Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Aromaterapi

Aromaterapi - vad är det?

2007-09-22 18:36 #0 av: Neroli

Aromaterapi innebär att man använder terapeutiska oljor, extraherade ur naturliga växtmaterial, för att främja god hälsa, jämvikt och välmående. De eteriska oljor som används inom aromaterapi är i hög grad holistiska på så sätt att de kan ha en positiv effekt på både sinnet kroppen och själen. (Artemis, naturens och djurens gudinna)

 •  

  Allt levande är unikt, det har en livskraft, en energi som vibrerar. De flesta av oss kan inte se livskraften men vi kan uppleva den. Denna livskraft kan stärkas eller försvagas, och långvarig försvagning kan leda till problem och sjukdom.

  Äkta och naturliga eteriska oljor med hög kvalité är ren koncentrerad växtenergi, växtandar.

  "Eteriska oljor är den renaste formen av levande energi som vi kan ge till en människa"

    

  Aromaterapins ursprung

  Läkande egenskaper hos växter har varit kända i många kulturer i tusentals år, och aromaterapi kan sägas ha sitt ursprung i traditionell medicin som utvecklades av forntida civilisationer. Primitiva samhällen använde växter både i läkande syfte och i religiösa ritualer. De upptäckte att rök, som åstadkoms genom att bränna olika träslag, också hade olika effekter - stammens medlemmar kanske blev dåsiga, uppsluppna eller gråtmilda, någon kanske fick en andlig upplevelse.

  Historik

  Redan hundratals år före Kristi födelse framställdes det i Kina aromatiska ämnen. Man har också i Egypten hittat rester av aromatiska produkter som är ca.5000 år gamla. Parfymer användes av egypterna som offergåvor till gudarna.Prästerna var också läkare och använde alla slags aromatiska ämnen.Templen hade ett litet rum där alla aromatiska produkter tillreddes. De användes på många olika sätt t.ex. till medicinska preparat, i magiska och religösa ceremonier och till att balsamera de döda.
  De balsamerade sina döda med aromatisk kåda och rena eteriska oljor. Den antiseptiska och bakterieavstötande kraften hos de aromatiska ämnena var så stor att mumierna som påträffades århundraden senare var perfekt bevarade, trots hettan och den långa tid som gått.
  Växterna användes på många olika sätt och för många olika ändamål, och Egypterna visste precis hur man skulle utvinna aromatiska oljor ur växter.
  Många aromatiska preparat framställdes för att skydda huden mot hettan och solen. Faraonerna brukade belöna sina tjänare genom att ge dem aromatiska salvor.

  Under pesten på 1500-talet strödde man Lavendel i rättssalar och barnen gick med Lavendelpåsar runt halsen.

  Ordet Aromaterapi myntades först på 1920-talet av en fransk kemist vid namn René Gattefossé. Han stoppade av en händelse ner sin brännskadade hand i en skål som visade sig innehålla Lavendelolja. Handen läkte mycket bra. Därigenom återuppväckte han den gamla läran om eteriska oljor. Gattefossé gav 1937 ut boken "Aromatherapie" där han beskrev sina upptäckter

  Men det var först på 1950-talet som man visade ett förnyat intresse för växter, deras extrakt och för användning så väl inom medicinen som inom hälso och skönhetsterapin.

   

  Hur fungerar aromaterapi ?

  Dofter - känslor - minnen
  Doften påverkar genom luktsinnet olika dlear av hjärnan, framförallt delar som har med känslor och minnen att göra. Även centrala nervsystemet och körtlar som styr hormonerna påverkas.

  Via lungorna/andningsvägarna till blodet
  När vi drar ner ångan av de eteriska oljorna i lungorna följer de små molekylerna med och passerar ut i blodet. Molekylerna påverkar framför allt slemhinnan i halsen och längs luftvägarna men även den övriga kroppen påverkas när molekylerna väl kommit ut i blodet.

  Genom huden till blodet
  När vi använder eteriska oljor på huden, utspädda i naturliga ämnen som vegetabiliska oljor, går de igenom hudlagren till de små blodkärlen och vävnaderna under. De påverkar framför allt huden och närliggande vävnader och muskler. En del följer också med blodet runt till hela kroppen.

