Annons:
Etiketternäringartikel
Läst 25208 ggr
Tuva-Lena
2014-03-18, 13:52

Är du sur..?

Nej jag tänkte väl det, men hur glad och sprallig en människa än kan vara så är ofta hennes kropp försurad. Det har med dagens kosthållning att göra, där ”färdigmaten” är den stora boven.

Syra-bas förhållandet lägger grunden för vår hälsa eller ohälsa

För att förstå hur olika sjukdomar uppkommer såsom gikt, artrit, ledvärk, reumatism, candida mm så måste man även förstå syra-bas balansen i kroppen och framförallt hur olika livsmedel påverkar balansen. Vi i den rika delen av världen får i oss för mycket mat som stör kroppens ph-balans och orsakar en försurning av kroppen. Syran lagras i bindväv och leder och ger med tiden upphov till en rad vanliga sjukdomar.

(från http://www.halsosidorna.se)
Tarmens enzymer som är så viktig för näringsupptaget är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning störa kroppens funktion. Vid för mycket syra i kroppen (för litet intag av basisk föda) anses kroppen få det jobbigare att bibehålla en normal syra/basbalans och syran måste därför neutraliseras, vilket kan ske på följande sätt:

Vid obalans lagras syra i bindväven
Vid obalans lagras syra i lederna
Vid obalans tas basiskt kalk i från skelettet
Vid obalans tas basiskt bikarbonat från blodet

Långvarig obalans anses leda till en försurad kropp, vilket kan ge olika följdproblem men även degenerativa sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, för tidigt åldrande och diabetes mm. Försurningen påskyndar också frigörandet av fria radikaler anser man.

Symptom vid försurning:
Försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar och Candida, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt och astma.
http://www.halsosidorna.se/Syrabasbalansen.htm

Ph balans i kroppen
Vår moderna livsstil och våra processade livsmedel ger oss ett syraöverskott i kroppen. Detta syraöverskott belastar kroppen mer och mer och genererar till slut skador på vävnader, organ och allmäntillståndet.
http://www.engelholmskliniken.se/pdfs/Syra-%20basbalansen.pdf

De flesta människor är försurade (har lågt pH-värde)
Sjuka människor har ofta ett väldigt lågt pH-värde i kroppen. En felaktig syra-bas balans påverkar alla funktioner i kroppen, bl.a. energiproduktionen, immunsystemet, nervsystemet, hormonsystemet, avgiftningen och stressnivån.
http://www.immun.se/immun-filer/prod_data/ph_stickor.htm

Viktigt att undvika för mycket syrabildande föda
Ofta är vi försurade, därför är det viktigt att undvika för mycket syrabildande föda, som läskedrycker, svart te och kaffe. Ta kalktillskott för att få upp basbalansen. Många inflammationer, sjukdomar, huvudvärk, migrän och värk i leder orsakas av en för sur kropp. Komplettera med linfröolja för att få i dig viktiga omega 3 fettsyror. De finns också i valnötter.

Symptom vid försurning: Försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar och Candida, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt och astma.
Grundregeln är att frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen medan annan föda skapar en sur reaktion.
Vi intar för hög koncentration av sur föda anser man och därmed för lite basisk föda.

Vi äter överlag allt för syrebildande kost. 75 % av kosten bör vara basisk, bara 25 % bör vara sur anser förespråkarna för teorierna kring syra/basbalansen.
Syraöverskott anses vara muskelnedbrytande (förbränner aminosyror), ökar även risken för insulinresistens.
Stress, ilska och ångest anses också förhöja syrahalten i kroppen.
Kallt väder anses påverka blodet så det bli surare. Varmt väder gör blodet mer basiskt.
Vid kokning av vissa basiska grönsaker så blir dessa sura medan kokvattnet blir basiskt, häll därför inte bort kokvattnet utan drick det.
En hel del örter är basiska och kan tas som tillskott eller som teér. Många örter är även bra på att binda tungmetaller som kan finnas lagrade i kroppen. Exempel på bra örter är: brännässla, åkerfräken, nyponpulver, luzern, johannesört, anis mf.
http://www.halsosidorna.se/Syrabasbalansen.htm

OBS Citroner och apelsiner som är sura ger en basbildande reaktion i kroppen. Alltså, om du har sur mage -pressa citron i vattnet och drick!

Brännnässlan är basbildande och blodrenande
Brännnässlan är basbildande är mycket blodrenande. Ett neutralt pH avlastar alla organ vid ämnesomsättningens syragivande rester. Det innebär allmänt stärkande hälsoegenskaper. Att nässlan skapar ledig kapacitet ökar även kroppens beredskap mot de "påfrestningar" som blir av så kallat "läkeeffekter" (ex. giftutdrivande reningsterapier, detoxing med flera), inte minst av nässlans rikedom av antioxidanter. Effekten av ett höjt pH-värde ger en positiv påverkan åt skelettet samt vitare ögon(vitor) och tänder.
Torkat nässelpulver som innehåller Magnesium, Mangan, och Kalcium är kraftigt basgörande (och löser ut urinsyra, exempelvis ur bindväven). Detta ger positiva effekter vid eksem, kroniska hudutslag, knottror, flammighet, bristningar, njurinflammationer, ödem, kramper, reumatiska besvär och vid flera så kallat diffusa smärtåkommor.
http://www.re-fresh.se/catalog/information_page.php?products_id=39&osCsid=ef9317fb759381407c2f8d4ac6192b1b

phbalans.se
Så mycket vilt, rakt ifrån naturen som möjligt. Rena vilda blåbär, nypon, kalk, nässla, osv. Se Webshop för mer info om ca 30 pH-produkter.
http://www.phbalans.se/

Stor del av texten hämtad från:

http://carlg.org/nyttigmat.html

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
[Torahzen]
2014-03-19, 09:38
#1

Ja, jag är nog lite sur! 😉 för att svara på din fråga. Jag ska dricka mer citronvatten.

Ians
2014-03-19, 12:46
#2

Tack Tuvan ❤️ en jätte bra artikel!

Jag har ett tag försökt att motarbeta surheten i kroppen genom att inta så mycket basisk föda jag kan, så började jag slarva och DÅ insåg jag vad detta verkligen gör för mig. Tillbaka till banan göra om och göra rätt mao.

Man kan även göra en 14 dagars bikarbonat kur, det basar upp kroppen. Man tar 2 krm bikarbonat till 2 dl vatten och dricker det 4 ggr/dag i 2 dagar sedan gör man samma blandning och dricker 2 ggr/ dag i 2 dagar till, resterande 10 dagar dricker man denna blandning 1gng/dag.

Viktigt är att man inte dricker bikarbonatet precis innan man skall äta eller precis efteråt, då magen behöver sin surhet för att bryta ner maten. En timme innan eller en timme efter maten.

Bikarbonat kan även ta knäcken på en begynnande förkylning, man kan då dricka denna blandning upp till 6 ggr/ dag, det är den basiska miljön som dä uppstår som gör att bacillerna inte kan gro och fortsätta sitt segertåg genom systemet.

Ett surt syresnålt system är en bra grogrund för många sjukdomar.

Man skall inte heller glömma att dricka ordentligt, bäst är ett rent vatten utan tillsatser av än det ena än det andra. De flaskvatten vi köper är rena döden för syra/bas balansen! Bättre är då att dricka kokt vatten för att vätska upp systemet och hjälpa kroppen att göra sig av med avfallsprodukter. Bäst är på de flesta ställen en vatten renare, men det går som sagt bra med kokt vatten, kan drickas varmt för bättre utrensning.

Riktmärket bör vara 3 dl/ kg kroppsvikt /dag, de som förordar 2-3 L/ dag tar ingen hänsyn till att vi inte väger exakt lika mycket eller är lika stora kroppsmässigt.

Nässlepulver och nyponpulver kan man blanda och får då ett alldeles utmärkt kosttillskott som innehåller det mesta vi behöver näringsmässigt. Jag brukar blanda dessa i en smoothie som innehåller bär ev någon banan och en rejälskopa av nässla och nypon samt vatten, inte mjölk som hämmar upptaget av järn och många andra mineraler. Detta + citronvattnet är min frukost.

