Örtmediciner

Silverax - den mogna kvinnans bästa vän

2007-09-19 20:17 #0 av: Tuva-Lena

Nordamerikas indianer har använt roten av silverax mot bland annat kvinnosjukdomar, reumatism och svaghetstillstånd. Till Sverige har den kommit via Tyskland, där läkemedel med silverax använts vid klimakteriebesvär i mer än 40 år.

Silverax, egentligen läkesilverax, hör till famSilverax växer vilt i Nordamerika och östra Asien, men odlas i Europa. Det är roten som används till naturläkemedel.iljen ranunkelväxter. Läkesilveraxet växer vilt i bland annat Nordamerika, Kina och Japan. Det är bara den som har använts för medicinska ändamål. Silverax är godkänt som naturläkemedel med indikationen "tradionellt använd mot lindriga klimakteriesymptom som värmevallningar, svettningar, sömnstörningar och nervositet.

I Sverige finns silverax i naturläkemedlen Remifemin och Menofem, som är godkända för behandling av klimakteriebesvär.

Dom verksamma ämnena räknas till gruppen växtöstrogener, som har en svag östrogen effekt på kroppen. Nyare forskning visar dock att deras förmåga att lindra värmevallningar och svettningar i första hand beror på att de kan öka tillgängligheten av signalämnena serotonin och dopamin i hjärnan. Det kan också förklara att silverax i en del studier kunnat lindra depression och ångest.

Källa: Hälsa 04/2007

Relaterade länkar

www.kvinnohalsa.se

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-19

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-20 01:38 #1 av: YvonneW
Remifemin känner jag till. Jag hade inte så stora klimakteriebesvär egentligen, men för dem jag hade tog jag Remifemin med gott resultat. Sedan tycker jag mig minnas att det blev ett fasligt rabalder runt dessa piller ett tag, att dom liknade receptbelagd medicin med östrogen för mycket osv. Men nu är dom alltså godkända i alla fall? 
På slutet skriver du att dom också ökar mängden serotonin så dom är bra med ångest och deppighet också. Vad säger du Inga-Lena - jag med min oregelbundna sömn - skall jag prova Remifemin igen, eller blir det tok då med menopausen? Jag kanske får mens igen?
Puh, har varit med katter till veterinär idag. Somnade som en stock efteråt kl 17 och vaknade kl 21. Så nu får vi se om jag sover i natt.
 
Kram/Yvonne 
  
Anmäl
2007-09-20 02:17 #2 av: Tuva-Lena

Ja du Yvonne, jag tror inte att du får tillbaka mensen i alla fall. Vi får endast ett bestämt antal äggceller som varierar något från person till person. Men östrogen ordinerar man ju till kvinnor som lider av övergångsbesvär utan att dom får tillbaka mensen. Blödningar kan enstaka få, men då är det slemhinnan som reagerar på hormonet. Jag tror inte att det inverkar menligt på menopausen i alla fall, just för att man ordinerar dessa medel vid besvär när man genomgår den. Jag har också ätit remifemin men då för PMS besvär, vilket också var bra.

Sedan bör man se till att göra uppehåll, då och då, och aldrig äta såna tillskott för länge, för att låta kroppen vänja sig på ett mer naturligt sätt, anser jag. Jag tycker att du skall testa och se hur du reagerar, och blir det ingen effekt är det bara att sluta med dom. :)

Lilla kattmamma! Vad, eller var, vore katterna utan din varma hand? ;) Kram!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-20 13:47 #3 av: YvonneW
Tack för ditt svar du goa Inga-Lena! Flört
Nej, jag uttryckte mig fel, menade "blödningar", inte riktig mens.
Då skall jag titta efter preparatet nästa gång jag kommer till en hälsokostbutik. Lovar meddela resulatet.
 
OT! Har du tänkt på att katten på min avatar ser lite lagom uppkäftig ut? Det är en av dem jag fångat in och som nu fått ett eget hem och blivit tam. På bilden är han fortfarande rädd för människor. Han heter idag Moltas. Jag fotograferar alla katter som tas in så att bilden kommer ut på katthemmets hemsida. 
 
Kram/Yvonne 
Anmäl
2007-09-20 20:25 #4 av: Tuva-Lena

#3 Just nu är du utan avatar - precis som jag för en stund sen...men den är jättesöt, för jag kommer ihåg hur den ser ut. Och du har rätt, nog ser den lite "mallig" ut allt! Måste bara få visa dig min lilla favvis! Puss mitt på nosen! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-24 21:37 #5 av: YvonneW
#4 Den katten är verkligen go, ser inte ett dugg uppkäftig ut, bara riktigt kramgo.  Puss, puss! 
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.