Annons:
Etiketterörtmedicin-terapiartikel
Läst 3841 ggr
tlover
2018-11-28 13:07

Kådsalva

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kådsalva har använts länge, kåda ännu längre. Tuggummin av kåda har hittats i utgrävningar från stenåldern och man visste antagligen ett och annat om kådans medicinska egenskaper redan då. När man läser om vad kådsalva hjälper mot blir man lätt skeptisk, men hittills har kådsalva inte gjort mig missnöjd i alla fall.

Vad är kådsalva?

Kådsalva eller plåster har många olika recept men är nått som funnits i Sverige ett bra tag. Kådsalva görs av grankåda, tallkåda eller båda men bäst anses grankåda och det är också det jag gör på hemma.

Den kåda som ska vara bäst att använda ska vara rinnkåda (rinnig kåda som ofta är mjuk/lös, den ska man kunna använda direkt men jag har inte testat det) och "tuggummikåda" (den som är som kulor, ofta vita). Dom är också lättast att skörda men hittar jag annan tar jag den också då det är ett ganska drygt arbete att skörda kåda. 

Vår egengjorda kådsalva, dom stora för hemmabruk och dom små så man kan ta med i handväskan tex. Bild min man

Vad är kåda?

Kåda är trädets försvar mot skador och därför är kådan bakteriehämmande, bakterie dödande och motar svamp.

Andra former man kan träffa på kåda är förstelnad i form av bärnsten eller i hälsokostbutiken då binas propolis till stor del består av kåda. Ren propolis smakar faktiskt både kåda och bivax och det är inget man vill få på golvet, jag har testat.

Kåda har använts mycket inom medicin förr och även till annat då forntida tuggummin och lite mer nutida var just grankåda. Det är just dom kulor som är bra till salva som man använder och i början smakar dom beskt och håller inte ihop bra men efter ett tag så blir det som tuggummi fast nyttigare då.

Får man Kåda på sig eller på kläderna så är det smör eller margarin som gäller (jag har testat mjölkfritt margarin funkar lika bra), på kläder smetas det på just innan det åker i tvättmaskinen.

Har man egen skog kan man göra granar som man kan skörda mycket kåda från genom att helt enkelt skada det, träden klarar det bara man inte ringbarkar det, efter ett tag kan man skörda mängder av kåda därifrån.

Hur gör man kådsalva?

till vänster lite av bivaxet och till höger kådan. Bild, min man

Att göra egen kådsalva är oförskämt enkelt, när du väl börjat göra egen kommer du inte vilja lägga ut pengar på att köpa då kådsalva är svindyrt. Det finns ju olika recept men jag skriver det jag kan och har testat.

Ca 100 ml kådsalva

detta behövs

10 g grankåda (jag har lite mer i om det är mycket skräp i) OBS tänk på allemansrätten, tar du inte från egen mark så fråga markägaren först.

10 g bivax

1 dl olja el annat fett som är naturligt (det mesta ska funka men jag använder olivolja. Använd däremot aldrig mineraloljor i hudvårdsprodukter)

2 kastruller, nått att röra med, metallsil eller silduk, nått att hälla upp i.

lägg kådan och hälften av oljan i en kastrull, lägg bivax och resten av oljan i den andra. Smält dom försiktigt, bivaxet kommer att smälta först då kan den stå bredvid ett tag, kådblandningen vill man röra om i.

när båda är smälta silar man över kådblandningen i bivaxblandningen och rör om.

Häll upp i burkar. Den håller 6 månader i rumstemperatur och 1 år i kylskåp.

När du ska diska använd smör/margarin för att lösa upp kådan och tänk på att både bivax och kåda kan klibba ihop ledningarna så ni vill nog hälla bort diskvattnet nån annan stans.

Kodan när den håller på att smälta, som ni ser följer det med skräp i kådan. Bild min man

Just eftersom det är väldigt mycket disk i det hela så gör vi en större sats, satsen på bilderna är en fyra gånger så stor sats men 6 gånger så mycket kåda då den hade mycket annat i sig.

Vad används kådsalva till?

Jag har testat med gott resultat att använda det på hudsprickor (läker på mindre än en vecka), myggbett (dom slutar klia), solbränna (det gör inte ont), ledvärk (gör mindre ont, inget mirakel dock), torrexem (hjälper men jag har varit med om bättre), munsår och jag har använt det som skyddande skikt vid småsår.

Det ska finnas många användningsområden men här är några.

Man ska också kunna använda den till att dra ut stickor, flisor, vätskan ur blåsor, var ur bölder, var annars, värk (ofta ej definerat men reumatism nämns ibland), vid getingstick, fästingbett, utslag, brännskador, självsprickor och som sårmedel. Dessa har jag däremot inte testat än.

 obs. Jag är inte läkare, vid allvarligare problem sök upp läkare.

 Som alltid när det gäller örtmedicin ska man alltid kolla om man tål det först. Enklast är att smörja på lite i armvecket och låta det vara i 24 timmar innan man använder det i större mängd.

Källa: erfarenhet, Åter och shenet. Receptet jag använder kommer ursprungligen från Åter nr1/13

.

l'm back

Annons:
Lussan20
2018-11-28 13:15
#1

Kåda + lingon användes mot UVI och Uritrit förr, även katarr i blåsan. Har provat en gång, men kan inte säga något resultat av just det. Vi tuggade kåda som barn , även vete gick att göra tuggummi av, man blandade det med saft från blomman brudbröd som smakade Hubba Bubba….Mvh/WL🌺

[Hayabusa]
2018-11-28 13:15
#2

Låter kladdigt…😮

tlover
2018-11-28 13:28
#3

#2 Det går inte in i huden som den mesta hudlotion men det är ju tänkt att det ska vara ett skyddande lager också (plåster). Det får inte samma effekt som kåda direkt på huden gör förmodligen för att kåda är just fettlösligt

l'm back

Tant Grön
2018-11-28 14:05
#4

Brukar göra bivaxsalva, men har aldrig gjort kådsalva. Har skrivit ut receptet och skall göra den till våren. 🙂

[moratjejen]
2018-11-28 14:40
#5

Spännande läsning. Måste testa nästa år.

tlover
2018-11-28 14:41
#6

#5 jag har skördat kåda även på vintern och det går ibland att köpa på vissa ställen

l'm back

Annons:
[moratjejen]
2018-11-28 15:19
#7

#6. Är den inte svårare att få loss på vintern? Kanske få tag mig ut på kådjakt. 😉

Denna kommentar har tagits bort.
Lussan20
2018-11-28 17:14
#9

Den är mycket hårdare på vintern, men går att få loss. Jag tror faktiskt det är bra för tänder och munhåla också….Undrar vilka ämnen som finns i kåda?   Mvh/WL🌺

tlover
2018-11-28 17:53
#10

#7 vissa typer av kåda är enklare att få loss och vissa svårare av kyla så jag tycker att det är plus minus noll i svårighetsgrad av skörd

l'm back

Mandra
2018-11-29 10:24
#11

Jag har haft jättestor nytta av kådsalva. Jag hade en hund en gång i tiden som led av fukteksem. Normal behandling mot det är kortison, som ju inte är särskilt nyttigt. Fukteksem kan bli så illa att det kryper upp över hela hunden - det börjar i tassarna - och man måste avliva hunden.
Min hund Esse, stor svart collie, led alltså av fukteksem. Han fick det på äldre dagar, så de sista 4 åren hade han det. Det uppträdde främst på vår och höst när det är som fuktigast på marken.
Jag behandlade hans fukteksem med kådsalva alla år + att han fick gå med mockasiner ute höst och vår.
Det funkade jättebra. Behövde inte åka till veterinären. Inget kortison. Och eksemet kröp inte vidare upp på kroppen, utan stannade på trampdynorna.
Kan verkligen rekommendera kådsalva.
Men det funkar bra med färdigköpt också. :)

Lussan20
2018-11-29 11:15
#12

Läste att man inte ska tugga kåda om man har dåliga njurar. Men annars var det bra för munhåla, tänder och vid infektioner i min och svalg…Mvh/WL🌺

[moratjejen]
2018-11-29 11:58
#13

Granskott kan dock stimulera njurarna så har man dåliga njurar eller är gravid ska man helst inte äta det, samma gäller om man har problem med högt blodtryck och problem med andning. Men vet inte om samma gäller kådan men innerbarken har man bakat med och inte sett några varningar om det men kan till en del stämma. Man bör dock inte tugga kåda om man har plombering heller.

Annons:
NiklasTyreso
2018-12-01 19:39
#14

Jag skördar kåda på vintern som jag sparar till sommaren då jag gör salva. Jag finfördelar kådan så mycket det går i en glasburk och häller över oliv- eller rapsolja. När locket är på ställs blandningen i ett soligt fönster. Varje dag skakar jag den solvärmda kåd och oljeblandningen. Efter minst en månad silas kådan bort och kvar är en härligt doftande kådolja som är bra mot både fotsvamp och bakterier. Kådolja värmer jag med kokosfett till 30 graders värme så kokosfett smälter och blandar sig med oljan. Med min metod slipper man det geggiga kokandet.

tlover
2018-12-01 19:42
#15

#14 smart, dessutom vegansk för den som är det (typ min syster)

l'm back

Upp till toppen
Annons: