Etiketteravslappning-återhämtningartikel
Läst 25408 ggr
Tuva-Lena
2013-04-13, 10:01

Se upp med brustet hjärta!

Brustet hjärta är inte något man bara kan få när man förlorat sin kärlek, det är vanligare än vi tror och kvinnor i medelåldern utgör den stora riskgruppen.

Det kändes som ett knivhugg i bröstet", säger en av kvinnorna som drabbats av sjukdomen. Man trodde förstås att det rörde sig om en hjärtinfarkt, men så var inte fallet.

Efter många undersökningar remitterades kvinnan till en hjärtforskare som konstaterade att det rörde sig om ett brustet hjärta, eller "Broken heart syndrome". Tillståndet upptäcktes så sent som 2005 och symptomen liknar hjärtinfarkt men det handlar istället om att hjärtat svullnar och delar av hjärtat står helt stilla.

Sedan dess har man fört statistik över tillståndet och i en del fall har så mycket som 80-90% av hjärtat stått helt stilla, hos vissa patienter. Det finns också fall där hjärtat brustit bokstavligt eftersom det har uppstått en spricka i hjärtmuskeln.

Broken heart syndrome framkallas av långvarig stress, akut psykisk stress eller extrem smärta. Patienterna har kraftigt förhöjda halter av stresshomonen adrenalin och noradrenalin.

Symptomen är svårigheter att andas, smärtor i bröstet, EKG-förändringar, svettningar, rädsla.. Ca 2000 svenskar drabbas varje år, flest kvinnor.

Medicinskt förlopp: En del av hjärtat förstoras och slutar att pumpa blod, medan resten av hjärtat fungerar normalt eller med kraftfulla sammandragningar - för att kompensera förlusten av den sjuka delen av hjärtat.

Sjukdomen kan vara dödlig, men vanligen återhämtar sig patienter med brustet hjärta snabbare än vanliga infarktpatienter och får sällan bestående skador. Däremot så bör man ta insjuknandet som en varningssignal.

Artikeln hämtat ur tidningen Land 2013/16

Fundera över:

Varför tror ni att kvinnor drabbas oftare än män..?

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

shigne
2013-04-13, 10:17
#1

Intressant!

Jag läste någonstans att det var mest äldre kvinnor som drabbas, dvs de kvinnor som inte har mens längre och som har en lägre östrogennivå i kroppen. Östrogenet  ska ju skydda oss kvinnor mot höga halter av stresshormoner.

Kvinnan är den som är "hönsmamma" i många sammanhang och har kanske en annan slags relation till sitt kontaktnät.

 

 

Tuva-Lena
2013-04-13, 10:31
#2

Oj då, ja då är det dubbla budskap från vetenskapen.. i artikeln jag läste så var kvinnan endast 40 år och att det var mest "aktiva" kvinnor som drabbades.. Är nog både-och antar jag, men rent logiskt så borde de yngre kvinnorna vara mer stressade.🤔

Jag tror i såna fall att det handlar om "att räcka till" eller snarare känslan av att "inte räcka till". Fortfarande är det så i många familjer, att kvinnan är dubbelarbetande med både egen karriär och jobbet i hemmet, åtminstone ligger huvudansvaret på henne, så  även om man "delar" på sysslorna så är det kvinnan som är den som "ser saker" som behöver göras eller åtgärdas, inte minst gäller det den intuitiva känslan hon har då det gäller måendet inom familjen.

Finns förstås män som gör det också, men fortfarande tillfaller det ansvaret kvinnan i många familjer. Fungerar det då inte som man önskar att det borde göra, ja då kommer stressen. Så tror jag.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Ians
2013-04-13, 13:38
#3

Läskigt vilket som, att stress kan orsaka så allvarlig sjukdom. Mest går vi ju runt med huvudvärk, och nackvärk, som ett resultat av stress. Även problem med magen.

Att det läker ut snabbare o utan bestående skador är dock positivt!

mayolica
2013-04-14, 14:24
#4

Usch det låter oroväckande 🤢

~ mayolica ~

abbis
2013-04-14, 16:48
#5

usch 💔då ligger man i farozonen då..

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

ninanni
2014-01-29, 20:39
#6

😕 Är en av de som drabbats … men jag kan inte återhämta mej alls hur mycket jag än vill, mitt hjärta går på halv fas. Detta har gjort att jag blir svag/orkeslös ev svimmar vid hög press/stressfaktorer eller när man blir "skrämd" Tål inte mitt egna adrenalin helt enkelt. Hjärtat får arbeta för mycket. Mycket sorg och hårt liv skapar detta 🌺

Ninanni RosenBlomma

allhealing
2014-02-01, 16:40
#7

#0,

du skriver:

Fundera över:

Varför tror ni att kvinnor drabbas oftare än män..?

Svaret jag får upp är att kvinnor i större omfattning män bär andra personers ansvar. De tar helt enkelt på sig andra personers uppfattningar och gör dom till sina egna. Kanske har det någonting med att det är kvinnor som föder barnet och tar hand om barnet att göra?

Vad tror du om det?

Kent Asp

kentasp.com
www.kentasp.com
www.MindKnowlogy.com

förändring är alltid en möjlighet

Magi-cat
2014-02-01, 19:42
#8

Jag tror det har med hormoner att göra.

Alla har säkert hört talas om makar som båda dött inom ett litet tidsintervall. Nu fhar man funnit en fysiologisk förklaring - man kan drabbas av brustet hjärta.Brustet hjärta

Hjärtat t.o.m. ändrar form, det blir som en "midja" på vänster hjärtkammare. Orsaken tycks vara stora mängder adrenalin som binjurarna skickar ut i blodbanan som svar på det känslomässiga traumat. Adrenalinet får hjärtat att slå snabbare och päronformen blir dess försvar, det drar i nödbromsen.

Hjärtat kan också återhämta sig från en chock som denna, när adrenalinnivån sjunkit till det normala. Det botar sig självt.Hjärta

Men varför det till ca 90 % är kvinnor som drabbas av detta, vet man inte.

källa: Illustrerad vetenskap 14/2013


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

nakenkatt
2014-02-05, 07:54
#9

2005 drabbades jag av detta.Akut ilska kan man nog säga i detta fallet. jag var nyinflyttad i ett villaområde. jag hade på den tiden en liten spaniel som hade bott på landet och var van vid att springa fritt utan koppel.när jag flyttade passade han på och smita så fort jag öppnade någon dörr. och även om det kom besök lyckades han smita emellan.jag hämtade honom i närheten några gånger.Vi hade en mycket tjurig farbror som granne,han hatade allt vad djur hette. Nu var det vinter och min hund hade passerat hans tomtgräns på sin smitningsrunda.jag ringde på hans dörr,förklarade situationen och bad så hemskt mycket om ursäkt,jag skulle verkligen göra allt jag kunde för att han ej skulle ställa till obehag.Hunden var mycket snäll och älskade människor.Grannen var mycket trevlig för en gång skull och verkade förstå mitt problem,sa att jag ej skulle vara ledsen,och bad om ursäkt för sitt humör.Allt var frid och fröjd.På em kommer min man hem från sitt jobb.Det är 20 grader kallt ute.och vad ser jag? grannen är ute och gapar och skäller om hunden.jag springer ut iklädd endast Tshirt och mysbyxor i kylan.Undrar vad det är frågan om,grannen gapar om grannar som ej kan sköta hundar mm.jag blir oxtokig och påpekar att jag ju nyss bett om ursäkt.När jag kommit in i värmen värker bröstet så enormt.det blir färd till sjukhus,ultraljud av hjärtat och en massa prover.brustet hjärta pga kyla i komb. med affekt. Det vart tre dagars sjukhusvistelse och mycket psykiskt lidande.Nu kan jag ju undra vad jag skulle ut och göra den där kvällen???

nakenkatt
2014-02-05, 07:57
#10

kan berätta att jag nyss fyllt 45 år när detta hände.Går fortfarande på kontroll en gång om året. men UA.

Ians
2014-02-05, 09:17
#11

#9 Kära nån! Tack för att du ville dela din erfarenhet här med oss. Håller tummarna för ett fortsatt gott resultat på kontrollerna ❤️

Upp till toppen