Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Kulturer

Ayur Veda - kunskap om livet

2007-10-14 17:33 #0 av: Perla

Ayur Veda är sanskrit och betyder kunskap om livet (ayu, "liv" och veda "kunskap om") Ayur vedisk lära har en mångtusenårig historia och grundar sig på ett holistiskt synsätt på samspelet mellan människan och naturen, det fysiska och det andliga.

Ayur Veda vägleder oss i hur vi efter vår kroppskonstitution bör leva och äta så att kroppen är i balans och vi har god hälsa och finner välmående.

Alla människor är fysiskt olika och reagerar olika. Dessa olikheter kan tyckas vara slumpartade men är enligt ayur veda egentligen delar av ett mönster där hela naturen ingår. Förståelse av hur det här mönstret fungerar ses som en nyckel till hur du kan skapa hälsa och välbefinnande i just ditt liv.

I ayur vedisk lära består varje individ utav en kombination av tre doshor (grundenergier), kroppstyper, Vata, Pitta och Kapha. Varje dosha/kroppstyp står för olika egenskaper och beskriver både vår psykologiska och vår kroppsliga grundfunktion. De olika energierna kan vara mer eller mindre dominerande hos en person men vid ett stort överskott utav en typ av energi uppstår en obalans.

 

De tre doshorna Vata, Pitta och Kapha sägs kontrollera alla processer i livet. Vårt hälsotillstånd, vår upplevelse av omvärlden och förhåller oss till och reagerar på den miljö som vi lever och arbetar i.

 

Vata vata

Vata är energin som är kopplad till elementet luft och kontrollerar all rörelse i kroppen. T ex både stämbandens, tankarnas, musklernas och blodets rörelse. Vata är den energi som leder de två andra energierna och hamnar lättare i obalans än dessa.

Vatas energi är kall, subtil, snabb och föränderlig.

I balanserat tillstånd upphåller Vata rörelse och andning. Ur balans (för mycket eller för lite) kan Vata leda till oro, rastlöshet, koncentrationssvårigheter, uttorkning, torr och ojämn hy, sömnproblem, förstoppning, allmän trötthet, spänningshuvudvärk, muskelryckningar och känslomässig instabilitet.

Vata-typen har en tunn kroppsbyggnad, är snabb i rörelserna, har oregelbunden hunger och matsmältning och älskar spänning. Vata-typen hoppar ofta över måltider, har ytlig sömn, är entusiastisk, livlig, fantasifull och tar lätt till sig information.

 

Pitta pitta

Pitta är energin som är kopplad till elementet eld och kontrollerar ämnesomsättning och matsmältning. Pitta uttrycker sig också i intelligensen, intellektet, i känslorna, ilska, passion och mental styrka.  

Pittas energi är varm och stark, lätt och flytande.

I balans reglerar Pitta hunger, törst, kroppsvärme och intelligens. Ur balans (för lite eller för mycket) kan orsaka vrede, hudutslag, magsår, synproblem (svidande ögon), retligthet, omättlig hunger och extrem törst.

Pitta-typen har en ordinär kroppsbyggnad, har stark hunger och törst, robust matsmältning och svårt för att hantera stress. Ofta har Pitta-typen ljus eller rödlätt hy, blont, brunt eller rött hår. Framträdande egenskaper är företagsamhet, tar ofta ledningen, har ett skarpt intellekt och artikulerat tal.

 

Kapha kapha

Kapha är energin som är kopplad till elementen vatten och jord och kontrollerar kroppstrukturen ända ner till cellnivå. Kapha upphåller ben-, muskel- och senvävnadernas styrka och fysiska kondition. Kapha sätts också i samband med vätskebalansen.

Kapha är en tung, stabil energi, långsam, kall och trög.

En person med balanserad Kapha är lugn, sympatisk, kärleksfull och förlåtande. Ur balans (för lite eller för mycket) kan Kapha ge övervikt, långsam matsmältning, astma, förkylningar, lättja, tristess, allergier och ledproblem.

Kahpa-typen är solid och kraftigt byggd, har ett jämt energiflöde och en lugn och stabil personlighet. Hyn är ofta sval, bled och jämn.

Kapha tar långsamt emot ny information men har ett bra minne, sover tung och länge och har en tendens till fetma. Hungern är dämpad och matsmältningen långsam. Ofta söker Kapha-typen känslomässig tröst i mat. Trots sin robusta kroppsbyggnad och tendens till fetma rör sig Kapha-typen graciöst.

 

Test

Genom att svara på speciellt utformade frågor kan man ta reda på vilken/vilka doshor man har i sin konstitution. Frågorna behandlar kroppsbyggnaden, de fysiska karaktärsdragen, fysiologiska funktioner och psykologiska aspekter. Svaren är vägledande för vilken typ av mat som är att föredra, vilken sorts motion som passar bäst, osv..

 

Källa: Olika webbsidor på Internet.

 

Länktips tester:

http://www.halsosidorna.se/AyurvedaTest.htm

http://ayurvedahc.com/aytest.htm

http://www.ayurvedarejuvenation.com/self_test.htm
 

Relaterade länkar


Se under texten!

Av: Perla

Datum för publicering

  • 2007-10-14
Anmäl
2007-10-14 18:12 #1 av: Brokenfether

Intressant artikel...jag gjorde testen för nån vecka sen redan och jag blev mest Vata,fast det var inte många procent som skiljde sig med Pitta och Khapa.Är nog en bra blandning av dom alla 3...Fundersam

Anmäl
2007-10-14 21:24 #2 av: YvonneW
Nu har jag gjort testet. Det blev en väldigt jämn fördelning för alla tre med en aning högre stapel för Pitta, sedan Kapha och slutligen lite lägre för Vata. Det var lite svårt när vissa av frågorna var dubbla. "Tål inte kryddstark mat. Gillar kalla drycker." Jo, jag älskar kryddstark mat och kalla drycker.
Sedan satt jag och funderade över vem jag i grunden är och vem jag sedan blivit. Fundersam 
 
Tack för en intressant artikel Perla! 
Anmäl
2007-10-14 22:26 #3 av: korseett

Vilken bra artikel! Ska också göra testet nu

Anmäl
2007-10-15 00:34 #4 av: Tuva-Lena

Oaaah Perla! Vilken intressant artikel, roligt med testet dessutom! Flört Jag är en typisk Pitta-typ, sedan var de båda andra,, Vata och Kapha, på samma nivå men något lägre. Tack för en fin artikel!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-16 16:45 #5 av: Perla

Jag hade en jämn nivå mellan Vata och Pitta och något lägre på Kapha. Men i grunden är jag nog en Kapha-typ som har överskott på Vata och Pitta.

Anmäl
2007-10-16 16:47 #6 av: Perla

 Eller en överviktig Vata

Anmäl
2007-10-16 16:49 #7 av: Perla

Eller kurvigare Pitta :)

Anmäl
2007-10-17 00:24 #8 av: Tuva-Lena

Vet du, det första jag tänkte på när jag läste den här atikeln var när jag läste psykologi på gymansiet. Kommer du ihåg Kretschmers Typlära därifrån? Enligt den så fanns det tre olika kroppstyper: atletiker, leptosom och pykniker. och beroende av kroppskonstitutionen så hade man olika personlighet. Pyknikern var ofta lite kortväxt, överviktig, godmodig och glad. Leptosomen var lång, smal, senfärdig och lite dämpad i humöret. Atletikern var "normalt" byggd och ganska neutral då i sin personlighet. :) Påminnner lite om den här vetenskapen, som ju också är från forna dagar, skulle man kunna säga.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-18 21:44 #9 av: drutten53

mina låg oxå rätt nära...men vata slog ut dom tre...kram

Anmäl
2007-10-18 23:45 #10 av: Tuva-Lena

#9 Jaha, och då gissar jag att du är sån här: ;)

Vata-typen har en tunn kroppsbyggnad, är snabb i rörelserna, har oregelbunden hunger och matsmältning och älskar spänning. Vata-typen hoppar ofta över måltider, har ytlig sömn, är entusiastisk, livlig, fantasifull och tar lätt till sig information.

Stämmer det på dig drutten?

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-19 03:16 #11 av: Brokenfether

#10 Det stämmer på mig...jag blev oxå Vata...Fot i munnnen

Anmäl
2007-10-19 14:09 #12 av: Tuva-Lena

Är det bara jag som är Pitta? Eld i baken jämt o ständigt - när jag inte står vid kylskåpet och smygäter förstås! Ha, ha - stämmer precis, för jag har inte ro i kroppen att sätta mig ned o äta! Det går av bara farten så att säga.. Hemlis Tills man stupar i sängen och tvärsomnar av utmattning, vilket liv! Tjohoo!  Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-19 21:56 #13 av: drutten53

hej vännen inga-lena...ja en del stämmer så bra...men kroppesbyggnaden är nog inte tunn..ja det skulle va min hud då...var en gång hos en rosenterapeft...vet hur det stavas..hon sa att min kroppsbyggnad var tunn o lite under allt...om man ser på halva kroppen..ja från rumpan o ner..så är den väldigt lite o späd...men över kropp stor..vänd ett päron upp o ned  så vet du...men det andra stämmer....kram

Anmäl
2007-12-21 07:28 #14 av: Perla

*puttar upp*

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.