Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Avslappning/Återhämtning

Stressad?

2011-09-30 18:11 #0 av: Ians

Att stress inte är nyttigt vet vi ju alla idag, vi känner till dess förödande effekt på hjärta och kärl. Men att det även leder till fetma, håravfall och höga tandläkarräkningar. Det är det få som tänker på!

Att stress är huvudorsaken till hjärt och kärlbesvär vet vi ju alla idag, även vid problem med mage och tarm finner man oftast livstilsrelaterade orsaker. Oftast oroar vi oss för att vi skall gå in i väggen eller få en hjärt infarkt, när vi utsätts för stressade situationer i våra liv. Men att de där irriterande kilona runt magen kommer av stress Det tänker vi sällan på.

Vad är det då som gör att vi blir feta av stress? Det finns en kemiskt logisk förklaring till detta...

Stress gör att kroppen utsöndrar stresshormoner i stora mängder vilket leder till att kroppen lagrar in fettet i ex bukregionen. Kroppen frisätter också socker och fett för att musklerna ska få energi nog att klara av situationen.

Halterna av stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol ökar, liksom frisättningen av de fettsyror som finns lagrade i kroppen. Allt detta för att kroppen ska få energi till att oskadliggöra faran, som förr kunde vara ett anfallande lejon men i dag oftast är en hotfull hög med arbete eller räkningar.

Vår dagliga vardagsstress kan leda till en uppsjö av symtom, det ena märkligare än det andra.

För kroppen tolkar stress som en akut flykt och otids indikation, och då gäller det att dels ta sig ur denna situation, men också att spara i depåerna utifall att det blir snålt om mat snart. En nedärvd reaktion från vår tid som urtidsfolk. En biologisk överlevnads strategi som är inprogramerad i våra celler.

Så att försöka gå ner i vikt och stressa runt är inte så listigt med andra ord. Har man prövat länge att bli av med de där irriterandekilona som satt sig runt midjan utan resultat så kan det det uteblivna resultatet helt enkelt bero på stress. Man kanske skall se över sin livs situation och skala bort sådant som inte är absolut nödvändigt.

Kanske är det meditation du behöver istället för att springa fler varv i motionsspåret eller på bandet. En Yoga klass kanske skulle göra mer nytta än tungträning. Om inte träningen får dig att bli av med stressen i kroppen.

Många har även upplevt miraklet av att sluta banta....och gå ner i vikt! Helt enkelt för att när man slutar stressa sig över dessa felplacerade kilona så händer det positiva saker i kroppen.

Men även håret påverkas av stress svår stress får håret att gå in i en vilofas och stötas bort. Ofta kommer håravfallet en tid efter en stressig händelse, eller långtid av stress och press. Så istället för att lägga pengarna på dyra produkter så kanske en översyn av livstilen och stress nivån är en billigare och mer hållbar linje.

Och så det där med tandläkar räkningarna.....blir de högre av stress?

Hm...ja faktiskt..på sikt!

När vi stressar stryps salivutsöndringen och munnen blir torr. Det bidrar till karies och dålig andedräkt.

Så en stunds medveten avkoppling per dag kan göra susen för både det ena och det andra i kropp och själ.....och plånboken

För visst är en hög tandläkar räkning, risigt hår och svullande kropp allt annat än avkopplande Flörtså leder det till mer stress etc etc och så är man inne i en dålig spiral!

Anmäl
2011-10-01 13:53 #1 av: Pagan

stress ja, ett ofog av stora mått. Känner att jag är inne i en jäktig och stressig period och det svullnar min mage upp av. Ska genast rota fram min spikmatta, den har lugnande inverkan. Tack Ians för bra läsning.

Anmäl
2011-10-02 11:14 #2 av: NeferNefer

Jag är konstant stressad. Även nu, när jag för en gångs skull inte alls har något att göra. Det här var mycket nyttig läsning för mig. Jag tror jag sätter mig och målar lite, det är avkopplande!

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2011-10-02 12:14 #3 av: Ians

Härligt Nefer...de e inte alls nyttigt som sagt att trampa på gasen bara....

Känner igen den där känslan när man stressar utan att egentligen ha något att stressa upp sig för...bara för man är van att stressa!

kram!

Anmäl
2011-10-03 09:53 #4 av: Tuva-Lena

Jag är ofta stressad jag också, mest psykisk stress då. Att jag är smal som en tråd beror nog på att jag promenerar så mycket, ofta en mil om dagen - dessutom är det väldigt avstressande. Sedan har jag ju yogan som också hjälper mig att stressa av, men symptomet med svällande mage när man stressar känner jag väl igen Pagan!Tyst

 Spikmattan, där sa du nåt!Tungan ute Nån som vill köpa en? Jag har en på lager här hemma.. Helt ny. Till salu för 300:-, jag står för frakten. ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-10-04 19:45 #5 av: [Mairah]

Det här var då så sant som det var sagt. Kan bara hålla med. Glad

Stress i alla de former är förödande för kroppen. Även positiv stress kan bli för mycket. Nu fattar jag också varför det är så svårt att få bort de där kilona som satt sig på magen.. Tungan ute

Anmäl
2011-10-04 20:41 #6 av: JILE

Ja det stämmer så bra allt ni skrivit. Magen uppblåst har ju jag...kan vara stressen som gör det på mig. Man kanske har en inre stress som man ej känner av själv.

Jag har ju ett meditationsband som jag ska lyssna på för avslappning, men jag klarar ej den för det kryper i hela kroppen så man kan bli tokig..varför blir det så? Är man för stressad då med kanske.Glad

Spikmatta har jag ju o den är ju skön somnar alltid på den.

Anmäl
2011-10-05 06:59 #7 av: Ians

#6 jag tror att det är stress som gör att man inte kan komma ner i varv när man mediterar.....

Idag skall jag gå på min första Tai chi träning...skall bli kul o se om jag fixar den träningen med mitt knä.

Men har gjort lite Tai chi övningar efter Youtube videor och det har funkat iaf.....en får väll göra så gott en kan o bli bättre med tiden tänker jag.

Lite svårt med balansen är det emellanåt men det är något man tränar upp tror jag.

Efter mina moves här hemma i all enkelhet tycker jag att jag Går bättre....så det skall bli spännande att se om det kan bli bättre av Tai chi.

 

Anmäl
2011-10-05 08:21 #8 av: JILE

Kul Ians lycka till då, berätta gärna hur det gick .

kram

Anmäl
2011-10-26 11:10 #9 av: Lisa på Oil4Life

En pusselbit i stressfrågan och stressens biverkningar (så som uppblåst mage) kan vara obalans i din fettsyrahalt i blodet!

Läs lite mer om obalans och varför inte mäta din egna balans på Oil4Life.se för att se hur just din fettsyraprofil ser ut!?

Lisa på Oil4Life

 

Anmäl
2011-10-26 18:47 #10 av: Bybo

Hej.

Det var länge sedan jag skrev nåt här. Tack för artikeln och påminnelsen om att stress kan påverka håret. (hade tänkt skriva här om råd)

Iaf, så har jag tappat massor av hår...och ja, jättemycket! Filurade på om det kunde vara: Hormonerna, brist på nån vitamin eller att jag har slutat med socker hehehe...

I dag köpte jag tabletter som heter hårkontroll, med bla: Kisel, biotin, folsyra, öljäst osv...Kan det vara nåt??

Har sedan en månad tillbaka käkat D-vitamin, men vette sjutton vad det är bra för hahaha...Fick liksom ett tips från någon om det..

Pling!

Anmäl
2011-10-26 21:59 #11 av: JILE

Jag har läst att om man har fel på sköldkörteln så kan man tappa hår. Kanske kolla detta Bybo.

Kram Jile

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.