Annons:
Etiketterkulturerartikel
Läst 5338 ggr
Tuva-Lena
2007-09-14 02:29

Vörda livet som mayafolket!

Mayafolket lever fortfarande efter en kalender som är vitt skild från vår egen. En svensk biolog har fascinerats av budskapet om att mänskligheten hör ihop, att vi alla är en del av samma väv.

Under några soliga och varma dagar, den 6-8 juni förra året, samlades miljontals människor på olika håll i världen för att fira "The oneness celebration". Även här hemma finns ett stort intresse och bland andra Tomas di Leva mötte upp på Gärdet i Stockholm för att hedra manifestationen. Datumet för detta firande kommer helt och hållet från en kalender som fortfarande brukas av mayafolket.

En av dess främsta drivkrafter och uttolkare är biologen Carl Johan Calleman, som de senaste tio åren hängivet försökt lyfta fram mayakalenderns budskap. 
Mayakalendern är ingen vanlig solkalender utan en kalender som sägs visa en kosmisk energipåverkan på oss. Denna sker i en slags "vågrörelse" med positiv energi under 20 dagar, en viktig brytpunkt och därefter negativ energi under 20 dagar.

Alla dagar under mayaåret, som består av 360 dagar, har alltså olika energier. Mayafolket planerar fortfarande sina bröllop, affärer och så vidare efter kalendern parallellt med den vanliga almanackan. Genom att vara i samklang med den kosmiska tidsplanen, säger Carl Johan Calleman, kan vi få vägledning om hur vi ska leva och i vilken riktning vi ska gå i livet.

- Om jag använder kalendern själv varje dag? Nej, säger Calleman och skrattar till. Men jag kollar alltid in de olika cyklerna och kan se att det stämmer in med mitt eget energitillstånd.

Källa: Tidningen Hälsa, 09/2007

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-14

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
YvonneW
2007-09-14 20:02
#1

Det låter intressant. Har du själv sett kalendern? Kan den beställas eller hittas på någon sida på nätet?

Kram/Yvonne

Tuva-Lena
2007-09-14 23:19
#2

#1 Hejsan Yvonne! Nej, jag har inte sett den, utan det här läste jag i en artikel i "Hälsa". Lägger in en länk till upphovsmannen:

Carl Johan Calleman säljer även mayakalendern. Han har mailadress: cjcalleman@swipnet.se, hemsida: www.calleman.com

Lycka till vännen! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

YvonneW
2007-09-15 21:55
#3

Och jag som är så dålig på engelska!

Tuva-Lena
2007-09-16 00:18
#4

#3 Jaså, är den på engelska då? Fundersam

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

YvonneW
2007-09-16 01:13
#5

#4 Ja, när jag klickade på hemsidan var den på engelska. Tittade om man kunde få andra språk, men icke! Så då är väl kalendern på engelska också kan jag tro.

YvonneW
2007-09-18 20:00
#6

Kom att tänka på en sak, fast det har inget med mayafolket att göra. När jag läste om olika indiankulturer var det vanligt att man visade vördnad för naturen och allt liv genom att tacka för de gåvor den gav. Det lät så fint, så numera mumlar jag ett tack när jag plockar med mig något från skogen.

Annons:
laurelin
2008-07-13 12:59
#7

Har varit i Mexico i våras, på Yucatanhalvön, där det finns ganska mycket Mayalämningar (och ganska stor del av befolkningen är maya och talar mayaspråk). Mayafolket levde efter två kalendrar, en var knuten till andevärlden och en var knuten till den fysiska världen. De olika åren var olika långa, och när "nyår" sammanföll var det en viktig och farlig tid. Den kalender som har 360 dagar var exakt rent astronomiskt, och de 5 dagar som "fattas" var en sorts vakuum i tiden - också en farlig tid då man ägnade sig åt offer, inklusive mäniskooffer, för att försöka beveka gudarna att inte förgöra världen. Alla barn som föddes under denna tid offrades. Så om Maya vördade livet under sin storhetstid kan diskuteras ;-) För övrigt är jordens undergång förutspådd enligt dessa kalendrar, exakt på dagen. Jag ska inte avslöja datumet, men vi har inte många år kvar…

Nutida mayafolk lever dock inte enligt de gamla kalendrarna. Av okänd anledning så övergavs alla gamla tempelområden, och den gamla kunskapen försvann. Det vi vet vet vi genom att man har gjort utgrävningar och undersökt en hel massa artefakter. Mayakulturen var ju helt enastående - man hade stenkoll på astronomi, kunde förutsäga solförmörkelser och eftersom man var lite besatt av matematik och planeter. Detta ledde också till goda navigeringskunskaper - jag har t.ex. stått i början på en Sachbé, en spikrak väg genom djungeln utan vare sig upp eller nedförsbackar, belagd med vit stucc som lyser i månsken - och vägen är 10 mil lång (från Coba till Chitchen Itza)! Detta byggt av ett folk som inte ens använde metallverktyg…

 Det blev en lång kommentar, men jag tycker att maya-kulturen är så djävla cool helt enkelt! Rekomderar alla att åka till Yucatan, även om man åker på en enkel charter till cancun el.dyl. så finns alla möjligheter att fördjupa sig i indiankulturen om man gräver lite :-)

Upp till toppen
Annons: