2007-11-07 15:40 #0 av: Tuva-Lena

Har du diffusa probelm? Något som du gått och dragit på länge och inte fått hjälp med? Kanske en kinesiolog kan ge dig några ledtrådar.

Kinesiologi är främst ett diagnosverktyg, enligt kinesiologen Mac Pomepeius Wolontis. Han är utbildningsansvarig och huvudlärare på Svenska kinesiologiskolan i Stockholm som han startade 1987.

- Det är en undersökningsmetod och den kommer inte från Kina. Nej, den utvecklades av amerikanska kiropraktorer i mitten av 60-talet. Ordet kinesiologi är grekiska och betyder rörelselära.

- Manuell muskeltestning är det grundläggande verktyget som vi använder oss av för att först undersöka kroppen och ställa en slags diagnos. Sen gör vi olika behandlingar och balanseringar av nerv- och energisystemet. Det kan ske genom en rad olika kroppsterapier som massageterapi, reflexologi, akupressur och akupunktur, fysiska och mentala avslappningsövningar och ibland även i kombination med olika kosttillskott.

Genom att testa kraften och spänningen i olika muskler kan kinesiologen hitta både fysiska och psykiska obalanser, spänningar och stress i nervsystemet. Kinesiologerna menar att alla kroppens muskler indirekt påverkas av funktionen i de inre organen och endokrina körtlarna, våra tankar, känslor och även alla akupunktur meridianer.

- Man skall kunna känna en förbättring av sina besvär inom en till tre behandlingar. Annars bör man nog söka sig vidare. Har man haft sina probelm länge, kan det förstås ta mycket längre tid att bli frisk. Men man skall snabbt känna en skillnad!

Det finns fler olika inriktningar inom kinesiologin. Flertalet kinesiologer använder sig av komplementärmedicinska manuella behandlingar, och ett mindre antal gör kinesiologitester med hjälp av färdiga ampuller med vitaminer, mineraler och olika födoämnen eller andra ämnen som kan tänkas orsaka överkänslighet eller allergier.

En annan viktig gren är den mentala och psykologiska kinesiologin. Där arbetar man med emotionell stress och problem som utbrändhet.

 

Obs: Kolla först med Kroppsterapeuternas Yrkesförbund att kinesiologen har en godkänd utbildning - om du funderar på att beställa tid hos en kinesiolog!

www.kroppsterapeuterna.se

Källa: Tidingen Hälsa, 2007/06 www.halsa.se 

 

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-11-07