Annons:
Etiketternäringartikel
Läst 23888 ggr
Tuva-Lena
2012-01-26 22:44

Senaste nytt om dina fettceller!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Artikeln har jag hämtat från tidningen Må Bra och här publicerar jag lite fakta kring det alltid så aktuella ämnet om övervikt och fetma.

Har du någonsin funderat över varför det är så svårt att gå ner i vikt - och sedan att hålla vikten? Kan man skylla på generna, en låg ämnesomsättning eller på att man råkar ha fler fettceller än andra?

Mikael Rydén, docent och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, svarar på frågor om vårt älskade och hatade kroppsfett:

Hur många fettceller har en normal kvinna?

Fettcellsantalet hos en normalviktig, , oavsett kön, vuxen person är ca 40-50 miljarder. Hos en fet/överviktig person är antalet det dubbla.

Varierar antalet fettceller under olika perioder i livet?

Antalet fettceller stiger fram till tonåren, sedan är antalet konstant livet ut. Därför är det viktigt att inte bli fet som barn, det leder till att man kommer att ha fler fettceller som vuxen. Men vi har inte samma fettceller livet ut, eftersom dom omsätts. På tio år har alla fettceller bytts ut, men antalet är detsamma som tidigare.

Vad är det som avgör hur många fettceller man har (och om man har lättare att gå upp i vikt)?

I första hand är det kombinationen av de gener man har. Det handlar alltså om vilka föräldrar man har.

Har personer med fetma fler fettceller än normalviktiga personer?

Ja, feta har fler och i snitt större fettceller än normalviktiga

Fettceller har alltså olika storlek. Vad innebär det?

Alla har vi både små och stora fettceller. Vissa personer har större medelstorlek på sina fettceller vilket är en riskfaktor för diabetes. Stor fettceller är alltså ”elakare”, de frisätter mer skadliga ämnen, bland annat substanser som minskar känsligheten för insulin.

Är överviktiga personers fettceller även mer aktiva?

Nej det kan man inte säga. Men vissa typer av fett, som bukfett, är mer skadligt och frisätter fler skadliga ämnen som har en direkt påverkan på levern. Päronfetma, då man har fett runt stussen, består av mer inaktivt fett och är mindre farligt.

Har överviktiga personer en långsammare ämnesomsättning än smala?

Det är en myt att feta skulle ha fel på ämnesomsättningen. Visserligen kan en del personer ha en låg ämnesomsättning på grund av låg sköldkörtelaktivitet. Men det är mycket ovanligt att fetma beror på det.

Vad händer med fettet nr man går ner i vikt?

Det förbränns i en process som kallas lipolys. Då bryts lagrat fett upp i fettdroppar och förd ut i blodbanorna. Där tas det upp av lever och muskler. Fettcellerna krymper men antalet fettceller minskar inte.

Har vi olika fett i kroppen?

Ja, det finns tre typer: brunt fett, vitt fett och brite-fett. Upp till ett års ålder har vi mest brunt fett, som aktiveras av kyla. Det bränner fett och producerar värme. Ny forskning visar att även vuxna har bruna fettdepåer i halsregionen. Efter ett års ålder har man mest vitt fett, som egentligen är gult. Det lagrar fett.

Brite-fett, förkortning av brown and white, är helt nyupptäckt.

En intressant tanke vore om man kunde aktivera det bruna fettet, eftersom de skulle kunna förbränna de vita fettdepåerna..

Måste man äta fett för att förbränna fett?

Nej. Det finns inte mat som selektivt kan förbränna fett. Det enda som gäller om man skall gå ner i vikt är kalorirestriktion.

Kan man vinna mot fettcellerna – det vill säga hålla vikten nere efter att ha gått ner kraftigt i vikt?

Ja, men det är ett konstant krig. Har man en gång varit fet är det lättare att bli det igen, eftersom man slåss mot sina gener och ibland även ett vanemässigt ätande. Men det går att hålla vikten, även om det är svårt. Det handlar mer om att ändra livsstil.

En ny studie visar att vissa efter en fettsugning av till exempel magen, får tillbaka fettet inom loppet av ett år – men på andra ställen på kroppen. Varför?

Det räcker inte med en operation för att bli smal, man måste ändra sina kostvanor också. Fettsugning är en kosmetisk åtgärd där man förstör fettvävnaden lokalt. Fett kan alltså komma tillbaka på det ställe man gjorde fettsugningen också, om man fortsätter att äta som man gjorde innan.

Varför är det så svårt att hålla vikten om man en gång varit överviktig?

Vi är genetiskt programmerade att lagra fett. Under evolutionen va det en fördel ur överlevnadssynpunkt att ha gener som gjorde det lätt att spara energi. Därför fördes just de generna vidare och det var alltså de som lätt lagrade fett som överlevde.

Finns den perfekta dieten?

Nej. Det finns inte en diet som passar alla. Att gå ner i vikt – och hålla vikten – handlar om att dra ner på kaloriintaget, inte om att utesluta en viss sorts kalorier, som kolhydrater. Högfettsdieter som LCHF passar säkert en del, men absolut inte alla och vi vet inte på lång sikt vad som är bäst för kroppen. Det är viktigt att hitta en diet man kan hålla i längden och att lura kroppen att röra sig mer, t ex genom vardagsmotion motsvarande 30-40 minuter per dag.

Man måste alltså inte bli maratonlöpare, det räcker med att ta trapporna och att parkera bilen lite längre bort än vanligt.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
mayolica
2012-03-16 15:57
#1

Intressant artikel Glad

~ mayolica ~

Ians
2012-03-16 17:05
#2

Intressant artikelm även om jag inte håller med riktigt.

ny forskning ang hjärt o kärl sjukdomar säger att man främst skall dra ner på kolhyrdrater för ett friskare liv vad det gäller hjärta o kärl

http://www.kostdemokrati.se/midi/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom-kommentar/

Att även en kolhydratfattigare kost gör att människor går ner i vikt i de flesta fall är ju också rätt bevisat idag. Om man forsätter att äta så….och inte ser det som någon tillfällig diet!

För till syvende o sist så kan man ju inte äta som innan …Om man vill behålla sin nya vikt …För det är ju den kosthållningen som gjort en fet från början.

Här är en bra länk till ang detta:

http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt/

Men jag är inte rabiat utan inser naturligtvis att ALLT inte passar alla, utan att man måste hitta en metod som passar just en själv.

Däremot så har man bevisat ganska väl att motion inte är tillräckligt för att gå ner i vikt….för endel är en ökning av motion snabbt i det syftet ….snarare en belastning för att det gör en Mer hungrig!…och snarare gör att man äter ännu mer!

Så en kost som passar en och en viss ökning av motions delen är det bästa. För visst skall vi röra oss, även det för hjärta o kärl.

Tom är det så att kraftigt överviktiga skall vara försiktiga o börja röra på sig försiktigt…både för hjärta& kärl samt för knän etc

som tar mkt stryk hos en kraftigt överviktig person….så don efter person är nog det allra bästa! Flört

shigne
2012-03-16 17:57
#3

Alltid intressant att läsa dessa artiklar - även om jag tycker för egen del att det varit allt för mycket stojhej runt LCHF etc.

Svårt att veta vad man ska tro!!!

MaMaMade
2012-03-17 10:43
#4

Brås väl på farmor, hon var lite rultig. Själv var jag mager som en skrika som liten/ung men det berodde på att jag aldrig hade ngn aptit för att det mesta smakade papper alltsomoftast, då jag jämt var sjuk. Det är ju inte bra att "svälta sig" heller…

Jag tror att det är med maten o fetma som med det mesta andra; vi är olika o reagerar väldigt olika på olika saker. Jag mår iaf bäst när jag håller nere kolisarna, mjöl o socker är stora bovar som orskar jättelimpa kring midjan på mig o i andra hand på låren. I övrigt lägger det sig lite jämt o snyggt men inte så stor kvantitet. Det går snabbt så jag gissar att en stor del av limpan är vätska o gaser för det blir bubbligt i maggen när jag missköter mig.

Jag kör på med min tallrik med en rejäl bit kött av blandade sorter; älg, kyckling, fisk el fläsk, sås + 1 liten potatis o ½ tallrik med blomkål, broccoli, vitkål el annan "kolis-snäll" grönsak.

Måste dock erkänna att jag i skrivandes stund syndar med en bit smörkola-fudge o en kopp te… Oskyldig Skäms

Ians
2012-03-17 11:23
#5

Det skall vara värt att leva också Mama…en lever inte enbart för att kämpa!

smaklig spis….med fudgen o theet!Skrattande

Magi-cat
2012-03-17 11:27
#6

intressant. Men doktorn kör fortfarande med kalorirestriktioner…..:

"Nej. Det finns inte mat som selektivt kan förbränna fett. Det enda som gäller om man skall gå ner i vikt är kalorirestriktion……" slut citat

Det är betydligt mer komplicerat än så, eftersom kroppen har en förbränning, ett sytem av reglering - det är inte bara lika in, lika ut….

Och så tror jag inte, oavsett kost, att man ska se på det här med mat som ett "krig". Bättre då med medvetenhet och tacksamhet till maten på tallriken och att äta det man bestämt sig för med GOTT, djupt känt, samvete….

När man känner vad man mår bäst av brukar det ge sig självt….

#4 vad vore livet utan "synd"SkrattandeOskyldig


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
shigne
2012-03-17 14:07
#7

#6 Alla är vi olika, tack och lov, annars så skulle det bli rätt ensidigt och trist! Men vet du för att gå ner i vikt gäller inte alls kalorirestriktioner, inte för min del iallafall.

Med hjälp av LCHF, har jag gått ner 24 kg i vikt och då har jag ätit när jag varit hungrig, struntat i kaloriräkning etc. Det enda jag gjort är att skippa;

  • potatis, pasta, ris
  • mjöl
  • socker i möjligaste mån
  • och bara ätit matvaror som innehållig max 5% kolhydrater!

Däremellan har jag unnat mig vin och ostbricka till helgen, kanske nått extra vinglas även under veckan t.om.

Vi är ett släkte med runda magar och stor rumpa Rynkar på näsan…..

Å en grej till; LCHF är en KOST och inte en diet!!!!!!!

Magi-cat
2012-03-17 22:16
#8

här en artikel som hyllar kokosolja/fett som fettförbrännare…

http://www.alltforforaldrar.se/56kilo/mct-kokosfettets-fettforbrannande-egenskaper/

#7 shigne….det jag fetade i texten om kalorirestriktioner var ett citat av doktorn, från artikeln….jag borde nog satt dit citationstecken, fattar inte att jag glömde det Skäms…..

Det jag menade, egentligen, var att kalorirestriktioner är gammaldags och inte alls relevant….

Fantastiska resultat du fått, grattis!Skrattande


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

abbis
2012-03-18 09:52
#9

Jaha

Så gick den fettsugningen åt skogen….Flört

Jag har bantat hela mitt liv till och från t.om 45 års ålder..

Nu har jag kastat ut vågen..

Har alltid varit mullig och i mina ögon fet men det är jag inte i andras ögon..

När jag vägde 20 kilo mindre ansåg jag mig oxå fet..Så nu borde jag ju vara fet..

Visst jag vet att man ska röra på sig ..men när jag bär flera ton lera om året springer fram och tillbaka på jobbet upp och ner för stegar i timmar(igår när jag skyltade om) osv ..så är jag förbannat slut i kroppen..Orkar inte ta ett gympass då..

Så jag får vara fet..har ändå marsvinskinder så herregud hur skulle dom se ut om jag bleve smal..

Tungan ute

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Ians
2012-03-18 09:54
#10

#8 Jag sätter dit citationstecknen Cat! Så blir det inga mer tankar om vad du menar Flört

MaMaMade
2012-03-18 11:01
#11

Tycker inte alls att du ser fet ut när jag tittar på dina filmer/bilder, abbis! Vi kan inte alla vara sådär retusch-magra som de i reklamen! Sedan får man också tänka på att om man är bred över höfter o axlar så tycker man att det ser värre ut än vad det är, om man lägger på sig ett par kg extra. Syrran har t ex breda höfter men är smal över axlarna o det förvillar väldigt mkt.

Själv var jag som en sticka överallt när jag var ung men har breddat ut över höfterna o nu menar jag inte fett, utan bäckenet verkar ha breddat sig…åldersrelaterat? Vet inte om kroppen kan göra så men jag har funderat o studerat bilder många ggr o det finns inte en chans att jag kunnat ha de kläder jag bar som ung, om inte höfterna varit smalare då.

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: