Annons:
Etikettörtmedicin-kosmetika
Läst 3845 ggr
Tuva-Lena
2013-08-23, 09:28

Naturmedicin - kolesterol

Ja, enligt en annons jag ser vid sidan av sajten så heter naturmedicinen Curcumin och den har vi pratat tidigare om här på forumet, en universalkrydda tydligen som man använder flitigt i matlagningen om man gillar det österländska köket: Gurkmeja.

Så här står det: Dokumenterad naturmedicin. Minskar kolesterol, prova gratis..

Ett billigare alternativ än Simvastatin..? Jag skulle nog köra med Gurkmeja, till att börja med i alla fall, om jag hade dom problemen..☝️

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
Inkanyezi
2013-08-23, 09:44
#1

Det är nog ganska viktigt innan man sätter igång att medicinera, att man analyserar vad man tänker medicinera emot.

Kolesterol är inte någon sjukdom, inte högt kolesterol heller. Högt kolesterol visar på att det finns något problem i kroppen, eftersom kolesterolet är kroppens byggbitar, reservdelarna som kroppens olika organ kan repareras med. Levern skickar ut så mycket kolesterol som andra system begär, och det finns egentligen ingen orsak att direkt påverka kolesterolet. Däremot kan man så klart indirekt påverka det, genom att minska inflammationerna som kräver kolesterol för reparationen av skadade celler.

Vid en del faser i livet behövs troligen mer kolesterol än i andra. Man har observerat att äldre människor ofta har högre kolesterolvärden än unga, och man vet att de som har högt kolesterol lättare kommer igenom allvarliga kriser, som hjärtinfarkt. De som överlever den har högt koletsterol, och de som dör har lägre.

Så jag avråder ifrån att försöka behandla högt kolesterol isolerat från andra faktorer. Bättre då att ta reda på vad som orsakar det höga kolesterolet och sikta in sig på det. Statiner, som Simvastatin och andra liknande preparat, har allvarliga biverkningar, men de har en påvisad ganska svag effekt när det gäller att förebygga en andra infarkt för dem som redan har haft en. Hos den som inte har haft hjärtinfarkt har inga positiva effekter dokumenterats.

Nivån av kolesterol i blodet påverkas väldigt lite, eller inte alls, av vad vi äter, men storleken på cirkulerande partiklar, TG, VLDL och LDL kan skifta veroende på vilka makronutrienter som ingår i kosten. Man vill kanske undvika de allra minsta av de partiklarna, eftersom det är dessa som ger plack i blodkärlen. Vanliga kolesterolmätningar visar inte hur mycket av LDL-partiklarna som är VLDL, dvs mycket små LDL.

Så försök inte mixtra med kolesterolet, utan ät sunt, för att få en god fördelning av blodfetterna. Det man främst bör undvika är stor andel kolhydrater, och energin bör hellre komma från fett i kosten, helst oskadligt mättat eller enkelomättat fett, och det fleromättade bör ha rätt fördelning och inte överdrivas. Omega-3 bör helst komma från animaliska källor, som fisk, ekologiska ägg och gräsbeteskött.

jiison
2013-08-28, 22:54
#3

Det som är intresserad av kolesteroldebatten rekommenderas att följa inlägg av Uffe Ravnskov, DN debatt.

Han har dessutom skrivit boken:

FETT OCH KOLESTEROL ÄR HÄLSOSAMT

NiklasTyreso
2013-09-02, 22:00
#4

Krossat linfrö innehåller linamarin som sänker kolesterolnivåerna. Ät 1-2 matskedar per dag.

Upp till toppen
Annons: