Annons:
Etikettövrigt
Läst 3009 ggr
Magi-cat
2013-11-05, 08:57

Förkylningsdags? Ibuprofen hjälper inte!

När man är förkyld och har ont i halsen ligger det nära till hands att ta ett antiinflammatoriskt medel som Ipren eller Ibuprofen (finns några produktnamn?). Tyvärr hjälper det inte och kan rent av förvärra besvären enligt en studie på 899 personer vid University of Southampton.

Mellan 50 och 70 % av försökspersonerna som tagit ibuprofen eller en kombination av paracetamol (Panodil, Alvedon) och ibuprofen hade inte fått någon förbättring och ibland rent av värre symptom.

Möjligen interagerar preparatet med immunförsvaret på ett sätt som blir negativt, men man kan ännu inte säga hur och är lite försiktig med slutsatserna eftersom de är något förvånande.

""It is possible that the drug is interfering with an important part of the immune response and leads to prolonged symptoms or the progression of symptoms in some individuals,” Prof. Little added. “Although we have to be a bit cautious since these were surprise findings, for the moment I would personally not advise most patients to use ibuprofen for symptom control for coughs colds and sore throat.”"

Inte heller ånginhalationer var särskilt bra, för övrigt.

http://www.medicaldaily.com/ibuprofen-not-effective-treatment-colds-may-even-prolong-symptoms-261863

http://www.southampton.ac.uk/mediacentre/news/2013/nov/13_192.shtml


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
aekitsune
2013-11-05, 10:57
#1

Jag har inte läst artiklarna, men jag har lsät 2 års biologi på universitetet. Anledningen till att vi får feber är att kroppen avdödar bakterier och virus. Inflammationer är ju en typ av feber, fast bara på enskilda ställen. När man t.ex. skär sig med kökskniven blir det ju lite svullet och varmt där, och det är bara för att kroppen ska hindra bakterier att ta sig in. Att ta febernedsättande mediciner när man är sjuk är ju samma sak som att hindra poliser i deras jakt på brottslingar! Självklart kan feber bli farligt när den blir för hög, men innan dess får man helt enkelt försöka stå ut. 

Jag vet inte varför de fick för sig att skriva artiklarna nu helt plötsligt, för det har varit känt ganska länge. 

Vill man hindra sig själv från att bli sjuk kan man helt enkelt ge sig ut på en riktigt jobbig joggingtur eller något ett par gånger i veckan! Det höjer temperaturen i kroppen och avdödar bakterierna på samma vis som feber. Självklart inte ALLA, men en del av dem :)

http://aekitsune.blogg.se

Magi-cat
2013-11-05, 11:11
#2

#1 Vad som egentligen är självklart är inte det samma som att det ger avtryck och intryck i rekommendationer.🙂

Har du aldrig fått rekommendationen att ta paracetamol (som nog är det vanligaste här) mot snart sagt vad som helst, inklusive förkylning? Mycket vanligt på t.ex. vårdcentralerna kan jag tala om…(Däremot rekommenderar man inte en kombination av ibuprofen och paracetamol, vilket också studerades.)

Lindrar besvär, heter det.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

aekitsune
2013-11-05, 11:17
#3

Ja, det lindrar ju besvären lite? Men det tar inte bort orsaken till besvären. Även om de påstår det i reklamfilmerna :) 

Jag blir så förbannad när jag tänker på sjukvården. Alltid massa tabletter! Och ja, självklart är det jobbigt när föräldrar kommer med sina ungar i ett kör, då är det smidigt att skriva ut några piller (eller föreslå smärtstillande) för att lugna dem. På mikrobiologin jobbade vi mycket med bakterier och antibiotika. Det är helt SJUKT hur lätt det är för dem att bli resistenta. När de har blivit det kan de sprida genen vidare till andra (redan levande) bakterier. Typ som om jag är skitbra på matte och min kompis också vill bli det, och jag bara skulle kunna krama henne en stund så får hon en kopia på min gen. Vad gör vi sen? Vi har NOLL skydd mot bakterierna. För att inte nämna all skit som släpps ut i naturen av det! Det ska tillverkas, packas in och transporteras! Sen kissar man ut det i toaletten och till slut hamnar de i våra sjöer och hav!

http://aekitsune.blogg.se

aekitsune
2013-11-05, 11:17
#4

Så var man av med dagens aggressioner..

http://aekitsune.blogg.se

Ians
2013-11-05, 11:46
#5

Detta är något som jag pratat mycket om på jobbet. För så fort någon har lite feber så skall de ges panodilsuppar. Feber bränner bakterier och jobbar Med kroppen, inte mot kroppen, är mitt ständiga tjat!

Om de däremot får mycket hög feber och har ont i kroppen så skall man naturligtvis ge något febernedsättande, men inte helt urskillningslöst!

Många är rädda för just feber, men det är ju immunförsvaret som reagerar på något som inte skall vara i kroppen, helt enkelt, bakterier.

Upp till toppen
Annons: