Kulturer

Vörda livet som mayafolket!

2007-09-14 02:29 #0 av: Tuva-Lena

Mayafolket lever fortfarande efter en kalender som är vitt skild från vår egen. En svensk biolog har fascinerats av budskapet om att mänskligheten hör ihop, att vi alla är en del av samma väv.

Under några soliga och varma dagar, den 6-8 juni förra året, samlades miljontals människor på olika håll i världen för att fira "The oneness celebration". Även här hemma finns ett stort intresse och bland andra Tomas di Leva mötte upp på Gärdet i Stockholm för att hedra manifestationen. Datumet för detta firande kommer helt och hållet från en kalender som fortfarande brukas av mayafolket.

En av dess främsta drivkrafter och uttolkare är biologen Carl Johan Calleman, som de senaste tio åren hängivet försökt lyfta fram mayakalenderns budskap. 
Mayakalendern är ingen vanlig solkalender utan en kalender som sägs visa en kosmisk energipåverkan på oss. Denna sker i en slags "vågrörelse" med positiv energi under 20 dagar, en viktig brytpunkt och därefter negativ energi under 20 dagar.

Alla dagar under mayaåret, som består av 360 dagar, har alltså olika energier. Mayafolket planerar fortfarande sina bröllop, affärer och så vidare efter kalendern parallellt med den vanliga almanackan. Genom att vara i samklang med den kosmiska tidsplanen, säger Carl Johan Calleman, kan vi få vägledning om hur vi ska leva och i vilken riktning vi ska gå i livet.

- Om jag använder kalendern själv varje dag? Nej, säger Calleman och skrattar till. Men jag kollar alltid in de olika cyklerna och kan se att det stämmer in med mitt eget energitillstånd.

Källa: Tidningen Hälsa, 09/2007

Relaterade länkar

 

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-14

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-14 20:02 #1 av: YvonneW
Det låter intressant. Har du själv sett kalendern? Kan den beställas eller hittas på någon sida på nätet?
Kram/Yvonne 
Anmäl
2007-09-14 23:19 #2 av: Tuva-Lena

#1 Hejsan Yvonne! Nej, jag har inte sett den, utan det här läste jag i en artikel i "Hälsa". Lägger in en länk till upphovsmannen:

Carl Johan Calleman säljer även mayakalendern. Han har mailadress: cjcalleman@swipnet.se, hemsida: www.calleman.com

Lycka till vännen! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-15 21:55 #3 av: YvonneW
Och jag som är så dålig på engelska!
Anmäl
2007-09-16 00:18 #4 av: Tuva-Lena

#3 Jaså, är den på engelska då? Fundersam

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-16 01:13 #5 av: YvonneW
#4 Ja, när jag klickade på hemsidan var den på engelska. Tittade om man kunde få andra språk, men icke! Så då är väl kalendern på engelska också kan jag tro.
Anmäl
2007-09-18 20:00 #6 av: YvonneW
Kom att tänka på en sak, fast det har inget med mayafolket att göra. När jag läste om olika indiankulturer var det vanligt att man visade vördnad för naturen och allt liv genom att tacka för de gåvor den gav. Det lät så fint, så numera mumlar jag ett tack när jag plockar med mig något från skogen.
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.