  Effekter inne i kroppen
  Väi inne i kroppen har de etersika oljorna en mycket mångsidig verkan, De påverkar i första hand kroppens egna funktioner och hjälper den till självläkning. En eterisk olja kan samtidigt vara antiseptisk, inflammationshämmande och slemlösande, men den verkar i samklang med kroppen vilket innebär att den bl.a. inte förstör kroppens naturliga bakterieflora.

  Nedbrytning, eliminering
  Efter utspridning i kroppens olika vävnader och organ bryts de eteriska oljorna ner, i framför allt levern, till vattenlösliga ämnen som försvinner ut ur kroppen med urinen. Vissa eteriska oljor andas vi ut genom lungorna. Små mängdre följer också med modersmjöljen när vi ammar. Elimineringen från kroppen tar 1-5 dygn.

  Vad är eteriska oljor ?

  Eterisk betyder luftig, flyktig, översinnlig och kommer från grekiskans aither=luft.

  Eteriska oljor är doftande ämnen som framställs genom destillering eller pressning av växtdelar hela världen och varje olja har sin egen unika sammansättning.

  Eteriska oljors fysiska egenskaper.

  • Doftar

  • Löser sig lätt i fett

  • Löser sig dåligt i vatten

  • Är flyktiga och avdunstar lätt, vilket ökar med värme

  • Är brandfarliga

  • Har små molekyler och minskar ytspänningen, två viktiga faktorer för att de ska kunna passera genom vår hud och våra slemhinnor.

  "Vägen till hälsa är att få en väldoftande massage

  och ett aromatiskt bad varje dag"

  (Hippocrates)

   

  Hur använder man eteriska oljor ?

  De vanligaste sätten att använda oljorna är vid massage, bad, inhalation, kompresser, självapplikation och rumsarom.

  Eftersom oljorna är starkt koncentrerade måste de blandas ut i en vegetabilisk olja, kräm, lotion, schampo eller liknande innan de används på huden.

  Massage

  Under en aromaterapimassage utnyttjas de eteriska oljornas terapeutiska egenskaper både med hjälp av indandningen och genoma absorbtion genom huden. Absorbtionsprocessen fortsätter långt efter det att massagen avslutats.

  Dosering: 3-4 droppar eterisk olja till 20 ml massageolja

  Bad

  Att använda eteriska oljor i ett varmt bad gör att de kommer i kontakt med hela kroppen på samma gång, samtidigt som de inandas.

  Dosering: 4 droppar eterisk olja till 10 ml badolja

  Inhalation

  Inhalation bidrar till att rean lungorna och bihålorna från stockning och infektion. Droppa etersika oljor i en skål med ångande varmt vatten. Håll huvudet över skålen och drapera en handduk över huvudet. Andas in ångan under några minuter. Vila en stund och upprepa sedan. Du kommer förmodligen mycket snart att känna hur det lättar i huvudet, men skulle du istället känna obehag avbryter du behandlingen. Denna metod påverkar det respiratoriska systemet och blodtillförseln direkt.

  Dosering: 2-3 droppar eterisk olja i en skål ångande varmt vatten.

  Rumsarom

  Det finns många olika hjälpmedel för att parfymera omgivningen och försiktigt sprida ut oljorna i luften. T.ex. aromalampa, aromasten, elementspridare, glödlampsring.

  Rumsarom är bra när man vill dela oljornas förträfflighet med andra människor.

  Säkerhetsföreskrifter

  Det finns en del som är viktigt att tänka på när man använder eteriska oljor:

  • Använd aldrig eteriska oljor invärtes
  • Använd aldrig eteriska oljor outspädda på huden
  • Förvara eteriska oljor oåtkomligt för barn och djur samt mörkt och svalt
  • Akta ögon och slemhinnor
  • Använd inte ört- och kryddoljor under graviditet
  • Tänk på att eteriska oljor är brandfarliga
  • Överdosera inte, effekten kan bli den motsatta

  Aromaterapi till barn

  Barn är extra känsliga men reagerar väldigt bra på naturliga läkemetoder. Det är viktigt att du följer doseringsanvisningarna extra noga.

  Spädbarn 0-1 år. Använd endast lavendel och då endast 1 droppe utspädd i 15 vegetabilisk olja

  Små barn 1-5 år: Använd endast 2-3 droppar av apelsin, geranium och lavendel till 50 ml vegetabilisk olja

  Barn 6-12 år: Använd inte ört- och kryddoljor. Halvera doseringen.

  Relaterade länkar

  Datum för publicering

  • 2007-09-22

Anmäl
2007-09-22 20:08 #1 av: korseett

Vilken bra artikel Neroli!

Anmäl
2007-09-22 20:31 #2 av: Tuva-Lena

Ja, jag håller med dig korseett, verkligen uttömmande! Och sedan är den skriven på ett sånt sätt, att man får uppfattningen att alla kan praktisera denna behandlingsmetod hemma - med försiktighet förstås. Kankse du kan ge tips på några blandningar senare, som vi andra kan testa hemma...? har funderingar åt det hållet - att ha små kurser, väldigt enkla då, för medlemmarna..?

Tack för hjälpen Neroli, du är en klippa! Kyss

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-22 20:58 #3 av: Neroli

Det kommer recept på blandningar för olika tillfällen som ni kan använda i aromalampan, i badet och i massage. Jag tänker också lägga ut info om de vanligaste oljorna.

/Susanne

Anmäl
2007-09-22 21:57 #4 av: [Hellas]

Jättebra, jag väntar med spänning.
Jag har funderat på att blanda en eterisk olja med en vanlig oparfymerad lotion men jag har ännu inte gjort det. Visst låter väl det som en smidig lösning om man vill tex. använda lavendel en dag på jobbet utan att det ska lukta för mycket som det ju kan göra med ren lavendelolja eller annan olja.

/Hellas

Anmäl
2007-09-22 22:43 #5 av: YvonneW
Så de doftoljor man blandar med vatten i en så kallad doftlampa (med värmeljus i) kanske inte är några äkta aromaerapioljor då? Jag menar, då skulle dom ju inte kunna blandas i vatten?
Anmäl
2007-09-22 22:59 #6 av: Neroli

#4 jodå, du kan blanda lavendelolja i din lotion. Ta 3-4 droppar i 30 ml lotion så blir det nog lagom doft.

#5 Det är skillnad på doftoljor och eteriska oljor. Doftoljor är oftast "konstgjorda" medan eteriska oljor kommer från växtriket. Det är riktigt att eteriska oljor inte löser sig i vatten. Anledningen till att man har vatten i aromalampan är att doften varar längre. Skulle du ha enbart olja går ju hela flaskan åt och det luktar otroligt mycket. Oljan lägger sig ovanpå vattnet och avdunstar sakta tillsammans med vattenånga.

/Susanne

Anmäl
2007-09-22 23:58 #7 av: Tuva-Lena

#6 Nej, vad spännande! Jag har en del krämer framställda med isländska örter och vegetabiliska oljor - fakstiskt utan parabener också korseett ;), men dom doftar inget roligt, bara örter. Då kan jag kanske blanda i lite lavendel el någon annan diskret doft i dem..? Går det bra också? Fundersam

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-23 14:59 #8 av: Neroli

#7 Ja det går bra. Se till att det blandar sig ordentligt, du får nog röra ett tag.

Tänk på att de eteriska oljorna har olika fysiska egenskaper så ni väljer olja efter det. Lavendel är en bra olja för den är mild och bra mot det mesta. Det är en balanserande olja, tex om du är stressad så lugnar den och om du är nere så lyfter den.

/Susanne

Anmäl
2007-09-24 02:16 #9 av: Tuva-Lena

#8 Då passar den nog utmärkt! Ofta känner jag mig stressad, och desstom älskar jag lavendeldoften! :)

Tack för tipset Neroli! Vad spännande det här är!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-24 08:01 #10 av: copia

Så spännande med vad dofter kan göra för kroppen! jag har använt Bergamott i min olja när jag har masserat, men nu ska jag testa lavendel oxå. Har inte tänkt i tanken aromaterapi tidigare, men det är alltså det som händer när man använder doftande oljor under massage?

Anmäl
2007-09-24 12:42 #11 av: Neroli

#10 Jepp! Oljorna tar upp av kroppen och verkar där. Tänk på att du också får dig en dos, du andas in doften och har oljan på händerna.

Bergamott är för mig en manlig doft som kan vara en hjälp om man har dåligt självförtroende eller negativa tankar. Den ger energi när man behöver bygga upp sin inre styrka och balans. Bergamott är också en avslappnande, balanserande och stärkande olja vid utmattning, oro och kriser.

Tänk på att Bergamott är fotosensitiv, dvs reagerar med solljus och kan ge fläckar på huden.

Prova att blanda Lavendel och Bergamott!

/Susanne

Anmäl
2007-09-24 13:09 #12 av: Tuva-Lena

#10 Samma här! Jag har aldrig funderat över hur oljor påverkar kroppen, annat än att  jag tycker en del luktar såå gott! :) Men nu skall ja börja blanda i eteriska oljor i massageoljan, och sen kanske man får en energikick sen man jobbat, istället för att känna sig aningen sliten. Tänk om man blir beroende...? ;) Hemlis fast värre beroenden kan man väl ha..! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-24 18:02 #13 av: korseett

att du känner dig sliten kan bero på att dina kunder dränerar dig på energi. Kan vara bra att skydda sig mot det före behandlingarna

Anmäl
2007-09-25 08:01 #14 av: copia

Låter som om bergamotten har de egenskaper som de flesta behöver. idag ska jag köpa en lavendel också! Jag har masserat fyra helkropp på raken nu några dagar , och jag känner mej faktiskt pigg efteråt, kan vara av jag får energi tillbaka  genom mina egna recwptorer i händerna och oljan, men också av alla positiva reaktioner jag får av människorna jag masserar. man blir glad när en person säger innan att hon aldrig kan slappna av,för att 40 minuter senare snarka lätt  under handmassagen!! Vilken komplimang. *ler*                               

Anmäl
2007-09-25 09:57 #15 av: korseett

visst är det underbart!

Anmäl
2007-09-25 14:14 #16 av: Tuva-Lena

#14 Det verkar som om du har hittat din nisch copia! Tänk vad tacksamma dessa människor blir, som kanske aldrig ahr fått uppleva känslan av att vara riktigt avslappnad..? Flört Det är halva behållningen av jobbet tycker jag, att se en människas lättade ansiktsuttryck när dom går hem igen. :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-27 10:47 #17 av: MariaJ

Mycket bra artikel. Men som sagt,,, använd och blanda med försiktighetSkrattande

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

Anmäl
2007-11-01 19:43 #18 av: Tuva-Lena

*puttar upp den här intressanta artikeln* :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-11-02 00:34 #19 av: abbis

Min sambo är utbildad aroma terapeut..Han har hållit på i många år..Han kör även bastuextrem kvällar och har även utbildat folk runt om i sverige..Har mycket nytta av hans kunskaper*L*

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2007-11-02 00:49 #20 av: Tuva-Lena

#19 Välkommen in abbi.s! ;)

Tänk om din sambo kunde bidra med några goa recept här på forumet! Kan du inte fråga honom..? Fundersam

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-11-02 20:45 #21 av: abbis

ska se vad jag kan göra åt det *L*

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2008-03-11 16:44 #22 av: Tuva-Lena

putt*

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-10-25 21:20 #23 av: korseett

tänkte skriva om det här så det var en himla tur att jag kollade upp i förväg Glad Mycket läsvärt och bra att ha nu i höstmörkret

Anmäl
2008-10-25 23:06 #24 av: BiGavia

Kom bara ihåg att eteriska oljor ska blandas i först när temperatutren sjunkit till under 40 grader annars förångas den! Kramar...

Anmäl
2009-04-29 10:17 #25 av: Hoppfull

Jag puttar upp en gammal intressant artikel!

Anmäl
2009-12-30 11:13 #26 av: Clary

Här finns det en mängd bra tips att ta till sig också

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-04-11 03:37 #27 av: [Jeremina]

Aromaterapi är före lite använt tycker jag och det är intressant att läsa om det!

Anmäl
2010-05-03 00:12 #28 av: Frankincense

Aromaterapi är underbart, jag har sluppit mycket av min värk med hjälp av oljor :)

Hoppas att den här diskutionen fortsättter :)

Anmäl
2010-05-03 00:43 #29 av: MaMaMade

Kan man få tips på ngt som är passande till en kvällsmassage inför sänggåendet så man sover sött resten av natten?

Anmäl
2010-05-03 00:57 #30 av: Frankincense

MAMaMade - Lavendel brukar de flesta varva ner av, apelsin, valerian, vetiver. Det finns även en blandning (Peace & Calming) som är lugnande och passar väldigt bra mot natten :)

Anmäl
2010-05-03 01:03 #31 av: MaMaMade

Får leta o se om jag hittar ngnstans...har lite svårt för dofter, iaf vintertid (jo, även aromaoljor) så jag vill testlukta innan jag köper.  Tack för tipsen!

