Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Kulturer

Vad är TCM?

2007-09-10 15:37 #0 av: Tuva-Lena

TCM, eller Traditionell Kinesisk Medicin, är en medicinsk tradition som sträcker sig ca 3600 år tillbaka i tiden, så långt tillbaka har man funnit arkeologiska fynd av medicinsk verksamhet.

Modern TCM är ett resultat av flera medicinska traditioner i Kina, som består av ett flertal terapier och bland dem är det akupunktur som hittills blivit mest känd i väst.

TCM består i huvudsak av farmakologi/örtmedicin, akupunktur, qi gong/tai ji quan, och kinesisk massage, eller tuina massage.

De flesta medicinska begrepp som man använder i TCM förekommer inte i västerländsk medicin och inte heller i den västerländska kulturen. De viktigaste begreppen är qi (energi), yin och yang, de fem elementen/rörelserna samt meridianer.

 

Källa: Svenska Akupunkturförbundet

www.akupunkturforbundet.nu

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-10

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-13 01:36 #1 av: Tiia

Har börjat läsa lite om zonterapi,har inte det med kroppens meridianer att göra också?

Anmäl
2007-09-13 02:32 #2 av: Tuva-Lena

Ja, så är det. I zonterapi använder du ändpunkterna på meridianerna - dom som finns nere i fötterna - för att påverka/behandla balansen av qi till de olika organen i kroppen. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-14 12:32 #3 av: Tiia

Det finns punkter på händerna också...när jag har haft ont i huvudet eller nacken, har jag tryckt(masserat) i och runt tummen.

Anmäl
2007-09-14 15:19 #4 av: Tuva-Lena

#3 Ja visst, ursprungligen var det endast fötter man gjorde zonterapi på, men numera görs det även på händer, i ansiktet och på öronen! När jag lärde mig zonterapi - på 70-talet Förvånad - så använde vi endast fötterna. Du må tro att det orsakade stora ögon på den tiden! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-19 22:05 #5 av: drutten53

zonterapi på fötterna har jag gått igenom..ajajja vad ont det gjorde...det är ett antal år sen...hon använde både tummar och något format träslag som såg ut som en liten grej som man har när man stoppar raggsocker med...eller babystumpor...men det hände mycket i kroppen efter det..tex..kissnödig blev man  hi hi...kram

Anmäl
2009-04-02 00:10 #6 av: Tuva-Lena

*putt för intresserade!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-04-02 10:50 #7 av: diaz55

det här kan man läsa om hur mycket som helst!

jag har blivit hjälpt med zonterapi många gånger. För två år sedan stod jag på kö för att operation gallsten, 41 små stenar såg man på ultraljud, gallstensanfall sgs varje dag.

med hjälp av zonterapi, healing, och kost, behövdes ingen operation, har inte haft någon känning av gallan efter dettaGlad

Anmäl
2009-04-02 10:51 #8 av: Hoppfull

#7 Det är ju kanonbra, vad sa läkarna om det Förvånad Skrattande

Anmäl
2009-04-02 11:03 #9 av: diaz55

#8 dom gapade så härFörvånadGlad.

helingen berättade jag inte om, ingen ide att gå in i diskussion tyckte jag. zonterapi ville dom inte heller prata om som väntat, kosten gick ju bra, tog olivolja och citron i en kur.

dom trodde nog att jag skulle återkomma om något år eller så, tji fick dom!!

jag kommer att vända mig direkt till altmedicin igen om det behövs.

 

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.