Annons:
Etiketteravslappning-återhämtningartikel
Läst 37608 ggr
Tuva-Lena
2014-01-10, 11:17

Oxytocin - kostnadsfritt livselixir!

Föreställ dig att du fick höra talas om ett piller som utan biverkningar kan minska rädsla, stress, aggressivitet, ångest, depression och smärta, är lugnande och avslappnande och dessutom stärker dina relationer - skulle du tro på det?

Om samma piller dessutom förbättrar immunförsvar, cirkulation, andning, sömn, näringsupptag och sårläkning skulle du förmodligen bli riktigt skeptisk..

Men det är faktiskt så att det här ämnet finns, inte som piller, men som en sinnrik substans som skapas i våra egna kroppar.

Oxytocinet ökar naturligt vid förlossning och stärker livmoderns sammandragningar, och ger kvinnan inre fokus och lugn. Det stimulerar också mjölkproduktion och omvårdande beteende.

Men fortsatt forskning har visat att oxytocin finns hos alla; kvinnor, män, barn och djur!

- Det är verkligen inte bara vid förlossning som oxytocin frisätts, förklarar professor Kerstin Uvnäs Moberg, ett världsledande namn inom denna forskning, alla former av positiv kroppskontakt och vänlig beröring frisätter detta hormon. Det kan vara en enkel kram, vid sexuell kontakt förstås, men även vid massage och andra kroppsbehandlingar, som triggar igång kroppens produktion av oxytocin.

Nyckelordet är tillit, så snart vi har en nära kontakt med någon vi känner förtroende för och som vill oss väl går systemet igång.

Oxytocin bildas och har sin största effekt i hjärnan, och det påverkar i sin tur dopamin och serotonin, våra inbyggda belöningssystem.

Oxytocinets centrala uppgift är att hjälpa oss att skapa och stärka sociala band, att öka tillit och öppenhet mellan föräldrar och barn, mellan vänner och i parförhållanden. På köpet får vi en mängd positiva mentala och fysiska bonuseffekter, som beror på att oxytocin motverkar stresshormoner och ställer om kroppen till antistressläge.

(Lever man ensam kan ett husdjur ge samma positiva effekt. Forskning har nämligen visat att oxytocinnivåerna ökar hos en hund som blir klappad liksom hos personen som klappar den. :)

(Artikeln hämtad från Friskvårdsmagasinet/Axelsons Gymnastiska Institut/Jan 2014)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
[Olaf]
2014-01-10, 12:14
#1

Tack för fin artikel.

gummimamma
2014-01-10, 19:50
#2

Å, om oxytoxin fanns som piller! Jag skulle bli beroende av dem!!! Har aldrig varit så "hög" som när jag födde min dotter! Jag mådde så bra, älskade alla, smärtan bara skrattade jag åt, skulle kunnat springa ett helt maraton och vid målgång gjort världsrekord i höjdhopp. Jag kände mig verkligen stark, lycklig och mycket självsäker! Kommer ihåg, att vid sista krystningen tänkte jag att "Detta vill jag göra om igen fler gånger!!!". Tyvärr har jag aldrig mer fått vara med om den stora lyckan att föda barn. Men varje gång jag ser barn födas på tv, eller läser om det, kan jag känna en liten förnimmelse av den lyckan jag kände då. Och längta så otroligt starkt efter att få känna den lyckan igen…

Magi-cat
2014-01-11, 07:22
#3

Oxytocin är så viktigt! ❤️
Skrev det här på en annan sajt en gång:

Healing och mjuk beröring utsöndrar livsviktiga hormoner i kroppen. Det ena är oxytocin, det som kallas välbefinnande- eller tillitshormonet, av vissa t.o.m. för "andlighetshormonet". Det utsöndras bl.a. vid mjuk, varsam beröring, kramar, massage, healing men även trivsam social samvaro. Det är på så sätt ett socialt hormon, ett trygghets-, kontaktskapande, konfliktupplösande och fredsbefrämjande hormon, ett hormon som evolutionärt kan ha spelat roll för att befästa familjers, klaners, och samhällens band. Idag i en stressad tillvaro är betydelsen minst lika stor.

Oxytocin minskar också amygdalaaktivitet. Amygdala är vårt aktivcentrum, den del som primärt ska vara uppmärksamt på och skydda oss från fara, vårt rädslecentrum som ska vara på sin vakt. I en otrygg miljö och av att ofta triggas, växer amygdala vilket i sig skapar mer stress och påslag av stresshormoner. Stress medför en rad dåliga effekter för kropp och själ. 

Oxytocin hjälper också till att vi får lugnare, långsammare hjärnmönster, hjärnvågor, som vid meditation. Meditation med lugnare hjärnvågor är stressreducerande. Med mindre stress och mer oxytocin har vi större chans att bli friskare och må bättre eller få kraft att ta tag i våra liv.

Healing och hormoner som oxytocin och minskad stress kan ha ett samband. Det är inte allt, men ett samband.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-01-11, 07:29
#4

Kerstin Uvnäs Moberg (2008) om sambandet sällskapsdjur och oxytocin, välbefinnandehormon och att djur skulle kunna användas mer i vården.

När sällskapsdjur och människa återförenas sker ett oxytocinpåslag hos båda!

http://www.bt.se/lasvart/husdjur/hundar-ren-ma-bra-medicin(834653).gm

Svensk studie (vid SLU 2011) som visar att människor och djur har gemensamma reaktionsmönster. Om oxytocin mammor-amning, människa-djur:

http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2011/manniskaochdjurhargemensamtreaktionsmonster.5.631f02d12cf0dbf32180001316.html

Hälsa på hunden - minskar stressnivå och höjer oxytocin hos båda!

http://www.perjensen.se/etologi/fran-forskningsfronten/halsa-pa-hunden-minskar.html


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-01-11, 07:42
#5

Köpa lycka på nätet? 🙂

Oxytocin finns att köpa som spray, men  - den äkta varan är gratis och bättre. 

"Ja, alla ni som fixar presenter, blommor, en fotmassage eller vad ni nu hittar på kan känna er nöjda. Det fungerar. Ni stärker banden till den person som får ta del av njutningen."

http://www.svt.se/nyheter/sverige/karlek-pa-flaska


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Aleya
2014-01-11, 11:23
#6

Fatta vilken bra arbetsplats man skulle få om man en gång i månaden avsatte 30 min för att massera varandra. (en kvart per skalle)
Jag tror att alla skulle bli glada. 🙂

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Annons:
[Olaf]
2014-01-11, 11:33
#7

#6 bra idé!

Aleya
2014-01-11, 11:43
#8

#7 och vill man inte massera hårt kan man ju bara köra taktilt. :)

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Toyan
2014-01-12, 10:09
#9

Tack för en bra artikel Tuvan🙂

gummimamma
2014-01-12, 12:01
#10

På mitt jobb finns en "kille" (kallar alla för killar och tjejer, fast jag är yngst), som ofta ställer sig bakom någon av oss andra och masserar axlarna en liten stund. Jag blir glad när han masserar mina axlar och jag tror han själv mår bra av att han får göra denna tjänst för andra. När han började med detta för några år sedan, tyckte ett par av "tjejerna" att han var knepig och de tyckte det var obehagligt att han gjorde så. Men jag tycker det är en fin sak han gör, för han vet att vårt jobb sliter på axlarna. Han är en sådan där vänlig själ, som väldigt gärna gör små saker för andra. T ex bär han sommartid ut dynorna till plaststolarna vi ska sitta på när vi har rast och njuter av solen. Eller så tar han hand om disken åt andra om han står vis diskbänken och diskar sin mugg och andra kommer med sina muggar. Eller om han ska gå till soptunnan, kollar han om någon av oss andra har fruktskal eller annat vi vill ha slängt, och så slänger han det åt oss. Ingen annan gör det! Han visar alltid en stor vänlighet, men får sällan så mycket vänlighet tillbaka. I stället pratas det illa om honom bakom hans rygg och han behandlas som om han vore mindre värd. Och jag är säker på att det snackas illa om mig också, för jag försvarar honom vid skitsnack och jag umgås med honom på rasterna. Men jag umgås mycket hellre med honom än hör på "tjejernas" skitsnack. Skitsnack ger ingen ökning av oxytocin…

Magi-cat
2014-01-12, 12:06
#11

På skolan (lågstadium) här i trakten har man ett "massage-i-skolan-projekt". Barnen har lärt sig ge varandra massage.

Det är så sött att se när de artigt frågar först, "vill du ha massage?". Till reglerna hör också att man ska kunna säga "nej" utan att behöva motivera. Jag tror de lär sig mycket av det här.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ians
2014-01-12, 12:16
Upp till toppen
Annons: