Akupunktur

Begreppet Qi

2007-09-10 16:12 #0 av: Tuva-Lena

Livskraften eller qi (uttalas tchii), översätts som andedräkt, luft, livskraft eller inneboende energi, men i de flesta sammanhang använder man förenklat begreppet energi.

Man anser att qi/energi är det som hela kosmos är uppbyggt av: Vatten är en form av qi medan trä är en annan och så vidare.. När man diagnostiserar sjukdomar fastställer man först om det finns för mycket eller för lite qi i det aktuella område eller den kroppsdel där besvären visar sig.

Finns det för mycket qi i ett eller flera organ så går behandlingen ut på att eliminera eller minska överskottet. Om kroppdelen/organen uppvisar ett underskott av qi så behandlar man istället genom att tillföra qi i motsvarande grad. 

När qi cirkulerar för starkt i en viss riktning, till exempel uppåt, går behandlingen ut på att dra ner överskottet. Rör sig qi för kraftigt nedåt behandlar man istället för att få qi att stiga. Detta kallas för att skapa en balans mellan yin och yang.

Källa: Svenska Akupunkturförbundet

www.akupunkturforbundet.nu

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2007-09-10

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-11 16:56 #1 av: zeretki

Återfinns om man tränar kampsport, typ karate. :) Ki är den kraft som kommer från magen. :)

Har för mig att Chi på kinesiska är samma sak som Ki eller Qi på Japanska...men är inte säker.

Anmäl
2007-09-11 20:12 #2 av: Tuva-Lena

Vet du zeretki, jag tränade karate för några år sen, men jag blev mest utsleten jag! ;)

Men det stämmer precis det du säger, och vad roligt att du tittar in! :) Kram till dig!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-13 00:19 #3 av: YvonneW
Hej, här kommer jag och tittar in en sväng. Undrar om jag minns rätt nu, men har något vagt minne i bakhuvudet att jag sett ett tv-program där en man skulle bevisa styrkan i Qi. Flera personer skulle försöka knuffa omkull honom, men det gick inte. Karln stod rak som en fura hur dom än försökte rubba honom. Rör det sig om samma Qi som du talar om Inga-Lena?
Stor kram/Yvonne 
Anmäl
2007-09-13 01:48 #4 av: Tuva-Lena

#3 Ja, kallade dom det för "Qi" så är det samma kraft. Jag vet inte i vilket sammanhang dom skulle testa det så jag kan inte svara mer ingående på det. Om mannen utövade någon kampsport el dyl så är det samma qi som avses. :) Inom reiki använder vi också energi-qi för att hela, men då kallar vi det för "det goda ljuset", så det finns lika många namn som det finns användningsområden. Ungefär som det finns lika många namn på "Gud" som det finns religioner. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-13 10:03 #5 av: Perla

#3
Det testet har jag själv fått prova och det blir en enorm skillnad i styrka av att vara fokuserad på qi-punkten.

------------------------------------------------------------------------
#4
Intressant med "det goda ljuset" - vilken reikilinje använder sig av den formuleringen?

Under min reikiutbildning (reiki teacher) fick jag lära mig att qi är motsvarigheten till livskraft vilket också stämmer överens med den energi som återfinns i qi-punkten och de delar av energi som man använder sig av i en behandling med reiki.

Anmäl
2007-09-13 15:18 #6 av: zeretki

#2 Jag tror det är som med allt, man måste testa och se om det passar en. Kampsporter är ju hemskt olika. Aikido är inte samma som Karate. :) MIg gav Karate en kraft och en otrolig energi, men jag tror itne det passar alla ändå. Vissa passar nog mer för Aikido eller annat. :)

Anmäl
2007-09-13 20:01 #7 av: Tuva-Lena

#5 Jag har ingen aning om vilken "linje" SolKarina Hammare tillhör, men det var hon som använde den formuleringen och då anammade jag samma uttryck. Tilläggas bör att jag endast gått reiki 1 ännu, så jag är ingen expert inom området. ;)

#6 Ang karate, vilket jag tyckte var jätteroligt att träna, men i den grupp jag tränade fanns mest unga killar i 20 - 25 års åldern, och att gå en närkamp med dem är dömt att misslyckas. :) jag var blåslagen oftast när jag kom hem - på armar och ben efter att ha försökt parera deras sparkar och slag.  Skrikandes Ändå var dom nog rätt snälla mot mig. Kyss 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-17 13:28 #8 av: zeretki

#7 Men så ska det vara! Hemlis Man lär sig inget utan blåmärken. Ett bra uttryck från en tränare. :)

Anmäl
2007-09-18 21:38 #9 av: AndersE

Inom yoga används ordet "prana" som jag uppfattar som en synonym till "qi".

 


Anmäl
2007-09-19 02:40 #10 av: Amiechan
Notera att aikido har ordet i sitt namn t.o.m. Aikido betyder ungefär "Vägen (do) till harmoni (ai) genom kraften (ki)"
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.