Annons:
Etiketterörtmedicin-terapiartikel
Läst 20011 ggr
Ians
3/17/12, 11:03 AM

Hildegard av Bingen naturmedicinare och kvinna.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En tysk nunna från 1098-1179... som bland annat förespråkade kostens, örternas och andlighetens betydelse för en sund kropp & själ. På grund av sin visionära förmåga kallades hon "prophetissa teutonica" - den germanska (eller Tysklands) profetissan.

Hon föddes 1098 i Böckelheim och dog 1179 i Bingen.

Hildegard beskrivs som Abedissa, mystiker, predikant och författare. Hon skrev bla en bok om örter och dess läkande effekter , samt både musik och skådespel under sin livs tid.

Hon föddes som tionde barn i sin familj. Var sjuklig o klen som liten och fick därför en vad som beskrivs som nödtorftig utbildning i hemmet. Pga sin klenhet och redan i unga år förkärlek för det religiösa sattes hon i kloster av sina föräldrar.

Redan som liten hade hon förmåga att se in i det okända…hon skrämde slag på sin omgivning genom att kunna förutsäga färgen på en icke född kalv tex Berätta om platser som hon aldrig besökt och kunna berätta om händelser i förgången tid. En minst sagt märklig liten flicka med andra ord.

Också säkert en av anledningarna till att familjen "gömde undan" henne i klostret.

Som 8-åring lämnades hon över till Jutta von Sponheim som då själv bara var 14-år gammal….tillsammans med en tjänarinna flyttade flickorna in i ett sk "reklus" som var en liten enskilt liggande byggnad, eller en tillbyggnad till ett munkkloster, endast avsett för ett fåtal kvinnor av högre börd som vigt sina liv åt Gud. Där förväntades de tillbringa resten av sina liv med kyrkliga riter och bön. Mat fick flickorna genom en lucka från klostret, och de gick bara ut för att uträtta sina behov. Den enda utomstående de fick träffa var biktfadern

Jutta var klok och utåtriktad och hade stor utstrålning, till skillnad från Hildegard, som var tillbakadragen och stillsam.

Visionerna som drabbade Hildegard i vaket tillstånd under arbetet, fick henne att uppträda på ett sätt som andra fann underligt. Och redan i  tidig barndom förstod Hildegard att hon var annorlunda, vilket fick henne att alltid känna sig osäker och otrygg. Dessutom hade hon tidvis problem med synen och starka smärtor, och emellanåt svårigheter att gå - kanske på grund av sina syner. Men intellektet var det inget fel på och hon lärde sig att läsa och skriva grekiska och latin, men hade problem med grammatiken. Någon gång mellan 15 och 18 års ålder vigdes Hildegard till nunna och fick mottaga sin dräkt.

Ryktet om dessa kvinnors levnadssätt spred sig och det strömmade till nya flickor till Rekluset som byggdes ut och blev ett Konvent. Där Jutta blev abedissa, efter hennes död 1136 utsågs en något motsträvig Hildegard till hennes efterträdare som abedissa. Konventet mottog framför allt kvinnor som kom från rikafamiljer, och deras hemgifter skänktes som gåvor till klostret.

efter en häftig vision 1141, då hon började skriva, utvecklades Hildegards säkerhet och karisma så att hon blev en stark personlighet. Hildegard stannade i dubbelklostret på Disibodenberg tills hon efter en ny vision och stort motstånd fått tillstånd att bygga ett eget kloster för sina nunnor på Rupertsberg mitt emot Bingen, dit man flyttade 1150. Klostret i Bingen fick under Hildegards tid stort anseende och så många nunnor att en filial för fattiga kvinnor inrättades i ett f.d. Augustinerkloster i Eibingen år 1165.

Hildegard fick  mottaga mycket kritik bland annat just för att hon bara tog emot rikemansdöttrar och för att hennes nunnor inte tvingades att leva i askes, utan t.o.m. vid vissa tillfällen dansade i kyrkan iklädda vita sidenklänningar och med utslaget hår, med en guldkrans på huvudet (som Kristi brudar). Dessutom lärde hon att kroppen som tempel åt själen måste må bra. Alltså gavs det nyttig mat i hennes kloster, vilket medförde konflikter med abott Kuno på Disibodenberg.

Pga sin kunskap i naturmedicin verkade Hildegard som apotekare, läkare och rådgivare åt både påvar och kungar. Hon var också en framstående predikant o gjorde prediko resor i södra tyskland samt i frankrike.

Hon skrev böcker i teologi,medicin och fysologi. Och var en riktig krut kvinna eftersom hon tog påvar i upptuktelse och tillrättavisade dem via brev som hon skrev …bla ang korruption.

Hildegard von Bingen naturmedicinare, visionär, mystiker och kvinna, i en tid då man fruktade kvinnor med just dessa förmågor…och likställde dem med häxor o Satans efterföljare. Hon kunde även ha skrivit Tonsättare och Pjäsförfattare på sitt visitkort…en mångfaldets kvinna inom kultur och litteratur…..

Väl värd att ihågkommas även i våra dagar…sällan ser man så starka kvinnor ens i nutid!

Annons:
MaMaMade
3/17/12, 11:10 AM
#1

*WOW*! Tror att jag just fick en idol samt lusten att ge Minstan tilläggsnamnet Hildegard! *Vilken kvinna*!

Ians
3/17/12, 11:14 AM
#2

Javisst är hon fantastisk!Skrattande googla gärna mer om denna kvinna hon tål att uppmärksammas…

Detta är bara en liten presentation i all enkelhet!…av en stor kvinnas liv o gärning…..

Tuva-Lena
3/17/12, 10:47 PM
#3

Här fick hon en idol till! Vilken kvinna! Kan ju tänka mig att det inte var det lättaste att vara upplyst och dessutom kvinna på den tiden. Namnet Hildegard får desutom en helt annan betydelse för mig. Kul reflektion Ians!Tungan ute

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

frodig
3/18/12, 8:46 AM
#4

Tack för en fin och intressant artikel Ians.

Jag har hört om henne förut men aldrig fördjupat mig, det känns nu som att hennes bilder skulle kunna vara en stor källa att utforska, och musiken. Vackert!

Ians
3/18/12, 9:47 AM
#5

#4….Ja jag gillar hennes sakrala musik ger mig en känsla av lugn o ro i själen…..o det finns mer på ex youtube för dem som vill höra mer…. Skrattande

Och att hon redan på 1100-talet insåg kosten betydelse för hälsan…samt vidare utvecklad örtanvändningen….De hade väll inte så mkt annat att tillgå då men hon blandade o gav med en stor framgång…eftersom tom Påvar o kungar konsulterade henne!

Samt att hon som kvinna vågade sig på att läxa upp den högste av de högste inom katolska kyrkan….tycker jag är en bedrift i sig!

Kvinno-power på hög nivå!Flört

frodig
3/19/12, 8:26 AM
#6

#5, Jaa, hon lär nog ha varit en stark uppenbarelse att möta Skrattande, och svårhanterat för Herrarna Foten i munnen

Annons:
Elpida
3/19/12, 8:40 AM
#7

Wow - vilken kvinna!

Detta var helt ny kunskap för mig! Har man förvaltat hennes örtkunnande, hennes skrifter? Måste ut och googla!

Musik Ians, var får du tag i den!?

Spännande!!! Tack för att du delade med dig!

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Ians
3/19/12, 9:05 PM
#8

Det finns enhel del på youtube

szirius
3/19/12, 10:28 PM
#9

Jag gick på ett föredrag om henne för många år sedan, under medeltidsveckan i Visby, väldigt intressantGlad. Hon hade ju en helt holistisk syn och sade redan då att våra känslor kan göra oss sjuka, även undantryckta känslor - så gråta är hälsosamt, det är helande.Flört

Hon var klarseende och såg änglar, och skrev, om jag minns det rätt, många av sina böcker via automatskrift.

Elpida
3/20/12, 8:29 AM
#10

#9 Nu klingar det lite… skrev inte du här om det föredraget?

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Ians
3/20/12, 12:07 PM
#11

#9….Roligt med ännu mer info Szirius! Detta är en kvinna som jag beundrar mkt! Vilken kraft!

frodig
3/21/12, 9:29 AM
#12

#11 jaa, de här är en bra pusselbit för oss som inte redan var klar över hennes existens och kraft. De ska bli intressant att se hur det passar in i mitt eget pussel som jag lägger just nu…

Pagan
3/23/12, 11:02 PM
#13

Detta var mycket intressant Ians, får googla för att lära mig mera. Tack så mycket!

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Annons:
InkaAthilea
2/8/14, 9:55 PM
#14

Vilken fin och Intressant artikel! Verkligen fint! 🌺

"Världen är som en spegel -den reflekterar allt du gör, om du ler mot världen så ler världen mot dig!"

Upp till toppen
Annons: