska prestationsförmågan
 Minskar trötthet
 Förbättrar minnet
 Förbättrar ögats uppfattningsförmåga
 Verkar immunomodulerande och antiinflammatoriskt
 Är virus- och bakteriedödande
 Är snabbverkande - effekten kommer oftast inom en timme

Rysk rot har i de nya studierna visats kunna skydda kroppen mot stress. Rysk rot är den adaptogen som har den tydligaste effekten på fysisk ork, minneskapacitet, synförmåga, hjärta- kärl och immunförsvar.
Snabbt upptag - långvarig effekt
Djurförsök visar att Rysk rot snabbt sprids i vävnaderna. Efter 30 minuter är 90% av de aktiva substanserna absorberade i vävnaderna. 48 timmar senare finns ca 10% av de aktiva substanserna kvar. Rysk rot har alltså både en snabb och varaktig effekt. Kraftigast effekt har Rysk rot 2-3 timmar efter intag.

Medan Schisandra och Rosenrot passerar blod/hjärnbarriären verkar detta inte ske med Rysk rot. Rysk rot har därmed en mer uttalad effekt på de kroppsliga funktionerna. Effekten på mentala funktioner får ses som ett resultat av den allmänt stimulerande och stressänkande effekten hos Rysk rot.
Rysk rot effektivt mot influensavirus
Rysk rot minskar tumörtillväxt
Rysk rot förbättrar orken mer än ginseng
Det finns mycket att läsa om studierna kring Rysk rot,så jag rekomenderar att man går in på denna länken och läser vidare... www.naturmedel.org

Källa: http://www.naturmedel.org/
Har fått OK av Professor Ingemar Joelsson att använda hans material i denna artikel.
Publicerad av Brokenfether

Relaterade länkar

Av: Brokenfether

Datum för publicering

  • 2007-10-09
Anmäl
2007-10-09 12:52 #1 av: korseett

fin artikel!

Anmäl
2007-10-09 14:23 #2 av: Brokenfether
#1 Tack...Skrattande Man skulle kanske börja tugga i sig lite såna piller...den har en ganska bred teckning på välmående...Flört/B
Anmäl
2007-10-09 18:26 #3 av: Brokenfether
Jag undrar om någon äter antidepressiv medicin och kombinerar den med Rysk rot?? eller om ni känner någon som gör det. Är intresserad av att höra om resultatet och om dessa 2 piller kan kombineras?? /B
Anmäl
2007-10-09 20:46 #4 av: Tuva-Lena

#2 Jaa, den var jättebra skriven, och du har gjort ett omfattande förarbete vad jag kan förstå. Vilken tur att du har tumme med "gubbar"! Skrattande Tror du inte att du skulle kunna höra på apoteket/hälsokost om man kan kombinera preparaten? Rysk rot passerar inte blod/hjärnbarriären, skrivér du, utan har en mer uttalad effekt på de kroppsliga funktionerna....så då kanske det går att kombinera..?

Jättebra jobbat B! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-09 22:37 #5 av: YvonneW
Jättebra artikel Brokenfether! Skrev nyss ett inlägg, men det försvann. ERROR stod det! Försöker igen.
Undrar om Rysk Rot och Rosenrot är samma sak.
 
Kram Yvonne 
Anmäl
2007-10-09 23:03 #6 av: Brokenfether

Tack,tack....Generad YvonneW här kommer svaret på din fråga....Flört

 Adaptogen
Rosenrot är en av de tre klassiaka adaptogenerna. Rosenrot verkar mer mentalt stärkande än de två övriga, vilka är Schisandra och Rysk rot.

Tryck på namnen så kan du läsa mer om dom där....Kram/B 

Anmäl
2007-10-09 23:19 #7 av: Tuva-Lena

#5 Och Brokenfether har en artikel skriven om Schisandra och Rysk rot också, men jag tyckte inte hon skulle "skämma bort oss" genom att publicera båda idag... Kyss Och den som väntar på nåt gott, du vet.. Flört Eller hur B? ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-10 18:54 #8 av: YvonneW
#6 Åh, tack för svaret. Jag är överväldigad. Vilka kunskaper du sitter inne med. Skrattande
Jag är en sådan där som blir förtjust i allt som nämns här, men jag kan ju inte prova allt heller. Måste försöka välja vad som möjligtvis kan passa mig.
 
Varma kramar/Yvonne 
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.