Anmäl
2010-05-03 01:05 #32 av: mayolica

Mycket intressant artikel.Glad 

Tyvärr kan jag inte använda aromaterapi för egen del eller vistas i närheten av oljorna, på grund av svår doftallergi.Rynkar på näsan Det har gjort att jag är dåligt påläst och aldrig har satt mej in i riktigt hur det funkar. 

 

~ mayolica ~

Anmäl
2010-05-03 01:06 #33 av: Frankincense

Lavendel och Apelsin luktar som man tror :) Valerian luktar inte särskillt gott (i min näsa) men den är lugnande. Vetiver luktar lite rökigt och sött samtidigt. Blandningen, Peace & calming finns bara att köpa på nätet men bor du i norr eller västerbotten så kan du få lukta på min :)

Anmäl
2010-05-03 01:12 #34 av: Frankincense

Mayolica - Jag har aldrig träffat på någon som har reagerat allergiskt på de terapeutiska oljor jag arbetar med, hör av dig om du vill veta mera om dem :)

Anmäl
2010-05-03 01:54 #35 av: mayolica

#34 Jag är tyvärr mycket känslig mot aroma-oljorna Gråter mår tom dåligt även om flaskorna är oöppnade och står inne i ett skåp. Önskar det inte vore så,det har orsakat problem ett antal gånger.

Men det var ändå intressant att läsa om vad det egentligen är,eftersom jag aldrig gjort det förut.Glad

~ mayolica ~

Anmäl
2010-05-03 02:17 #36 av: MaMaMade

Jag bor i Västerbotten, Vindeln närmare bestämt. Är vi "grannar"? Glad

Jag är också doftintolerant, även om jag fixar en del dofter...än sålänge. Det är naturligtvis svårare vintertid med den torra luften som tar hårt på mina förstörda slemhinnor men under den mer fuktiga årstiden klarar jag mer.

Valerian som i örten valeriana? Har ätit tabletter till kvällen för sömnen, jämför doften på dem med den arom som sprider sig ur Gubens jobbardojjor...Obestämd Tyst Tungan ute Skrattande...men de funkar!

Anmäl
2010-05-03 02:52 #37 av: mayolica

#26 då skulle vi byta plats,för jag mår mycket bättre i torr luft än fuktig luft som det är här.Skrattande 

~ mayolica ~

Anmäl
2010-05-03 13:22 #38 av: Frankincense

MaMaMade - Nej inte riktigt grannar men jag håller till i Umeå då och då med kurser, jag har även "pröva på" kvällar de dagar jag har kurs så du får gärna komma förbi om du i är krokarna, är ju iof en bit men man vet aldrig :) Det är bara att skicka ett medelande åt mig här så får du datum när det närmar sig :)

Och jaaa, Valerian som Valeriana, luktar inte gott men funkar :) Justdetja, slemhinnor (torra och trassliga) mår bra att nattljusolja som finns att köpa på nästan alla hälsokost butiker.

 

Mayolica - Det finns massor att läsa om aromaterapi, eteriska oljor och olika behandlingar, googla dig less :) :)

Anmäl
2010-05-03 15:11 #39 av: mayolica

#38 Jodå jag vet, jag har bara inte kännt mej motiverad eftersom jag själv är så allergisk mot oljorna och allt annat som doftar.

 Därför tyckte jag mer att det var intressant att läsa lite kortfattat ,få en liten inblick i ämnet och ursprunget bakom mm.Glad

Vet inte om det går,men tänk om det skulle kunna vara möjligt att behandla allergin med aromatirapi? 

~ mayolica ~

Anmäl
2010-05-03 16:57 #40 av: Elpida

Jag har precis börjat använda mig av eteriska oljor och finner det mycket intressant. Har försökt läsa mig till ganska mycket på nätet och planerar att gå en utbildning längre fram. Det är fantastiskt hur vi kan använda dessa oljor. Det vore oxå väldigt intressant att få veta om det är några oljor man absolut INTE ska blanda, eller om de tillhör olika grupper och passar bäst att blandas med sin egen grupp?

Mer, mer, mer =)

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.