Egna erfarenheter

Boken om mina resor. Inledning.

2011-04-24 20:20 #0 av: Tride

Det här är inledningen till boken jag skrivit om i trådarna förut. Texten visar lite var jag befann mig när jag först kom i kontakt med buddhismen. Sedan följer skildringen av hur jag mötte min buddhistiska lärare, och resorna i Indien och på Sri Lanka. Bilden föreställer Bodhi-trädet i Bodh GAya i Indien, där buddha sägs ha nått upplysingen.Andlighet - en kunskapsresa

en livsresa

 

En bok om mina resor i buddhistiska miljöer.

En gång var jag en entusiastisk buddhist. På den tiden var kristendomen statsreligion i Sverige, och det krävdes papper och långa procedurer för den som ville lämna statskyrkan. Dessutom krävdes det att man ville bli medlem i ett annat, godkänt, trossamfund. Det gick alltså knappast att leva i Sverige utan att tillhöra ett kristet samfund av något slag. Buddhismen och andra världsreliginer ansågs som hedendom och vidskepelse, och dess anhängare utsattes för den hjärntvätt som kallas mission.

Av någon anledning, som jag själv inte riktigt kan fånga in, hade jag sedan tidig ungdom varit intresserad av Indien och de indiska, andliga traditionerna. Jag läste om Brahman, Krishna, Vishnu, och upplevde ett slags igenkännande. Vi bodde i Malmö, och när jag hörde talas om ett buddhistiskt sällskap i Köpenhamn blev jag nyfiken och hade velat åka dit. Så blev det inte.

Det dröjde några decennier innan jag mötte henne som skulle ge mig den verkliga inspirationen. Hon kallades Syster Amita, var klädd i saffranfärgad nunnedräkt och hade rakat av allt hår.

Mötet blev avgörande och ett avstamp. Tillsammans med henne kom jag att lära känna olkia buddhistiska miljöer och traditioner i asiatiska länder, och jag kom att vistas i Himalaya bland tibetanska buddhister i exilen. Det var rikt, det var fascinerande, det var, för det mesta, fyllt av värme och glädje.

Men det krävdes också eftertanke.

Efter många års erfarenhet, studier, meditation, samtal, läsning, skrivande, resor och möten, har  jag

upptäckt allt fler komplikationer i förhållandet till buddhismen. Det är inget jag beklagar, snarare tvärtom.

I komplikationen finns också en djup inspiration och, inte minst, en vilja till uppriktigthet. Det är som att

se  tillbaka på en gammal genomgripande kärleksupplevelse. Nej, inte som att. Där är just vad det är,

vad det var. En kärleksupplevelse. Och genomgripande så det förslår!

 

Hemlös men hemma

1968

Jag hade rest i Europa och återkommit från ett par år i Spanien och Italien. Jag vägrade att skaffa ett gemensamt hem med dåvarande partner, gjorde slut och tog hand om barnen. På grund av bostadsbristen i vårt land bodde vi, de båda barnen och jag,  ”svart”, i en ateljé som inte var avsedd till bostad, glad att ändå ha tak över huvudet. Min dotter gick i skolan och min son kunde vara hos dagmamma i närheten. Det var, trots allt, ett vackert utrymme i en förort till Stockholm, och med stora fönster mot himlen och skogen. Jag levde livet, som det heter. Ibland kunde barnen sova över hos en granne, något som gav mig en viss frihet, så jag gick på krogen och uppsökte dansställen. Det hände att glasen på krogen kunde bli lite väl många, men jag kom alltid hem i hyfsta god tid, nyktrade till med kaffe dagen därpå, hämtade barnen, tog aldrig återställare och var ointresserad av droger. Jag skrev och läste. Mina böcker, som kommit ut på Bonniers förlag, hade väckt ett visst uppseende i vårt land. Det var skrivandet som givit mig möjlighet att resa och bo utomlands. Fortfarande hade jag kvar mitt intresse för Indien, och läste vad jag kunde komma över på svenska eller engelska. Men när jag läste om buddhismen (jag minns inte i vilken bok) la jag boken åt sidan med en viss besvikelse. Hur skulle jag någonsin kunna följa en sådan lära? Hur skulle jag kunna leva enligt buddhismens principer och döda mina begär? Ändå fortsatte jag att läsa. Här fann jag något som, trots allt, kändes närmare än både den protestantiska och den katolska kristendomen. Ja, så nära var det, att jag rentav uppsökte en adress på Söder  i Stockholm, som jag funnit i telefonkatalogen, när jag, på måfå, letat i sidorna  efter ”Buddhism”. Men när jag kom till adressen, där jag mycket riktigt fann en liten skylt där det stod ”Buddhismens vänner”, var porten låst, och jag kunde inte komma in.

Jag var hemma men hemlös. Det gällde inte främst den provisoriska bostaden som jag, såsmåningom, kunde byta ut mot en större, trivsam lägenhet i ett naturskönt Nacka. Det var också ett slags andlig och intellektuell hemlöshet. När vänsterorienterade författarkolleger diskuterade marxism med stort engagemang och, övertygade, ville skapa opinion för socialistisk revolution i vårt land, kände jag mest motvilja. Den kristna kyrkan var heller inte för mig, trots att jag, av slentrian, fortfarande stod kvar som medlem. Krogen kunde ibland erbjuda trivsam samvaro med goda vänner över god mat och några glas, medan dans i, stundals, lite hemlighetsfulla nattklubbar, kunde ge en rolig omväxling och känsla av att skaka loss från puritanistisk moraliam.

Alkoholen och fint folk

Min uppväxt hade präglats av en välbärgad borgerlighet med en far, som  var klart uttalad ateist och drack för mycket. Min mor var mycket nervös och överbeskyddande. Hon älskade kläder, möbler, glas och porslin.

Det goda hemmet hade genomflutits av alkoholens virvlande flod. Vi led ingen som helst materiell brist. Vårt hem var en rymlig, ljus och vacker våning och låg fint vid vatten.  Min mor prydde våningen  med gardiner och allehanda prydnadssaker, vackra mattor och eleganta möbler. Trots detta klagade hon ständigt över bristen på pengar. Varför? För att vi inte hade råd att bo i slott och hålla oss med tjänare?

Mina föräldrar älskade fester, ofta med dans, mycket mat och dryck. Det hörde till representationen. Min far var en välbeställd tjänsteman med akademisk utbildning och verksamhetsområde över hela Sverige. Alkoholen hörde till det sociala livet, till representationen och gästfriheten.

Det var detta, bland annat, som jag så småningom kom att ta mig med ut i livet. Kanske trodde mina föräldrar att de gjorde mig en tjänst när de serverade mig vin och likör i samband med deras fester, och när de invigde mig i sällskapsdanses mysterier. Men det kom, under en tid, att prägla mitt val av vänner och umgänge på ett sätt, som varken var bra för min fysiska eller psykiska hälsa. Dansen skadade väl förstås inte, tvärtom. Men, jag säger som min mormor: ”Den uschla spriten.”  Hon hade upplevt dess verkningar hos min morfar.

Mina partner drack, mina vänner drack. Ja, hela vår kultur dricker ju. ”Kräftor kräva dessa drycker”, trodde Albert Engstöm. Ruset har präglat vårt land under sekler, och att inte dricka anses fortfarande udda. När jag bodde i Spanien och Italien insåg jag att man där drack på ett litre annorlunda sätt, som tex vin utspätt med vatten vid måltiderna. Men man drack, och man drack dagligen. Mina svenska vänner, som kom o hälsade på, fann spriten billig och lät sig smaka. De köpte gärna flaskor som de smugglade med sig hem till Sverige.

När jag flyttade hem igen var spriten där, hos vännerna, nya som gamla, hos kärlekar, nya som gamla.

Fötroenden kunde utbytas på ett djupare plan, gärna med glasen på bordet. Vi läste och diskuterade nyutkomna böcker och gamla filosofer till en flaska vin. Nej, vi söp inte. Det handlade aldrig om det som kallas omåttlighet. Men det bidrog inte till tankens klarhet, även om vi nog gärna ville tro det, och det ansågs normalt.

*****

Jag har en dröm:

Ofta låg jag om kvällarna innanför ateljéns stora fönster och såg upp mot stjärnhimlen, tills ögonen slöt sig och portarna öppnades mot drömmarnas värld, som under en lång period är mycket livliga. I den av dessa drömmar ser

jag en ung, världslig kvinna gå in genom en port till en tempellikande byggnad. Innanför porten finns

en trappa som leder nedåt. Kvinnan försvinner nedför den trappan. I stället kommer en nunna upp

för trappan och går ut genom porten.

En sommarnatt sitter jag vid det stora skrivbordet innanför fönstren och ser ut mot skogen.

Jag skriver en dikt. Den börjar så här:

”Och i den svala natten

börjar fågeln sakta sjunga.

Den sjunger om sin kärlek

Men den älskar ingen.

Och trädens mörker är kompakt och tyst.”

 

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-04-24 20:46 #1 av: Clary

Tride, nu ser jag ännu mer fram emot att läsa resten Kyss Tack för att du delar med dig och jag hoppas boken blir riktigt tjock så den räcker många kvällar Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2011-04-24 23:22 #2 av: Tride

Hehe.Den blir bara tjockare o tjockare. Trodde jag var klar med det mesta, men har börjat lägga till med text. Drygt 200 sidor, än så länge. Så jobbar jag på en annan bok med samma tema,och där erfarenheterna innan jag började resorna till Asien tar mer plats. Den som lever får C!

 

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-04-25 01:49 #3 av: allhealing

Spännande.

Kent Asp

kentasp.com

förändring är alltid en möjlighet

Anmäl
2011-04-25 17:19 #4 av: Ians

mmmmm......som i meeeeer Tride!

 

Anmäl
2011-04-25 19:02 #5 av: [Tunridan]

Tack Tride, för denna intressanta försmak! Skulle gärna vilja läsa hela boken, när den blir klar. :-)

Anmäl
2011-04-25 19:34 #6 av: gummimamma

Ja, man blir nyfiken på att få läsa mer!

Anmäl
2011-04-25 19:48 #7 av: Tride

Jag håller just på att undersöka möjligheterna att ge ut den som e-bok. Det är relativt billgt och då hoppas jag att ni skall kunna köpa den för under 100-lappen. Just nu jobbar jag med alla avslutande finjusteringar, dvs stavning, kollar upprepningar, fakta, årtal och sånt. Jag tänker också lägga in lite bilder, samt tänker jag göra en avslutande sammanfattning som skall handla om var jag står i dag och hur jag tänker nu. Ibland känns det som att jag aldrig kommer loss o blir klar. Ämnet har så många aspekter, men nån gång måste man ju sätta ned fossningen innan man hamnar på andra sidan och börjar spöka.CoolOskyldig

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-04-25 21:52 #8 av: Ians

#7 kram!

Anmäl
2011-04-26 08:30 #9 av: Elpida

Det är så jäkla (förlåt uttrycket) roligt att läsa om ditt liv Tride! Jag ska med glädje läsa resten av boken - när du får tummen ur till ett avslutFlört.

Jag tror faktiskt det är så .. att man aldrig känner sig riktigt färdig när man gör en sådan här livsresa (läs bok) Det finns förmodligen mycket man undrar om man fått med, om det ska till..dras bort något. Jag tror helt enkelt man en dag får bestämma sig att den är klar - och jag ser fram emot den dagen!Kyss

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2011-04-26 08:32 #10 av: Elpida

Eller gör två böcker, en som tar upp dina aspekter nu efteråt.. koncentrera första delen på själva resan, upplevelserna Den andra på dina funderingar och aspekter utifrån där du är idag?...

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2011-04-26 09:17 #11 av: Tride

du har rätt, elpida. Man måste bestämma sig, och egentligen har jag gjort det vad text och innehåll beträffar. Det som återstår är egentligen fingranskning och korrläsning, så det inte blir en massa pinsamma fel och knasiga upprepingar. Aspekterna efteråt handlar mest om en sammanfattning och kommer inte att uppta så många sidor. Men tack för idén att utveckla det till en egen skrift! Det kommer kanske längre fram

Dessutom måste jag se igenom bokens indelning   in i kapitel och kolla  kapitelrubrikerna, samt hitta några bilder. Jag har ett visst  bildmaterial, som nog kan vara användbart.

 

Jag har redan en skrivit en bok, som jag gav ut för några år sedan. Den handlar om en resa i Himalaya och vistelse bland tibetanska buddhister. Den går att köpa från mig, om någon är intresserad.

Tack för intresset!Skrattande

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-04-26 12:05 #12 av: Elpida

Bara att få titta på dina vackra  bilder är ju en upplevelse bara det!!!Glad

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2011-04-26 15:06 #13 av: Tride

Trevligt att läsa, ElpidaSkrattande Nu vet jag inte riktigt hur det blir med tillgängligheten beträffade denna e-bok.Efter kontakt med förlaget har jag fått info om att de säljer in de hos återförsäljare och bibliotek. Ev. kan jag, från min hemsida, länka till någon återförsäljare, men då måste det ju först finnas en sådan, förstås.

Boken jag nämner i #11 har ganska många bilder, och går alltså att köpa från mig redan nu. Cool Den heter "Färdkamraten" och finns beskriven på min hemsida under "böcker."

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-04-26 16:09 #14 av: Elpida

AhaaaSkrattande. Ska kolla!!

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2011-04-26 16:40 #15 av: Tride

Gå in på www.storafamnen.com, och klicka på "böcker" i menyn tv. ganska långt ner. Jag har ju flera hemsidor med mycket text o bilder, så det kan krävas  lite pyssel för att komma rätt.Glad

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-04-26 18:12 #16 av: MaMaMade

Det där lät oerhört spännande Tride o har skapat mersmak hos mig! Ser fram emot "släppet"! Glad

Anmäl
2011-04-27 13:04 #17 av: Tride

SkrattandeCoolKyss

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-04-28 00:06 #18 av: Tuva-Lena

Mycket intressant Tride! Och du skriver väldigt engagerande och texten är så lättläst. En naturbegåvning är du!

Vad har du jobbat med under tiden..? Att resa så mycket kräver både tid och pengar.. och barnen, följde dom med på resorna eller..?

Kanske får jag svaren i boken som jag verkligen ser fram emot att läsa!Tungan ute

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-04-28 08:50 #19 av: Tride

Att skriva var mitt jobb.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-04-28 09:32 #20 av: Tuva-Lena

Ahhh, då förstår jag! Du är en av dom som man ser på film Tride, en annorlunda men målmedveten personlighet som har bestämt sig för att leva upp till sina drömmar - att bli en stor författare!Tungan ute Ja du har i alla fall alla förutsättingar; mycket i bagaget och den rätta livsinställningen. Cool

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-04-28 13:44 #21 av: Tride

Jag skrev en del böcker och artiklar för tidningar.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-06-09 23:50 #22 av: verklighetenbuddhist

underbart gjort........... Budusaranai,,,,,,,,

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.