Örtkosmetika

Om örtkosmetika

2007-09-16 19:59 #0 av: Tuva-Lena

Att göra sina egna hud-och hårvårdsprodukter är roligt, enkelt och lärorikt. Det ökar din medvetenhet om vad det är du dagligen smörjer på dig.

Vi blir alltmer noga med vad vi äter, men fortfarande är det inte många som tänker på vad det är man smörjer in ansikte och kropp med efter duschen. Inom örtkosmetiken har man ställt upp vissa kriterier som skall uppnås för att man skall få kalla den naturkosmetika. En strävan som man har som gemensam nämnare är att göra produkterna så naturliga som möjligt. Oljor, dofter och olika konserveringsmedel - där såna används - får inte innehålla ämnen som skadar naturen eller den som använder dem (t ex allergiker).

Man har också inrättat ett internationellt kontrollsystem, "BDIH-kontrollerad kosmetik", där man ställt upp särskilda krav på produkterna för att de skall få ingå i gruppen "Kontrollerad Naturkosmetik":

  • Produkterna skall bestå av vegetabiliska oljor. I möjligaste mån skall de vara ekologiskt odlade eller vildvuxna.
  • Råvaror från döda ryggradsdjur får ej ingå. Däremot är det ok att använda ullfett och bivax.
  • Emulgatorer och tensider skall vara utvunna ur förnyelsebara råvaror, t ex vegetabiliskt fett/olja/vax och lecithin.
  • Följande ämnen får ej användas: Syntetiska färgämnen/doftämnen/konserveringsmedel, etoxilerade råvaror, propylenglykol, paraffin och mineralolja.
  • Skall konserveringsmedel ingå, skall följande ämnen användas: bensoesyra, salicylsyra, sorbinsyra eller benzylalkohol.
  • De ingående råvarorna får absolut ej ha blivit djurtestade.

Källa: Crearome

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-16

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-17 15:13 #1 av: YvonneW
Det där låter väldigt bra. Finns produkterna att köpa i t ex hälsokostaffärer?
Anmäl
2007-09-17 16:00 #2 av: Tuva-Lena
#1 Nej Yvonne, jag tror inte att dom tillhandahåller råvarorna. Kanske i välsorterade butiker men inte vanligtvis. Däremot kan du beställa dom på apoteket! - av alla ställen! :) Du hittar också en länk bredvid artikeln här ovanför, där du kan gå in o beställa en katalog! www.crearome.se är annars adressen! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-18 02:16 #3 av: Soffe
Hej! www.bodystore.se säljer bl.a naturkosmetika :)
Anmäl
2007-09-18 14:05 #4 av: Tuva-Lena

Tack för tipset Soffe! :) Skall gå in o kolla. Hittills har jag köpt färdig naturkosmetika genom Yves Rocher och Oriflame, men jag skulle gärna vilja prova att göra min egen. :) Vi har en tjej här i byn som är duktig på sånt, skall höra med henne om hon har lust att ge några tips! Sedan finns det en annan tillverkare, ni vet Marja Entrich, som startade med det här redan på 40-talet! Hon var verkligen före sin tid!  Förvånad Och tanken för henne var densamma, att vi skall skona naturen och vår hälsa genom att använda förnyelsebara produkter som inte skadar vårt "livsrum". Vilken kvinna, eller hur? Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-11-01 19:46 #5 av: Tuva-Lena

*puttar* ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-10-25 21:30 #6 av: korseett

Puttar denna med då eftersom jag tänkt berätta om BDIH märkningen men jag behöver ju inte! Inga-Lena har redan gjort det ypperligt!

Däremot kan jag länka till  BDIHsajten på svenska

Anmäl
2009-05-04 18:28 #7 av: Hoppfull

Tänkte att jag skulle putta upp denna artikel för er som vill tillverka egen kosmetika Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.