Annons:
Etiketterreceptsamlingartikel
Läst 23564 ggr
[moratjejen]
12/7/18, 1:01 AM

Granskott - allt du behöver veta!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Granskott kan stärka dig vid förkylning då det innehåller C-vitamin. Förr i tiden bakade man också på innerbarken som maldes ner till mjöl. Tänk på att inte förväxla med den giftiga idegranen.

Tänk på att inte förväxla giftiga granar som **idegranen. (klicka för att läsa på giftcentralen)
**

Om granskott

Pica abies är en av de vanligaste barrträden i Sverige. Med sina vackra yviga grenar har den blivit utsmyckad som julgran men även som immunstärkande te tack vare att den är C-vitaminfylld.

Doften av färskt granskott är både uppiggande med sin doft och ger friskhet till kropp och sinne. Te som kokats på färskt granskott på våren ger en mängd med med C-vitamin. Drycken är full med näring som i gammal läketro använts för att behandla små infektioner som exempelvis i urinvägarna. Dock ska man vara försiktig vid intag av granskott om man har njurproblem, är gravid, äter medicin eller har någon sjukdom, då barrträd är aktiverande för njurar och kan därför belasta och irritera dessa.

Mer av grannen användes även grankådan förr i tiden som tuggummi bland annat på grund av innehållet av vitaminer men även för kådans kända antibakteriella egenskap, dessutom höll sig munhålan sig i bra skick och andedräkten blev frisk sades det. Prova gärna själv men va rädd om plomberna.

Innerbarken användes också genom att malas ner till barkmjöl, tack vare den innehåller många viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Granskott har även använts i olika former av sallad, som ett smörgåspålägg och i viltgrytor, kan även vara en god smaksättare i olja och vinäger.

Recept från norrskog

Granskottssirap, är en sirap som håller sig i drygt ett år och ska förvaras i kylskåp, den är underbar på pannkakor, våfflor, glass och även över en fruktsallad
Syltade granskott, är gott som alternativ till svart vinbärsgelé och håller hela 3 månader i kylskåp.
Picklade granskott, passar perfekt i potatissallad eller i sallad för att tillsätta något lite mer syrligt.
Granskottsdricka, kanske inte något för alla då den har en lite speciell smak, har testat detta receptet och tillsätter 2 dl hallon eller jordgubb så får den en mycket godare smak.
Granskottsglass, för alternativ till grädde och ägg kan du byta ut dessa till sojagrädde, havregrädde eller kokosmjölk/grädde, äggulorna kan ersättas med silken tofu som med några steg kan göras så här lätt, video och recept. Finns även ett recept på granskott som rawfood.

Medicinsk användning

Medicinsk användning genom tiderna har dekokt använts mot urinvägsinfektion och bakteriedödande kåda vid läkning av småsår. Fotbad med granbarr och för att stimulera ämnesomsättningen och hudens blodcirkulation samt vitamintillskott. Även som slemlösande vid inandning av ånga från kokande vatten med granbarr och salt i. Salva med grankåda användes också för ökad blodcirkulation och lindrande av muskelvärk. (finns en bra artikel här)

Giftig? Tyvärr kan gran aktivera njurarna och kan därför irritera dessa, därför ska man vara försiktig om man provar på recept då intag av detta kan skapa problem om du har njurbesvär eller är gravid som exempel. Den kan även ge blodtrycksökning och snabbare andning samt ökade reflexer.

Fakta:

Läkeörter Norrskog Skogsskafferiet bild pixabay med cc0 och får användas för privat samt kommersiellt bruk.

Annons:
Caeli
12/7/18, 4:06 PM
#1

Men en sak till som är väldigt viktig att tänka på är att här gäller inte allemansrätten! Det är förbjudet att plocka granskott utan markägarens tillstånd!

[moratjejen]
12/7/18, 6:37 PM
#2

Va bra att du sa det Caeli, tillstånd kan krävas ja.

NiklasTyreso
12/7/18, 9:51 PM
#3

Granbark innehåller stilbenoiden Astringin, som borde utforskas mer. Astringin liknar Resveratrol, världens mest kända livsförlängande substans. Resveratrol förlänger livslängden hos maskar, flugor, möss och apor. Har Astringin samma effekter skulle granbark som blir över från massaindustrin kunna hitta nya hälsobefrämjande användningsområden! https://en.m.wikipedia.org/wiki/Astringin https://en.m.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

NiklasTyreso
12/7/18, 10:46 PM
#4

Ang allemansrätten och markägare För att inte störa någon markägare plockar jag mina björkblad från sly i en kraftledningsgata under en kraftledning. Elbolaget avverkar buskar och små träd som inte vill att de ska växa sig stora så de stör elledningarna. Plockar man granskott under kraftledningar växer smågranarna inte så kraftigt och då behöver elbolaget inte gallra så snabbt, men… Det är nog sällan någon plockar mer än ett par liter granskott och det är inte många växtsamlare i Sverige, så det är knappast fråga om någon skövling Jag plockar även rölleka i en kraftledningsgata och det växer mer än jag behöver och efter plockning syns inte att jag varit där. Ruderat mark, människopåverkad mark är ibland bra att samla växter på utan att störa markägare. Där jag bor finns sedan 20 år tillbaka mark som planlagds och förberetts för att bygga industrier på, men när årtiondena går utan att någon köper marken eller använder den börjar naturen återta marken. Där plockar jag bl a sötväppling. Både i min nuvarande boende-kommun och i min förra har jag samlat bl johannesört i gamla nedlagda grustag som börjat växa igen och där stör jag knappast markägare. Plockar man växter som växer som ogräs som nässlor, kardborreblad eller älggräs då är risken att stöta sig med markägare inte heller så stor. Folk som samlar växter brukar tycka om naturen och vilja värna den. Man förstör inte ock skövlar inte. Man tar lite av de finaste plantorna men låter resten vara orört. Det ska inte synas att man samlat växter. Hur stor påverkan för markägarna utgör växtsamlare, jämfört med cross-mc, skotrar, hästar eller älgar?

Magi-cat
12/8/18, 8:17 AM
#5

Det verkar som om moratjejen gått ur iFokus. Mycket tråkigt, hoppas vi ses igen! 🌺

Jag försökte kommentera här hela dagen igår, men det var något strul med iFokus som nu verkar vara löst. 👍

Granskottssirap har jag gjort ibland. det är verkligen gott och uppfriskande, bl.a. vid hosta.

Granskott brukar jag plocka (egen "odling"! 😃) och dekorera salladen med. Så härligt och friskt på våren!

Till frågan om granens giftig tror jag inte man behöver vara orolig i praktiken.
Giftinformation har ingenting om gran.

Läs här om granskottssirap och björkbladssaft:

https://svenska.yle.fi/recept/2006/06/25/granskottssirap-och-bjorkbladssaft-sommaren-pa-flaska


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

TatsuOni
12/8/18, 9:30 AM
#6

Jag gör olja och salva av barr (både tall, en och gran fungerar) för att öka bloddcirkulationen i mina händer. Det hjälper! (Har Raynauds)

Och jag plockar mina barr på min fars mark, så inga problem där.


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Annons:
NiklasTyreso
12/8/18, 7:26 PM
#7

Vanlig gran är inte giftig, utan har många nyttiga egenskaper. Idegran är en buskliknande barrväxt med platta barr som är dödligt giftig. Irländsk idegran är vanlig som häckväxt, men den Svenska utrotades nästan helt från Sverige under förhistorisk tid för den var bra att göra pilbågar av och den brändes även sakralt i Ull-kulten. Silvergran har börjat att förvildas och spridas i Svenska skogar. Den har lika platta barr som idegranen, men växer som med en grans växtsätt och utseende. Silvergranens barr luktar som en blandning av gran och apelsin och har nyttiga antioxidanter, men eftersom barren ser lika ut (tillplattade) som på giftig idegranen så använd inte växten om den har platta barr!

Magi-cat
12/8/18, 7:40 PM
#8

Som vanligt, och kort sagt, man ska veta vad man plockar. En inte alltför vild gissning är att de flesta känner igen en gran. 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: