Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
TCM

Kort om TuiNa Massage

2007-10-18 00:04 #0 av: Tuva-Lena

TuiNa är en akupressur som härstammar ifrån Kina och ingår i Traditionell Kinesisk Medicin. Den finns dokumenterad sedan över 4 500 år tillbaks i tiden.

 På de kinesiska sjukhusen utövas nästan bara TuiNa en liten del är akupunktur men den procenten är väldigt liten. De som är TuiNautövare i Kina kallas där för läkare. De har en mångårig utbildning för att lära sig alla manipulationer samt träna upp sin intuition och andliga sida.

När jag arbetar med TuiNa så börjar jag ta en hälsodeklaration. Där vill jag veta lite om personen som kommer både medicinskt men också lite bakgrund samt om livet idag. Jag tittar på deras tunga för på tungan kan man se om de inre organens energetiska tillstånd. Jag tar även puls för att kunna avgöra vilken energi dina inre organ har.

 

Sedan går jag in och gör en diagnos för som är just till den klienten. Många kan ha samma symtom men olika bakgrund. Det gör att det inte går att ta för givet att man ska ge samma behandling till alla som kommer med samma problem. Vi är alla unika individer som bär olika saker med sig i ryggsäcken. Ett symtom visar bara på att personen har en blockering, det jag då vill ta reda på är var den kommer ifrån i grunden.

 

När man arbetar med TuiNa så ser man till hela individen. D.v.s. både fysiskt, mentalt samt själsligt då ser man till hela människan. I öst så är detta deras livsstil, de har t ex inte sjukdomar som utbrändhet och fibromyalgi för att de har ett annat sätt att tänka. De tar hand om sig och har inte de prestationskraven och stressen som många utav oss har.

 

När man arbetar så följer man de olika meridianerna som finns i kroppen. De har en viss riktning och sträcker sig på ett visst sätt genom hela kroppen. Vissa sitter i armarna medan vissa går ända från huvudet ner i fötterna. Längs dessa meridianer sitter sedan akupunkturpunkterna som kan kalla för små energicentra. Har du besvär någonstans så sitter det en blockering någonstans i akupunkturpunkterna. Men der kan också behövas lite massage eller någon annan manipulation för att få ett bra resultat.

 

Det man också arbetar efter är att hitta rätta balans, alltså teorin om YinYang. Vad är besväret och sitter det i Yin eller Yang. YinYang kan delas upp i allt det är inte bara i kroppen utan även hela universum. För att ta något exempel så är kvinna -yin medan man-yang. Det man då pratar om i TuiNa är naturligtvis kroppen, kroppen är nämligen uppdelad i Yin och Yang organ och för att veta vilken organmeridian du ska arbeta på så behöver man veta om det är Yin eller Yang.

 

En annan viktig del som kan behövas tränas upp förutom då att lära sig tekniken för manipulationerna är intuitionen. Men det är också jätteviktigt att ha en grundkunskap, men ihop med intuitionen så gör man de bästa behandlingarna. En sak till som är viktig är närvaron att alltid följa klienten och närvara i det man gör just då. Då kan du märka olika reaktioner hos personen som du inte sett annars.

 

Hoppas att ni fått en liten klarare bild av vad TuiNa är och hur man kan hjälpa många med denna metod. Både med samtal, fysisk behandling men också genom att lyssna och ge goda råd.

TuiNa innefattar helheten av allt detta.

 

Kram LisaL

 

 

Relaterade länkar

Av: LisaL

Datum för publicering

  • 2007-10-17

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-18 00:16 #1 av: Tuva-Lena

Tack för en fin artikel Lisa! Jag blir lite nyfiken eftersom jag snart skall gå en kurs i TuiNa, och inte riktigt vet vad som väntar mig. Jag förstår att du har gått en längre kurs, för vad jag har förstått så skall jag få lära mig dom olika teknikerna, greppen och självklart också en hel del om de fem elementen, yinyang o s v..Den kurs jag skall gå omfattar två kurs helger, men då är vi terapeuter som har jobbat med TCM lite innan.. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-18 09:29 #2 av: LisaL

 

Hej, tack själv Inga-Lena för förfrågan. Jo, jag har gått en hel utbildning i två etapper, först grund sedan en som de kallade för avancerad. Först blev jag TuiNaakupressör nästa etapp blev jag TuiNaterapeut inte för det spelar någon större roll men det är väldig skillnad på steg1 och steg2. Jag har har haft 1 tillfälle i månaden a 5 dagar under lite mer än ett år. Så lite mer än 800 timmar kurs har det blivit.

Kram LisaL

Anmäl
2007-10-18 18:35 #3 av: felixifokus

Tack för intressant artikel!

Det var nytt för mig att TuiNa var större än akupunktur i Kina. Kan man bota symptom som ångest och panikattacker med TuiNa?

Jag tycker också att det låter klurigt att samma symptom kan ha olika orsaker hos olika människor. Klurigt för dej som terapeut att reda ut orsaken, menar jag. Om jag går till en akupunktör och säger att jag har ont i en axel sätter akupunktören nålen på en punkt. Men med Tuinas filosofi kan det räcka med ett samtal i stället?

Anmäl
2007-10-18 20:12 #4 av: Tuva-Lena

#3 Fast du vet att ont i en axel kan faktiskt bero på många saker. Inflammation i leden, i omgivande muskler/vävnader, bursit, som vi säger på fackspråk, frozen shoulder, urledvridning, överansträngning, nackbesvär o s v...massor, massor.. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-18 20:21 #5 av: korseett

bra artikel!

Anmäl
2007-10-20 00:04 #6 av: LisaL

 

Hej #3

Visst kan en ond axel röra sig om känslomässig påfrestning. Som tex sorg som kan sitta djupt och länge hos en människa. Jo, det är aktiskt så att TuiNa är större i Kina, när du sätter nålar så stimulerar du akupunkturpunkten och dess blockering men lite som Inga-Lena skrev att du kommer inte ner i musklerna på samma sätt eller om det är ett problem i leden.

Visst kan man gå in och hjälpa människor som har problem med ångest och panikattacker de uppstår med största sannolikhet av ett känslomässigt trauma. Det kan även vara så att det är medärvt från sina föräldrar om de var med om något stort trauma.

Hoppas att det är svar på dina frågor annars får du gärna fråga vidare.

Kram LisaL

Anmäl
2007-10-20 08:46 #7 av: korseett

#6 ojoj inte undra på att jag fick frozen shoulder året efter att två av mina vänner behagat att avlida...Nu stämmer det!

Anmäl
2007-10-20 15:07 #8 av: Tuva-Lena

#7 Man får nog ta allt med en nypa salt, tror jag. Visst kan olika smärttillstånd bero på psykisk stress, men t ex en arbetsskada som uppkommit p g a ensidig arbetsställning kan man nog ta bort med vanlg fysioterapi också - åtminstone är det min erfarenhet. Däremot så kan långvarig smärta leda till att man blir deprimerad..helt klart. Det finns, menar jag, alltid två sidor av ett problem. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-20 18:57 #9 av: korseett

#8 det var det som var det lustiga för det fanns ingen orsak till det!

Anmäl
2007-10-21 00:05 #10 av: Tuva-Lena

Ingen regel utan undantag!  Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-21 23:11 #11 av: LisaL

 

Givetvis kan det vara en yrkesskada eller idrottsskada. Om man tex arbetar som målare under flera år så tar ju axeln skada men som jag tror att jag skrev i artikeln så är över 80% känslomässiga besvär i grunden.

Kram LisaL

Anmäl
2007-10-22 00:31 #12 av: Tuva-Lena

#11 Just nu genomför man försämringar för sjukskrivna, och i synnerhet för dem som drabbats av utmattningssymtom. :(

Rygg- och nackskador står också högt på listan över sjukskrivna. Om det stämmer det du säger Lisa, att över 80% handlar om känslomässiga besvär, så borde ju terapin i första hand inriktas på att ge alla dessa sjukskrivna samtalsterapi då..? Fundersam Å andra sidan, pratar du med en person som har besvär i rygg eller nacke, eller vilken som helst, så är det väldigt få som "mår riktigt bra". Gråter

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-22 09:36 #13 av: LisaL

 

Jag pratar tyvärr om "alla". vi har så många sjukdomsrelaterade besvär som inte existerar i Kina.

Hade alternativ medicin varit mer så att säga tillåten i Sverige hade vi inte haft så måga sjukskrivningar som vi har. Detta är min åsikt och den tror jag till 110% på. Tyvärr är inte regeringen riktigt med på noterna än.

Precis som du säger så mår ingen riktigt bra idag på alla plan. Jag blir väldigt berörd över många klienter jag mött där läkarnas råd är att klippa nerver eller senor för det finns inget annat att göra. Personerna slipper lite utav smärtan men förlorar helt eller delvis förmåga att göra olika funktioner i livet. Detta är skrämmande när man med enkla medel många gånger kan göra något om man bara vågar bemöta och behandla personen med mer än mediciner eller op.

Jag har faktiskt varit tårögd och på väg att börja gråta när jag hört klienters historier och läkares utlåtanden. Att bara få säga på sådana brutala sätt och sen inte ge mer stöd.Gråter

Kram LisaL

Anmäl
2007-10-22 15:25 #14 av: Neroli

#12 och #13

Jag är helt inne på Lisas linje. (vi har ju delvis haft samma lärare).Jag tror också att de flesta av våra sjukdomstillstånd har emotionella orsaker. Jag tror inte på att dela kroppen i en fysisk och en känslomässig del. Jag tror man måste koppla ihop dessa två delar till en enhet. (Egentligen består vi av tre delar, vi har en ande också.) Alltså måste det finnas behandlingsformer som gör detta, och det finns! TuiNa är en sådan, aromaterapi en annan, ja egentligen skulle alla behandlingsformer kunna åstadkomma detta. Det beror till stor del på terapeuten. Om jag som terapeut är "ihopkopplad" så kan jag också hjälpa en klient att bli det.

Alltså, det finns terapeuter och det finns terapeuter. För att ni bättre ska förstå vad jag menar med detta så berättar jag vad som hände när jag gick utbildning till massör förra hösten. Vi diskuterade kontraindikationer och bland dessa fanns personer som behandlades med antidepressiva medel. En person som behandlas med antidepressiva skall alltså inte få massage. Jag frågade varför och fick till svar att dom kan börja gråta och det är ju alldeles för jobbigt Förvånad. Vi hade också diskussioner om olika situationer som kan uppstå. En sådan var att en kvinna som beställt tid för massage börjar gråta under hälsodeklarationen, det visar sig att hennes son dött nyligen, vad gör du? Jag svarade att jag låter henne gråta färdigt. Då undrar läraren om jag är kapabel att hantera det Förvånad. Jag svarar att det är jag. Då kommer kommentaren om att då går ju hela timmen till det och det blir ingen massage. Nej, men vilken bra behandling det blir Flört. Alltså, det finns terapeuter och det finns terapeuter!

Nu hamnar detta under TuiNa men det bara kom ur tangentbordet, flåt Lisa.

/Susanne

Anmäl
2007-10-22 16:30 #15 av: korseett

är inne på samma linje! Kropp och själ är en och samma sak- allt hänger ihop. Känslomässiga orsaker kan yttra sig i fysiska organ och muskler,leder och även tvärtom fel i det fysiska kan ge psykiska blockeringar eller vad man nu ska kalla det.

Behandlar man en annan människa får man vara beredd på att ta emot hela människan. Att en klient börjar gråta eller berättar saker som den aldrig skulle göra annars ser jag bara som en del i läkningen för den klienten. Man behöver ju inte göra så mycket eller säga så mycket kloka ord utan det räcker med att bara finnas till och låta klienten gråta ut eller häva ur sig. Om det inte blir tid till övrig behandling so what? Man får göra förenklade behandlingar då isåfall. Nästa gång så kanske klienten inte behöver ge sitt känslomässiga utbrott utan känner sig tryggare och därmed kan behandlingarna verka bättre

Och de som äter antidepressiv medicin är antagligen de som behöver behandlingarna bäst. Skulle man då inte ge bara för att det kan komma upp känslor- ja men herregud- det är väl bra? eller är jag helt ute och cyklar??

Anmäl
2007-10-22 21:43 #16 av: LisaL

 

#14 och #15

Håller helt med er i era inlägg, sedan är det faktiskt en behandling att bara få samtala med någon oxå. Alla behandlingar behöver inte vara fysiska utan samtalet är en stor del för att behandlingen ska bli bra!

Kram LisaL

Anmäl
2007-10-23 00:10 #17 av: Tuva-Lena

Och jag håller med er! Psykosomatiska tillstånd är ingenting nytt, men oftast fastnar man i det kroppsliga tänkandet. En del människor kan t o m ta illa vid sig om man tar upp deras psykiska status. Man får lirka med dem en stund innan dom själva lättar på trycket - men inte ens då är det säkert att dom öppnar sig. Skrikandes

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-23 00:20 #18 av: Neroli

Inga-Lena. Händer det aldrig att dina klienter släpper känslor under behandlingen? Jag menar, det finns behandlingstekniker som hjälper till att frigöra känslor utan att man behöver prata. Akupressur är för mig en sådan teknik.

/Susanne

Anmäl
2007-10-23 00:40 #19 av: [Henke29]

Det där hadde vatt skönt att få uppleva en sånn behandling :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.