Lagom med motion och att tänka på återhämtning mellan varven med vila hjälper också kroppen att bli mindre sur. Frisk luft är ett måste för kroppen för att fylla syredepåerna dessutom, därför är jag lite skeptisk till att man sliter i gymmet timme efter timme och tror att man är hälsosam. Det kan tom öka surheten i kroppen, genom att man stressar sig att träna förmycket. Lagom är bäst i alla lägen.

Dessa återhämtnings drycker som många köper för att dricka efter träning är rena skiten dessutom som ytterligare försurar kroppen…..

Saften av en halv pressad citron

1msk chiafrön

1 msk honung eller agavesirap

samt ca 5 dl vatten i en flaska som man tar med sig är en mycket bättre energidryck. Det ser knepigt ut men smakar gott och ger både protein och kolhydrater samt vätska till en behövande kropp, efter träningen.

Tuva-Lena
2014-03-19, 13:52
#3

Tack Ians! Där fick vi oss lite mer till livs! Glad

Skall erkänna att jag är en riktig slarva själv när det gäller att "hålla balansen"! Men eftersom jag ibland har magkatarr - visst jag är sur jag också - så tänkte jag att jag ska mota Olle i grind' genom att åtminstone dricka nässelteet. Imorse gjorde jag en blandning av några fler örter; nässla, åkerfräken förstås och pepparmynta plus svarta vinbär, och tänk, det är riktigt gott! Glad Tar en smutt då och då under dagen sedan, av det som blivit över på morgonen speciellt när jag har druckit kaffe. KärKokkaffe förstås. Skrattar

Jag plockar ju örter varje sommar för att använda i mina hudvårdsprodukter och nu kommer dom väl till pass i teerna också. Tummen upp

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

szirius
2014-03-25, 08:16
#4

Jag kan tänka mig att jag nog kan vara sur i kroppen…men jag äter ju nästan bara vegetariskt, alltså mkt grönsaker varje dag. Helst ångkokta ( dricker dock inte vattnet…)  Och citronvatten varje dag, mängder under sommaren. Så jag verkar ju få i mig det basiska..men kanske mer av det sura🤔? Har inga problem alls med magen, men värk i leder och muskler. Äter extra magnesium, det känns som basiskt…?

Hur är det med syrade grönsaker, som tex surkål? Vi äter det ganska ofta till maten, istället för sallad. Känns friskt och nyttigt, men kanske helt "fel" ur ph-synpunkt? 

Har funderat på att prova bikarbonat, har hört det från flera, men är rädd att det ska vara för starkt för magen?

Jag har en bekant som alltid gör "citronkur" varje sommar…man börjar med 9 pressade citroner att dricka 2 dagar i rad, sedan 6 citroner under 2 dagar, sedan 3 citroner under 2 dagar.  Citron är ju basiskt, som sagt…under tiden kör hon halvfasta, dvs bara lena soppor och inte så tung mat, inget kaffe eller socker. 

Jag ska nog prova det nån gång i sommar🙂

Kaffet är definitivt svårast att motstå för mig🤐…ändå dricker jag bara 2 koppar om dan, men det är ju guldkanten på dagen😇

Älvan
2014-03-25, 09:50
#5

Szirius Vilken intressant citronkur! Måste vara bra förebyggande mot urinvägsinfektioner. När jag var gravid drack jag enorma mängder citronvatten. Ju surare desto bättre. Jag tänkte det var för järnbristen då citron hjälper järnupptaget, men antagligen hade det dubbel effekt. Säkert bra för barnet också. :)

szirius
2014-03-25, 10:54
#6

#5 det gjorde jag också🙂, ju "surare" desto bättre😉

aaah, apropå det kom jag på att jag har hemmagjord glass kvar i frysen, med citronsmak😛

Annons:
szirius
2014-03-27, 22:33
#7

hohooo, ingen som kan svara på mina frågor i #4 ? 🤗

Ians
2014-03-28, 09:18
#8

Szirius har kollat runt lite. Om jag har förstått det rätt så blir syrade grönsaker mer sura och gör tarmen mer sur. Men grönsakerna blir också mer lättsmälta och vi tar upp näringen bättre. Så å ena sidan si och å andra sidan så….. probiotikan som naturligt finns i syrade livsmedel är bra för tarmen också, och visst skall man även äta livsmedel med lägre ph värde. Problemet är att många övervägande äter skräp som gör kroppen sur, man bör tänka på att balansera surt och basiskt. så om man bara är medveten om det och balanserar upp de sura man äter genom att se till att få i sig mer bas görande en annan måltid så är nog inte surkål det värsta man äta, snarare har det nog en god inverkan på mage och tarm som man inte ska bortse ifrån.

szirius
2014-03-28, 10:00
#9

#8 Tack tack!  🤗

Älvan
2014-03-28, 12:26
#10

Syrade grönsaker är mycket bra för tarmfloran! Och därmed immunförsvaret.

