Annons:
Etiketterkulturerartikel
Läst 6210 ggr
Tuva-Lena
9/10/07, 3:37 PM

Vad är TCM?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

TCM, eller Traditionell Kinesisk Medicin, är en medicinsk tradition som sträcker sig ca 3600 år tillbaka i tiden, så långt tillbaka har man funnit arkeologiska fynd av medicinsk verksamhet.

Modern TCM är ett resultat av flera medicinska traditioner i Kina, som består av ett flertal terapier och bland dem är det akupunktur som hittills blivit mest känd i väst.

TCM består i huvudsak av farmakologi/örtmedicin, akupunktur, qi gong/tai ji quan, och kinesisk massage, eller tuina massage.

De flesta medicinska begrepp som man använder i TCM förekommer inte i västerländsk medicin och inte heller i den västerländska kulturen. De viktigaste begreppen är qi (energi), yin och yang, de fem elementen/rörelserna samt meridianer.

Källa: Svenska Akupunkturförbundet

www.akupunkturforbundet.nu

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-10

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
Tiia
9/13/07, 1:36 AM
#1

Har börjat läsa lite om zonterapi,har inte det med kroppens meridianer att göra också?

Tuva-Lena
9/13/07, 2:32 AM
#2

Ja, så är det. I zonterapi använder du ändpunkterna på meridianerna - dom som finns nere i fötterna - för att påverka/behandla balansen av qi till de olika organen i kroppen. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Tiia
9/14/07, 12:32 PM
#3

Det finns punkter på händerna också…när jag har haft ont i huvudet eller nacken, har jag tryckt(masserat) i och runt tummen.

Tuva-Lena
9/14/07, 3:19 PM
#4

#3 Ja visst, ursprungligen var det endast fötter man gjorde zonterapi på, men numera görs det även på händer, i ansiktet och på öronen! När jag lärde mig zonterapi - på 70-talet Förvånad - så använde vi endast fötterna. Du må tro att det orsakade stora ögon på den tiden! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

drutten53
10/19/07, 10:05 PM
#5

zonterapi på fötterna har jag gått igenom..ajajja vad ont det gjorde…det är ett antal år sen…hon använde både tummar och något format träslag som såg ut som en liten grej som man har när man stoppar raggsocker med…eller babystumpor…men det hände mycket i kroppen efter det..tex..kissnödig blev man  hi hi…kram

Tuva-Lena
4/2/09, 12:10 AM
#6

*putt för intresserade!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
diaz55
4/2/09, 10:50 AM
#7

det här kan man läsa om hur mycket som helst!

jag har blivit hjälpt med zonterapi många gånger. För två år sedan stod jag på kö för att operation gallsten, 41 små stenar såg man på ultraljud, gallstensanfall sgs varje dag.

med hjälp av zonterapi, healing, och kost, behövdes ingen operation, har inte haft någon känning av gallan efter dettaGlad

Hoppfull
4/2/09, 10:51 AM
#8

#7 Det är ju kanonbra, vad sa läkarna om det Förvånad Skrattande

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

diaz55
4/2/09, 11:03 AM
#9

#8 dom gapade så härFörvånadGlad.

helingen berättade jag inte om, ingen ide att gå in i diskussion tyckte jag. zonterapi ville dom inte heller prata om som väntat, kosten gick ju bra, tog olivolja och citron i en kur.

dom trodde nog att jag skulle återkomma om något år eller så, tji fick dom!!

jag kommer att vända mig direkt till altmedicin igen om det behövs.

Hoppfull
4/2/09, 11:33 AM
#10

Hehehehe, det är väl märkligt att de inte ens vågar lyssna… de behöver ju inte lovprisa alternativen för det, men lyssna och anteckna vad man gjort för att bli bättre vore väl det minsta man kunde förvänta sig. Det borde ju ligga i deras intresse att åtminstone utveckla sina egna kunskaper om alternativen!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Upp till toppen
Annons: