Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Kulturer

Glad Påsk

2013-03-28 09:14 #0 av: Tuva-Lena

Ordet påsk kommer från hebreiskan som är judarnas språk. Det går tillbaka till berättelsen om den natten i Egypten då dödsängeln gick förbi de hus som hade blod över sina dörrar.


Gå förbi är pasach på hebreiska, därav kom den latinska formen pascha, som uttalas paska, och på svenska påsk. Det finns även ordböcker som säger att ordet kommer ur hebreiskans ord pesach, som betyder påskalamm.

Det vanligaste ordet för påsk i andra länder är ett som man tror härstammar från förkristen tid. Det finns bl a i engelskan, Easter och i tyskan, Ostern. Det sägs ha funnits en vårgudinna vid namn Ostra, som orden syftar tillbaka på.

Innan 1000-talet var vi fortfarande så kallade hedningar här i Norden och trodde på asagudarna i Valhall. Kristendomen var över 1000 år gammal när den slutligen bröt igenom här uppe.
De fester som firades var i samband med naturåret och växlingarna mellan årstiderna. Även efter jordbrukets olika skeden, så väl som när man skulle så som när det var dags för skörden osv..

På 800-talet kom "Nordens apostel" Ansgar, som var en katolsk munk, hit flera gånger för att försöka omvända oss, men det skulle ta flera hundra år innan kristendomen accepterades. Det var också väldigt svårt att vänja folket av med alla de seder och traditioner som tillhörde den hedniska tiden. Vi kan ju själva tänka oss in i samma situation.

Den katolska kyrkan ville inte gärna skrämma bort de omvända genom att beröva dem allt, därför lät man dem hållas och många seder fick vara kvar. Det underlättade också att många hedniska fester ungefär sammanföll med de kristna högtiderna. Vid vintersolståndet hade man exempelvis firat det så kallade vinterblotet. Man vädjade då till den gud som hade makten över solen, att komma tillbaka och skingra mörkret. Även vinterslakten hade avslutats vid samma tid och då var det stor fest som gällde för alla. Denna högtid flyttades ihop med julen.
Lika stor fest var det vid vårdagjämningen då man firade vårblotet som var en stor vårofferfest. Det var med anledning av naturlivets återuppståndelse och det var dags att börja plöja och så. För att jorden skulle ge god gröda så offrade man. Detta, med de flesta av dess seder och bruk, överflyttades till påsken då de kristna firade frälsarens uppståndelse. Att naturens växtlighet återuppstod samtidigt med tiden för Jesus uppståndelse var förstås ett mycket bra och passande samband.

Våra traditioner är en salig blandning som härstammar både från judendomen, den katolska och den protestantiska kyrkan, samt den nordiska asatron.
Vi tänker nog egentligen inte på vad som en gång låg till grund för alla traditioner. Redan på 1800-talet, hade den från början allvarliga innerbörden i de flesta traditionerna övergått till skämt. Inte många vet att exempelvis vår tradition då barnen klär ut sig till påskkäringar härstammar från en tid då man på fullt allvar trodde på häxor och var livrädda för att de skulle göra människorna och djuren illa.
Våra förfäder i bondesamhället hade en nedärvd och invand känsla för det övernaturliga. De levde mycket närmare naturen under svårare förhållanden och med bristande skolgång.
Forskarna har väldigt svårt att härleda var olika vidskepelser och magiska riter kommer ifrån. Många kom hit från Medelhavsområdet med den kristna missionen under den katolska tiden, men man antar också att mycket kommer från den fornnordiska och hedniska tiden. Vad man säkert vet är att folk var mycket skrockfulla och många traditioner går ut på just skrock.

Texten hämtad från  

http://hem.passagen.se/sojson/pask/index1.htm

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2013-03-28 17:13 #1 av: Ians

Tusen tack för den fina artikeln om Påsken Tuvan....Hjärta

Här firas det lång Påsk ..just nu kör jag Pesach på jobbet en 8 dagar lång hyllning till uttåget från Egypten. Och så kör vi lite "vanlig" påsk hemma med ägg och god mat till helgen!

Önskar Er alla en härlig ledighet..det blir ju långhelg för många nu Och en riktigt Glad Påsk Glad

Anmäl
2013-03-29 00:01 #2 av: Bybo

Tack Tuva, jag gillar sådana här texter

Önskar er alla en gladkulig Påsk!

Anmäl
2013-03-29 09:35 #3 av: abbis

ha ha ha ha dagens garv..tack bybo


och tack tuvan för en en informativ artikel..

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2013-03-29 09:52 #4 av: Tuva-Lena

GapskrattarLilla gullefjun har blivit rena ligisten bybo! Ha ha.. tack den va bra!Skrattar GLAAAAA PÅÅÅÅÅSK!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2013-03-29 12:55 #5 av: Toyan


Tack Tuvan för den fina artikeln, intressantBlommaGlad

Sannerligen en ny Gullefjun ByboSkrattar Tack!

En riktigt GLAD PÅSK till er alla goa!

Anmäl
2013-03-29 15:01 #6 av: Pagan

Ha en go o gla´påsk alla skönaSkrattar

Anmäl
2013-03-29 15:22 #7 av: Ians

Gapskrattar bybo!

Anmäl
2013-03-30 16:19 #8 av: Elpida

Alltid roligt att läsa lite fakta - tack Tuvis och GLAD PÅSK!!!

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.