[Fee]
2014-03-31, 18:02
#11

Surkål ❤️

szirius
2014-03-31, 18:22
#12

Ja, det är ju grymt gott och nyttigt…ville bara veta om det räknas som surt…för citroner tex, tänker man ju automatiskt är surt, men är basiskt.

veggie4every1
2015-02-05, 13:49
#13

Animalier är sura och vegetabilier är basiska.
Det finns ett enkelt sätt att kolla sitt ph värde. Rödkål har väl alla hemma? Har man inte det så bör man köpa hem det tycker jag :)

http://nutritionfacts.org/video/testing-your-diet-with-pee-purple-cabbage/

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Annons:
Ians
2015-02-06, 08:16
#14

DET var ett bra tips veggie4every1 ! nu blir jag ju nyfiken så jag får bege mig ut o köpa en rödkål!

szirius
2015-02-06, 11:48
#15

tack för tips🤗, jag har rödkål hemma🙂! Här ska mätas PH 😃

Jag har f.ö testat citronkuren 2 ggr nu, som jag skrev om här ovan! Fick finnar de första dagarna, så det skedde definitivt nån utrensning. Blev av med sötsuget och fick finare tunga👍 ska köra igen framåt våren

veggie4every1
2015-02-06, 12:07
#16

#14 och #15 Då ska vi hoppas att ni är söta och inte sura, hihi…👍😃

Ph är ju naturligt lägre på morgonen, så jag tycker det är bra att ta både morgon och kväll för att se hur det ligger.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Lina Strindlund
2015-02-15, 14:17
#17

rawfood for the world! :)


Medarbetare på Rexkanin iFokus och Omplacering iFokus.

Mina största intressen är Hälsosam livsstil, Djurens välfärd och Kristen tro. 

Ians
2015-02-16, 07:52
#18

Rawfood eller vegan mat med lite eller inget bröd är det bästa för att hålla ett bra ph-värde i kroppen, det håller jag med Lina Strindlund om. Kött och spannmål försurar.

Man skall se upp för färdiglagat och köttersättnings produkter om man äter varm plantbaserad mat, vilket vi här i norden kan behöva under den kalla perioden, för att hålla värmen.

Många köttersättnings produkter innehåller väldigt konstiga saker, för att ge en illusion av att man äter "vanlig" mat. Det gäller att läsa på förpackningarna, så man inte lika gärna hade kunnat äta kött och äta nyttigare. Allt är inte bra bara för att det inte innehåller kött 😉

Lina Strindlund
2015-02-19, 13:43
#19

Sant att allt veganskt inte är nyttigt, samtidigt som mat också ska vara god.

Jag dricker alltid en stor söt smoothie på morgonen. dricker gärna apelsinjuice i stora mängder till middagen, det är alltså basiskt? :)

Att dricka mycket/lite vatten, har det någon betydelse för pH?

jag erkänner att jag inte har så bra koll på pH… men vet att rawfood folk pratar mkt om det, och jag har lärt mig mkt om rawfood och det känns så bra för min mage, och påverkar mitt psyke och energinivå på ett positivt sätt.


Medarbetare på Rexkanin iFokus och Omplacering iFokus.

Mina största intressen är Hälsosam livsstil, Djurens välfärd och Kristen tro. 

[Juel70]
2015-02-22, 21:59
#20

Jag kan rekommendera MSM svavel. Hjälper även mot försurning.

Annons:
JonasDuregard
2015-10-13, 21:09
#21

Jag tvivlar på att någon av er lider av försurning av blodet eller någon annan kroppsvävnad. Friska kroppar reglerar själva pH-värdet och är inte beroende av att man reglerar sin kost. Så vitt jag kan avgöra är försurat blod ett säkert tecken på att man lider av något mycket allvarligt hälsotillstånd, typ en hjärntumör eller någon lungsjukdom.

[rara]
2015-10-14, 12:51
#22

#21

Det stämmer att kroppen har ett system att reglera blodets pH värde, men detta kan ske på bekostnad av mineraler som behövs på andra ställen i kroppen, tex. i bindvävnaden. Gasformiga syror som koldioxid i blodet kan kroppan göra sig av med genom andningen. Andra syror måste neutraliseras med basiska mineraler och transporteras till njurarna för att utsöndras med urinen. Levern kan också neutralisera syror som transporteras ut via njurarna. För att inte överbelasta systemet och för att förhindra att för många syror hamnar i blodet kan kroppen lagra syror i bindvävnaden, där basiska mineraler förbrukas pga syrorna. Om alla dessa system är överbelastade kan kroppen som sista utväg bilda kvävehaltiga baser, mest cytotoxiskt ammoniak, av kvävehaltiga aminosyror, först och främst glutamin, vad som leder till nedbryting av muskler. Rubbning av pH värdet i blodet är livshotande och därför finns det många system i kroppen att reglera blodets pH värde med, även om det innebär försurning av bindvävnad, förbruk av mineraler och bildning av cytotoxiskt ammoniak.

För många syror i bindvävnaden leder till brist på magnesium och kalium. 99 % av allt magnesium i kroppen och även en stor del av kaliumet befinner sig intracellulärt i kroppen, dvs. inuti cellerna. För att ställa magnesium till förfogande vid brist kan kroppen ta detta från skelettet och då hämmas de uppbyggande osteoblasterna, vad som innebär att skelettet urkalkas med tiden. Kalcium som samtidigt frigörs kan inte neutralisera syror intracellulärt och eftersom osteoblasterna hämmas leder det till förkalkningar i kroppen.

Det finns mycket som kan leda till att syror bildas i kroppen, t.ex. somliga livsmedel (specielt socker, kött, raffinerade livsmedel), för lite motion eller för mycket hård träning, stress, rökning och annat.

Stress bildar väldigt mycket syror som hamnar i bindvävnaden och kan förbruka magnesiumet i bindvävnaden. Kronisk stress kan leda till att kroppen förbrukar sina magnesiumdepåer, vad som kan leda till muskelkrampar, muskelförspänningar och hjärtrytmstörningar. Det vegetativa nervsystemet reagerar med oro, huvudvärk och muskelsvaghet.

En sund kost och livsstil är en garanti för att slippa försurningar, men majoriteten är långt ifrån en sund kost och livsstil. Därför är försurningar av kroppsvävnader (inte blodet) ganska vanliga. Brist på magnesium leder också till biokemiskt kaos i kroppen eftersom otaliga enzymer behöver magnesium som co-faktor. Tills nu har man hittat runt 300 enzymer som är beroende av magnesium. En del av dessa enzymer är cellernas protonpumpar, (t.ex. natrium-kaliumpumpen) som reglerar mineralerna i cellerna genom att pumpa mineraler ut och in i det intra- och extracellulära området. Magnesiumet är så att säga den viktigaste mineralen, eftersom nedsatt funktion av protonpumparna innebär intracellulär brist på andra mineraler även om de finns i tillräcklig mängd i kroppen = försurning.

Ians
2015-11-04, 16:48
#23

Mycket bra och informativt inlägg  #22 av: rara

Lina Strindlund
2015-11-26, 19:03
#24

"Stress, ilska och ångest anses också förhöja syrahalten i kroppen. " ojdå! där har jag något att jobba med :P

"Kallt väder anses påverka blodet så det bli surare. Varmt väder gör blodet mer basiskt. " jaså? men om man håller igång ute så man inte fryser, blir det bra då? :)


Medarbetare på Rexkanin iFokus och Omplacering iFokus.

Mina största intressen är Hälsosam livsstil, Djurens välfärd och Kristen tro. 

[Torahzen]
2015-11-27, 19:52
#25

Intressant det där med vädret särskilt. Min man känner verkligen av vintern med mörker och kyla. Det skulle vara intressant att följa hans pH under ett år.

Upp till toppen
Annons: