Avslappning/Återhämtning

Skrattets läkande förmåga

2011-09-15 09:37 #0 av: Ians

För några år sedan hörde man ofta om skratt terapi. Vart tog det vägen? Var det inte effektivt? ...Jodå mer än du anar!
 Här skall jag försöka belysa lite Vad skrattet gör i kroppen....både för hälsan och sinnet!

Skratt är en förlösande kraft som underskattas... tom förlöjligas många gånger ändå sägs skrattet kunna påverka mängder med funktioner i kroppen...

bland annat tillverkningen av Enderiofiner som är kroppens eget "glädje rus" det skapar en lyckokänsla som är starkt avslappnande och ångestdämpande......

Bättre än piller och med mindre biverkningar Flört det finns ett ordspråk som säger att ett Gott skratt förlänger livet.

Ja ser man till fördelarna med skratt som terapi så måste man nog hålla med om att "di gamle visste vad det pratade om!

Dock visste de nog inte varför.....

Effekterna av ett riktigt gott skratt är många tex förbättrar det blodcirkulationen, sänker stress hormonerna, stärker immunförsvaret, ökar kreativiteten och inlärnings förmågan, hämmar fria radikaler, ökar smärt tåligheten, ger ett ökat självförtroendet,ger en höjd känsla av livskvalité, förbättrar andningen och där med syresättningen, ger en bättre sömn, stärker muskler i buken och ger en bättre möjlighet till det sociala samspelet.....Ju mer du skrattar ju bättre mår du!

Men kan man upp nå samma effekt med fejkat skratt?

Ja absolut! Kroppen känner ingen skillnad på fejkat och äkta skratt...och i början får man nog kämpa lite för att få igång skrattet. Speciellt om man stressat mycket och känner sig nedgången av sina bekymmer...

Har ni tänkt på det att skrattet är det första som lämnar en stressad och deppig människa.....ändå är det det absolut bästa bote medlet mot just dessa tillstånd.

Har man långa perioder av motgångar så skrattar man nästan inte alls längre! Känslan av glädje löshet är  just det utmärkande för depressioner. Att förlora sin förmåga att skratta ger en märkbar förlust i livskvalitén....

Ett barn tex skrattar 300-400 gånger per DAG ...en vuxen ca 15 gånger per dag om de mår bra.Mer sällan eller inte alls om de mår dåligt...

Ju äldre vi blir ju mindre skrattar vi...Men så finns det också en stor skillnad i barns och vuxnas sätt att tackla sina problem.

Och vi  behöver verkligen skrattet som en förlösande kraft i kroppen och sinnet.

Skratt som terapi startade i Indien 1995, en läkare dr. Madan Kateria upptäckte att patienter rehabiliterade sig snabbare med skratt terapi än med mediciner.

516 personer deltog i en studie och här är några av resultaten från den studien...

* 71% hade fått ett bättre förhållande till sina arbets kamrater

* 69% kände sig mindre stressade

* 85% hade fått ett bättre självförtoende

* 57% sov bättre

* 83% av dem som led av någon sjukdom, kände av en förbättring.

* 74% blev mer sociala.

* 69% kände en ökad för måga till koncentration.

* 79% kände betydande förändring av livskvalitén och humöret.

Och sist men inte minst!

* 99% ville fortsätta med skratt som terapi och dessutom rekomendera det till andra!

Och man kan ju konstatera att hur det än är med denna undersökning så ...får en inte roligare än en gör sig!

Och att skratta är roligare än att gråta..vilket också har en förlösande effekt i kroppen....men väljer man att skratta så slipper man svullna ögon lock och en massa annat negativt som följer med den terapin.

Försök komma ihåg när du sist skrattade riktigt riktigt mycket...hur kände du dig då?

Troligen ordentligt av slappnad och trött efteråt...eller hur!?...så varför inte försöka?

Hur kommer man igång då?

Ja vill man inte gå en dyr kurs...och det kanske man inte vill om man är deppig för att man har dålig ekonomi , ont om tid etc

Så sätt dig i ett rum ensam och börja fejk skratta....och bara känslan av att man sitter där och försöker skratta får en att skratta åt sig själv Flört och då har du ju uppnått resultat!

Går det inte första gången så fortsätt att avsätta en stund varje dag till att skratta....gör detta till en vana att skratta loss varje dag!

Och du skall få se att det kommer att hända underverk i ditt liv!

 

Så nu vet ni svaret på frågan...." En vet inte om en skall skratta eller Gråta?"

SKRATTA!

åt dina bekymmer det förlöser en större förmåga att se lösningar än om du allvarligt grubblar och gråter över dem helatiden!

Dessutom blir det ju skojigare om inte annat!

Skratt är gratis och inte beroende framkallande .... på samman sätt som piller! Även om man blir smått beroende när man väl kommit igång!

Så avslutnings vis........

Ett Gott skratt förlänger livet!....Och det blir dessutom roligare att leva!

Skratt drar också till sig positiva tankar, positiva människor och det goda ...vilket inte surhet och grubbleri gör på samma sätt!

Har du kört fast?...pröva att höja din blick och skratta åt eländet Och vips kanske det finns lösning som du inte såg när du stirrade ner i marken tyngd av allts elände som vilar på dina axlar....

 

 

 

 


Anmäl
2011-09-15 09:48 #1 av: szirius

Tack för infon, mkt visste jag redan, tex skillnaden mellan hur mkt barn och vuxna skrattar per dag!Förvånad

Jag känner själv av när det var länge sedan jag hade ett riktigt skratt, då kan jag dra igång ett själv, med hjälp av dråpliga minnen tex, eller bara genom att busa med sonen och maken.

Sedan kan man ju alltid säga " man får skratta åt eländet" i vissa perioder, hahahahaFlörtTungan ute

Anmäl
2011-09-15 09:59 #2 av: Ians

hahahahaha...ja det är skojigare än att gråta iaf!

dessutom får en en gratis ansikts lyft på köpet....att skratta aktiverar fler muskler i ansiktet än att gråta!

Anmäl
2011-09-15 22:16 #3 av: Branneli

Skratt-yoga är ju i ropet nu !!

Solklart att ett garv förlänger livet & ger ett härligt minne Flört

Tack fören finfin artikel Glad

Anmäl
2011-09-15 22:41 #4 av: Tuva-Lena

En får tacke' så mycke'! Glad Visst är det sant att skrattet är vårt bästa botemedel mot mycket, inte minst mot dom klavertramp man har åstadkommit själv. Jag tittar ofta på stå-upp-komiker som använder dråpliga händelser som man själv har upplevt och så väl känner igen sig i, för att få folk att skratta. Och eftersom stå-uppare är så populära så förstår man att dom allra flesta av oss är väldigt klantigt mänskliga till vardags..

 Laughing 1 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-09-16 06:46 #5 av: Ians

Själv började jag Fejk skratta som terapi igår...

Själva övningen gick väll sådär...men döm om min förvåning så skrattade jag fler gånger under dagen...det kanske bara var så att skrattet behövde aktiveras Skrattande lite för att komma igång lättare....

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.