Annons:
Etiketteryoga-qigong-pilatesartikel
Läst 8056 ggr
Ians
2011-03-16 09:05

Pilates

Joseph Hubertus Pilates föddes i Tyskland år 1880. Som barn var Joseph mycket sjuk han led av astma, reumatisk feber och engelska sjukan. Hans pappa var en mycket framgångsrik gymnast och mamman var naturopath (homeopat). En dag fick han en anatomi bok av familjens läkare och som han själv uttryckte det; ”I learned every page, every part of the body; I would move each part as I memorized it”. I sin strävan att läka sina egna fysiska problem skapade han sin egen framgångsrika träningsmetod.

 Som barn kunde han ligga flera timmar i skogen för att studera hur djuren rörde sig och hur mamman lärde de små. Joe studerade både väster- och österländska träningsformer, även yoga. Vid 14-års ålder hade han tränat sin kropp så mycket att han stod som modell för anatomi planscher.

Under sin uppväxt blev han berömd inom boxning och gymnastik men var även duktig som skidåkare och dykare. 1912 for han till England för att utveckla sin boxning och tog anställning som cirkusartist. 1914 bröt 1:a världskriget ut och han togs till fånga, pga sitt Tyska ursprung. Där lärde han ut wrestling och självförsvar. Han tränade också bla detektiver på Scotland Yard i självförsvar. För dem han tränade predikande han ständigt att de skulle bli starkare än de var innan kriget.

Under sin internering utvecklade han också sina metoder och tränade bla andra interner. Joe blev förflyttad till ett annat läger där han började arbeta som skötare för de krigsskadade soldaterna.

Han  riggade fjädrar till sjukhussängar vilket gjorde att sängliggande patienter kunde träna med motstånd, en ide som senare ledde till hans Pilates apparater. När en influensaepidemi utbröt i England år 1918 och många dog pga den, och de som tränat enligt Josephs metoder inte drabbades av influensan. Framhöll han som ett bevis på att träningen var effektiv.

Efter frigivningen återvände han till Tyskland där han fortsatte att träna reumatiskt sjuka. Han sade; – ”varför använda min egen styrka, så jag skapade apparater som kunde göra det för mig”. De gör motstånd på ett sådant sätt att de inre musklerna måste arbeta i varje rörelse. På de viset kan du koncentrera dig på rörelsen. Du måste utföra dina övningar mjukt och sakta, det är då hela kroppen involveras.

Hans träningsmetoder blev även populär bland dansare.Rudolf von Laban tex utvecklade  en dans form som används idag. Hanya Holm anammade många av Joseph's övningar för sina moderna danser och de är fortfarande en del av "Holm Technique."

Tyska tjänstemän begärde att Joseph skulle lära ut sina träningsmetoder till armén. Men eftersom han inte sympatiserade med den politik som de stod för, så valde han att lämna Tyskland istället.

År 1926 emigrerade Joseph till USA. Under resan träffade han Clara, en förskolelärare som led av ledgångsreumatism.

Joseph tränade henne under hela resan och det hela ledde till kärlek och senare giftemål. Joe och Clara öppnade ett gym i New York som låg i samma lokal som New York City Ballet.

I början av 1960-talet hade Joseph och Clara många av New York´s dansare bland sina klienter. George Balanchine, vid New York City Ballet, studerade Josephs metoder och bjöd in Pilates för att ge lektioner till sina unga ballerinor.

"Pilates" spreds och blev populärt även utanför New York. New York Herald Tribune konstaterade i en artikel 1964 att , "dansklasser runt om i USA värmde unga studenter upp dagligen med Pilatesövningar.

Flera av Joseph och Claras studenter öppnade egna studior och förde så Pilates vidare.

Trots att Joe Pilates var en ”hälsoguru” så ansåg han att man måste njuta av livet. Hans största passion var Whiskey, cigarrer och kvinnor.

Joe fortsatte att träna sina patienter fram till 1967, då han vid 87 års ålder avled. Det påstås att det var en brand i studion där han försökte rädda all utrustning och föll genom golvet, vilket senare orsakade hans död. Clara fortsatte att instruera fram till sin död 1977.

På 1970-talet upptäckte många av Hollywoods kändisar Pilates träningsmetoder via Ron Fletcher studio i Beverly Hills.

I slutet av 1980-talet började medierna uppmärksamma Pilates. Träningsformen fick nytt fäste i allmänheten. Joseph sa en gång att "Jag är femtio år före min tid" Han visste inte hur rätt han hade.

Idag tränar åtskilliga miljoner i hela världen Pilates, och antalet fortsätter att växa.

Annons:
Ians
2011-03-16 15:06
#1

Här kan ni läsa lite om Joseph Pilates liv och hur han utvecklade sin tränings metod!

shigne
2011-03-16 15:20
#2

Det är en reltivt ny träningsform!!!  Tack Ians

Ians
2011-03-16 15:29
#3

Glöm nu föralldel inte av att Gurun själv gillade Whisky, cigarrer och kvinnor…..

Dvs man behöver Balsam för själen oxå inte bra motion och kruska kli Flört

Det skall vara värt att leva oxå! Annars kan det kvitta!

Elpida
2011-03-16 15:33
#4

Min kropp slutar fungera ordentligt när jag slutar med Pilates, han visste vad han sysslade med den mannen! Och visst ska man njuta av livet ordentligt Glad

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Upp till toppen
Annons: