Annons:
Etiketterakupunkturartikel
Läst 13162 ggr
Tuva-Lena
2007-09-11 01:54

Yin och Yang

I TCM använder man doktrinen om yin och yang både vid förklaringar av fysiologiska funktioner som vid patologiska tillstånd. Den fungerar också som en viktig röd tråd vid diagnostik och terapi.

Yin och yang är en av de viktigaste doktrinerna i TCM. Till yin hör vätskor, svalka, lugn, natt etc, och till yang hör värme, aktivitet, dag o s v. Yin och yang kan ses som ett konkret och ett relativt begrepp. Ett eller flera organ kan innehålla för lite eller för mycket av yin respektive yang, vilket är mera konkret. Organ, kroppsdelar och människor kan vara mer eller mindre yin eller yang i förhållande till varandra, vilket är mera relativt.

Att återskapa balansen mellan yin och yang, dvs återskapa en inre harmoni i och mellan de inre organen, är den viktigaste behandlingsprincipen i TCM. I kinesisk medicin lindrar och botar man alltså genom att återskapa den ursprungliga harmonin.

Källa: Svenska Akupunkturförbundet

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-10

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
Karl_Norberg
2007-09-11 02:50
#1

väldigt intressant med  dettamen  vad är tcm ? vad är det för förkortning

jessicav
2007-09-11 04:00
#2

Hej  tcm betyder traditionell kinesisk medicin,

//Jessicav

Tuva-Lena
2007-09-11 20:15
#3

#1 Ja men precis, du hittar det förklarat under tråden "Vad är TCM". :) Roligt att ni hittat hit! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

YvonneW
2007-09-14 20:05
#4

Finns det något annat sätt att balansera den energin än genom akupunktur?

Tuva-Lena
2007-09-14 23:31
#5

Inom TCM kan man använda akupressur, tuina massage, öronakupunktur, zonterapi  eller örtpreparat. Sedan får du en liknande effekt av qi gong, tai qi juan och yoga, men då handlar det mer om friskvård förstås. :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Tiia
2007-09-15 01:18
#6

Hjälper zonterapi vid barnlöshet?

Annons:
Tuva-Lena
2007-09-15 01:38
#7

#6 Hjälp Tiia så du frågar! :) Jag är ingen expert på zonterapi och barnlöshet kan ha många orsaker. Vi får nog vänta tills sidan blir lanserad så kanske någon professionell zonterapeut kan besvara den frågan. Men har barnlöshet med obalanser i berörda organ att göra, så är det väl inte otänkbart. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Tiia
2007-09-15 01:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Hihi…jag väntar med spänning.Det är oerhört intressant med zonterapi…jag har några böcker om det…provar lite på gubben emellan varvenSkrattande

Tar det försiktigt så han inte börjar må dåligt av det.Det vet jag att man ska vara försiktig vid dom inre organen

Tuva-Lena
2007-09-15 15:38
#9

#8 Rätt tänkt Tiia! Vid "överbehandling" kan effekten utebli, eller så kan man få andra oönskade effekter. Så lagom är bäst! Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

anebit
2007-09-15 16:37
#10

Tiia,   visst kan du få hjälp av zonterapi men det finns aldrig några garantier eftersom vi alla reagerar olika på behandlingar men det är värt att pröva. Gå till en duktig zonterpeut.   Det är oxå bra att äta E-vitamin, zink och bidrottninggelé (apiforce).  Det är även bra om mannen äter zink och E-vitamin….

Om barnlösheten beror på mannen så bör han gå på zonterpi…

Det kan ta upp till 6 månader innan man får resultat men det är väldigt individuellt precis som allt annat.

Själv har jag behandlat några stycken som blivit med barn…

Minns speciellt en som fick behandling för kronisk nackspärr och berättade samtidigt att hon gjort 3 provrörsbefruktningar men fått missfall alla ggr.,  så då fortsatte vi med andra punkter och nästa gång fick hon behålla provrörsbarnet….. minns ej hur lång tid det tog eftersom det är 14 år sedan…….

Lycka till önskar anebit

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Tuva-Lena
2007-09-16 00:16
#11

Vilket uttömmande svar anebit! Tack för det och välkommen hit! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

YvonneW
2007-09-16 01:23
#12

Ja, mig hjälper nog ingen zonterapi på vad gäller att kunna bli befruktad. Åldern har nog satt stopp. Men det vore intressant om du Tiia gjorde ett besök hos Anebit. Håller tummarna! Det kanske rentav blir tvillingar!

Minns i min ungdom. Jag trodde inte att jag kunde bli gravid. Jag kollade med temp-kurvor och allt möjligt. Men när jag väl gett upp och slutade tänka på det - då hände det! Naturen är nyckfull. Flört

Tuva-Lena
2007-09-16 01:51
#13

#12 Samma fenomen där kanske som med positivt tänkande, fast motsatsen: man intalar sig att det är nåt galet och då funkar det inte heller! :) Jag har inga barn, men jag har aldrig funderat på varför. Har nog tänkt att det är någon mening med det också…Fundersam

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
YvonneW
2007-09-16 03:24
#14

#13 Ja, allt har en mening. Hm, kikade in på din sida, men det står ingen ålder. Men jag tror inte det är för sent än.

För att återgå till #0 så har jag alltid trott att Yin och Yang stod för kvinnligt resp manligt - eller om det var tvärtom. Vet du något om det?

Tuva-Lena
2007-09-16 14:39
#15

#14 Och där har du alldeles rätt också: yin står för kvinnligt, natt och negativ (laddad) energi - förstås höll jag på att säga ;), och manligt för motsatsen.

Men du Yvonne, vad i fridens dar gör du uppe så sent - eller är det måhända tidigt..!?

Kram! Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

YvonneW
2007-09-16 15:03
#16

#15 Jo, men jag är ju Yin, natt, negativ energi. Måste vara väldigt kvinnlig!

Det går lite upp och ner. Ibland sover jag väldigt bra, sedan kommer en period när det är stört omöjligt att somna. Då går jag upp igen. Och vad lockar då om inte datorn. Jo, jag läser också. Sedan är nästa dag förstörd.

Har du någon kur att rekommendera som man sover gott på? Valeriana har jag provat utan effekt.

Kram!

Tuva-Lena
2007-09-16 15:17
#17

#16 Du tänker kanske för mycket på alla hemlösa stackars katter..? Gråter

Sovstörningar är annars ett gissel. Min mamma är drabbad av samma, och hon har fått komma till sömninstitutet i Uppsala där dom utreder såna besvär. Men då måste du få en remiss av läkare först- Läste också en artikel i vår lokaltidning igår, om två kuaratorer som har startat nåt liknande i Ö-vik. Dom tror att vi lever ett sånt stressigt och "överaktivt" liv idag, att många får svårigheter med att koppla av när dom skall sova. Annars kan jag rekommendera meditation. Tar några gånger att få grepp om, men det är det värt! Det brukar jag ta till när tankarna far runt i skallen på mig, och man bara vrider och vänder sig i sängen - även om meningen med meditation är att man inte skall somna. Fast i nödfall är allt tillåtet! Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

YvonneW
2007-09-17 01:44
#18

Tack för tipset Inga-Lena! Klockan börjar närma sig midnatt och jag borde gå till sängs. Skall prova meditation.

Men visst har du rätt i att jag tänker för mycket på problem, hemlösa katter bland annat. Gråter

Tiia
2007-09-17 08:53
#19

#10 Tack för hjälpen.

 Jag är 43 år snart…och gjort några provrörsb. men jag orkar inte gå igenom det mer…Ledsen

 jag ska tänka på det med ett besök hos dig, anebit,men just nu har jag inte riktigt rådGenerad eller riktigt tid…

drutten53
2007-10-19 22:17
#20

har läst någon stanns eller om det var på teven..att vi kvinnor har bara en visst antal ägg i vårt liv..en del har inga..en del har ett eller två….o några har mera…jag har varit gravid 5 gånger…sen var det stopp..antagligen hade jag bara fem ägg…sen har jag en vännina..hon längta så efter barn..hon blev besviken varje månad…jag sa skaffa dig en hundvalp istället…lägg enegin på den istället…hon lydde mitt råd..hon var så inne i denna gulliga hundvalp så hon glömde bort sin längtan till ett barn…men  småler nu..efter några månader hände det något…hon blev gravid..nu har hon två barn….kram

Annons:
Tuva-Lena
2007-10-20 00:10
#21

#20 Jag tror att det berodde på att hon slutade att oroa sig, eller hur? Hur gick det för hundvalpen då? Hon glömde väl inte bort den i glädjeyran..?  Fundersam

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

LisaL
2007-10-20 00:16
#22

Jag har också hört precis som drutten att man bara har ett visst antal ägg. Det måste vara väldigt individuellt då hur många var kvinna har.

Jag har en vän som blivit hjälp av zonterpi. Hon hade försökt bli med barn länge med hjälp av mannen givietvis men inte lyckats. Sedan gick hon på zonterapi ett par gånger och då blev hon gravid. Kan ju faktiskt vara så att hon inte har fler ägg heller, hon har nästan aldrig haft mens heller.

YvonneW det är lite komiskt i mitt tänkande att du trodde att Yin och Yang handlar om bara kvinnligt och manligt. Sedan skriver du att du har svårt att sova, då har du troligtvis för mycket yang alltså energi för att vara trött. Kanske behöver du varva ner med tex meditation. Ta inte illa vid dig för det är absolut inte lätt att veta.

Kram LisaL

Tuva-Lena
2007-10-20 00:45
#23

#22 Jo då, man har bara ett visst antal ägg, det minns jag från anatomikurserna jag läste i U-sala, dock kan det variera från kvinna till kvinna  - men inte mycket.

Vad roligt ditt påpekande ang Yvonnes sömnproblem och yin/yang var! Där ser man hur lätt det kan vara att lösa sömnproblem med TCM. Kanske Yvonne har lite överskottsenergi? Fast hur skall det gå till, som hon springer på dagarna för att ta hand om alla hemlösa små katter. Kanske svårt att slappna av istället, Yvonne..?

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

drutten53
2007-10-21 20:23
#24

jodå inga-lena..hunden växet upp med barnen…sen oxå detta att bli gravid..tror jag oxå att kemin måste stämma…en del par får inga barn….kan berätta..att jag o min första kille ville ha barn…jag var på läkarundersökning..fick tabletter plus att jag skulle ta temp varje morgon…vi kämpa i 3 år…men det blev inga…sen gick vi skilda vägar..jag träffa sen mina barns fader…gravid på stört..fick 4 barm på 54 månader…ja det låter lustigt..men så är det..dom kom tätt..sen efter många många år blev jag gravid igen..men fick utomkved i 3 månaden..så jag tror att man måste passa ihop….kram

Upp till toppen
Annons: