Annons:
Etikettermassageteknikerartikel
Läst 8352 ggr
Tuva-Lena
9/14/07, 11:54 PM

Lär känna din kropp

Antigymnastik, är det nåt för soffliggaren? Nej, i själva verket handlar det om att få kroppen i balans. Då blir du starkare, smidigare och klarar livets påfrestningar bättre.

De första antigymnastikpraktikerna i Sverige licensierades i slutet av augusti i år. Är det här antigymnastik..?

Antigymnastik passar den som vill lära sig mera om kroppen, den som är stel och har småkrämpor och den som har en kropp i obalans. Men det är inget quick-fix som ger resultat över natten utan kräver ett långsiktigt arbete.

Med en kombination av samtal och rörelser får man lära sig mer om sin kropp och hur den känns och fungerar. Så småningom är det meningen att man ska återskapa en fri och naturlig funktion och form på kroppen, som ger både välmående och balans.

En effekt är också känslomässig. Glömda händelser som har skapat spänningar i kroppen kan bubbla upp på ytan, för kroppen glömmer inte. Kroppen är en helhet. Det går inte att bara punktbehandla det som gör ont, ofta flyttar smärtan bara på sig då, säger Lisa Danåsen Wikström, en av de sjukgymnaster som gått utbildningen.

Trots att alla är födda anatomiskt lika, så dröjer det inte länge förrän vi får olika spänningar som vi sedan kompenserar för på olika sätt. Det ger obalanser och inte minst kostar energi.

(Liknar Rosenmetoden om ni frågar mig..;)

I boken "Kroppen har sina skäl" kan du läsa mer. Författaren heter Thèrese Bertherat, Wahlström&Widstrand, 2004

Källa: Tidningen Ångermanland

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-14

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
Tiia
9/15/07, 1:03 AM
#1

Om man tänker bara negativa tankar så omger man sig ju med så mycket negativ energi att det till slut kanske blir fysiskt och sätter sig på kroppen som sjukdomar

YvonneW
9/15/07, 2:14 AM
#2

Låter som psykiatrins rörelseterapi tycker jag. Folk som fått psykosomatiska symptom av olika instängda känslor eller trauman går hos en speciell psykatrisk sjukgymnast. Fast det handlar ju inte om gymnastik i egentlig mening utan att lära känna sin kropp och hur den fungerar. Har själv jobbat med journalföring åt en sådan sjukgymnast (inom landstinget). Denna rörelseterapi kombinerades med samtal med sjukgymnasten ifråga. Resultaten var växlande beroende på hur mycket individen kunde ta till sig.

Tror det rör sig om samma princip trots olika namn på den. Jag har märkt att landstingen börjat ta till sig mer och mer av alternativa metoder. Idag kan man få akupunktur hos sjukgymnasterna, och psykiatrin använder sig av rörelseterapi för att lösa blockerade känslor som ger värk och stelhet både här och där plus depression. Ljusterapi mot depressioner är också ganska nytt. Har varit med och skrivit avhandlingar i ämnet.

YvonneW
9/15/07, 2:17 AM
#3

Hm, märker att det inte går att redigera inlägg. Fattas en bokstav ovan, men fick fram en blank sida.

Tuva-Lena
9/15/07, 2:40 AM
#4

#1 Absolut Tiia, det tror jag också, och på samma sätt kan man påverka kroppen att må bra genom att tänka positiva tankar. Det blir en slags självsuggession, samma som elitidrottare använder sig av. :)

#2 Precis vad jag tänkte Yvonne, för jag tycker att det hela liknar Rosenmetoden som sagt, och den har funnits här i Sverige sedan 80-talet om jag inte minns fel. Den har sitt ursprung från en amerikansk sjukgymnast, Marion Rosen, som anser att alla spänningar som sätter sig i kroppen, och senare orsakar smärta, har sina ursprung i obehagliga upplevelser tidigare i livet. Kram till er båda! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

zeretki
9/18/07, 1:52 PM
#5

Ja, fast jag tror anti-gymnastik faktiskt är äldre. Den är kanske relaterad till Feldenkrais, har ajg för mig.

Tuva-Lena
9/18/07, 2:18 PM
#6

#5 Intressant zeretki! Kan du berätta mer ? Jag har nämligen inte en susning om vem Feldenkreis är! Fundersam

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
zeretki
9/19/07, 2:31 AM
#7

Feldenkrais:

http://www.feldenkraismetoden.org/

http://www.feldenkrais.com/

Jag ska inte svära på att det är rätt, kopplingen mellan antigymnastik och Feldenkrais men jag är rätt säker att antigymnastik inte har med Rosenmetoden att göra…

MIn faster som bor i Paris brukar åka till Stockholm och utbilda folk i antigymnastik. Jag borde fråga henne om info…

zeretki
9/19/07, 2:34 AM
#8

Vad är Rosenmetoden förresten? Jag gick på en behandling och det var som lätt massage fast knappt beröring. Jag fattade inte vad det gick ut på egentligen… Men det var inte som jag har uppfattat antigymnastik eller Feldenkrais… Men ajg kan ha fel. :I

Tuva-Lena
9/19/07, 5:23 PM
#9

Rosenmetoden går ut på att lösa upp muskelspänningar i kroppen, och att frigöra känslorna som ligger bakom. Rosen metoden är en mjuk och lätt beröring som går på djupet, och väcker minnen till liv. Det som är svårt att bearbeta göms undan i det undermedvetna. Det ger sig till känna i form av stumma muskler, värkande axlar, "låst" mellangärde, nedsatt rörelseförmåga, och en hämmad andning. Det påverkar i sin tur övriga organ i kroppen, som inte får tillräcklig syretillförsel. Så det var antagligen det du testade, även om det inte gav dig så mycket. :) Du är ju frisk o spänstig du, vet du..! Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

zeretki
9/19/07, 7:20 PM
#10

#9 Jo, jag grät minns jag men inte att problemet gick över.

Och njae, jag är knappast spänstig. Har massor av muskelspänningar och värkområden, för att inte tala om psykiska problem… Flört

Som jag förstår det så går antigymnastik och Feldenkrais mer ut på att man själv lär sig röra kroppen på ett naturligt sätt, mer än att en terapeut rör vid en…

Hoppfull
5/29/09, 11:21 AM
#11

Här puttar jag upp ännu en läsvärd artikel Glad

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Upp till toppen
Annons: