Annons:
Etiketthälsokost-kosttillskott
Läst 3463 ggr
NiklasTyreso
2018-12-15, 22:25

Odla ashwagandha!

Har du också odlat ashwagandha? Bifogar bild på mina höstsådda plantor, tre månader gamla och lite skördat material!

Annons:
NiklasTyreso
2018-12-15, 22:32
#1

Ashwagandha och särskilt egen odling av växten, tänkte jag pusha för.

Ashwagandha har blivit en poppulär naturmedicin över hela världen, men få vet att den är lätt att odla själv. Först beskriver jag kort vad växten används för och sedan hur man odlar den.

Jag bifogar några länkar till olika studier, längst ner, efter den här artikeln.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ashwagandha kallas också Indisk Ginseng, för att det är roten som vanligan används och för att plantan används med samma syfte, att öka det allmäna välbefinnandet och hälsan, snarare än som medicin för att bota enskilda sjukdomar.

På latin heter Ashwagandha Withania somnifera och växten är inte alls besläktad med Kinesisk ellar nordamerikansk ginseng, även om användningsområdet delvis liknar det för ginseng. 

I den Indiska naturmedicinska traditionen ayurveda klassificeras ashwagandha som en Rasayanatantra, en föryngrande medicin för både kropp och intellekt. 

Med ett mer västerländskt sätt att uttrycka det kan man säga att ashwagandha är en hälsobefrämjande tonic eller en adaptogen som ökar anpassningsförmågan vid stress.

Ashwagandha innehåller många olika ämnen som påverkar många olika system i kroppen, men de mest kända ämnena är withanolider. 

Ashwaghanda verkar på många olika system i kroppen. Den kan sänka blodsocker, den stärker immunförsvaret, har viss effekt på minnesförmåga och kognition och den är även något rogivande. 

Ibland hör man att det inte finns några vetenskapligt belagda effekter av Ashwagandha, men det är ett påstående som berättar mer om de som säger det än om verkligheten.

Den medicinska fackdatabasen Pubmed som publicerar vetenskapliga fackgranskade studier ger idag (2018-12-15) 859 träffar när man söker på Withania somnifera och 1053 träffar på ashwagandha. Forskare publicerar inte tusen artiklar om ashwagandha utan att någonsin ha sett några positiva effekter! Nej, det finns en hel del studier som visar på olika effekter av ashwagandha.

Ashwaghandah är en effektiv adaptogen men den kan i sällsynta fall ge biverkningar. Diabetiker kan behöva följa upp sitt insulin eftersom ashwagandha kan ha blodsockersänkande effekter. Det finns några fallexempel på folk som fått för hög produktion av sköldkörtelhormon när de tagit Ashwagandha varje dag under längre tid.  

Ashwagandhans rötter är de mest använda traditionellt, trots att hela växten är naturmedicinskt effektiv som adaptogen. 

Låter man rötterna växa under tre års tid innan de skördas kan man ändå skörda hälften av de delar som växer ovan jord varje år genom att klippa ner dem i slutet av sommaren. Skörd varje år ovan jord, innan man skördar rötterna!

Hur odlar man ashwaghanda då?

Efterlikna de metoder som Indiska bönder använder för att odla ashwagandha. Indiska bönder odlar ashwagandha i väldränerade sandjordar i ganska torra områden där det nästan är halvöken, men plantorna får regn under regnperioden. För att plantorna ska växa bra i den magra sandjorden sprider bönderna ut brunnen (häst-)gödsel på åkrarna och plöjer ner den, innan de sår Ashwagandha-fröna. I Indien skördas ashwagandhans rötter ca 9 månader efter sådd, men min erfarenhet är att när man odlar dem själv tjänar man på att skörda rötterna efter 2 eller tre år för då är rötterna större. 

Hemmaodling i Sverige av ashwagandha sker helst inomhus eftersom plantorna inte tål minusgrader och tar man in plantorna från balkongen eller kolonin på hösten riskerar man få med sig ohyra in. Jag brukar sätta ut mina plantor på balkong eller friland under sista sommaren när de blir två eller tre somrar gamla, men innan dess får de växa inne.

Så fröna i väldränerad jord i februari-mars, sandblandad jord, kaktusjord eller pelargonjord. Efter ett par veckor kommer små plantor upp och efter 1-2 månader behöver de omplanteras så varje planta får större utrymme att växa och utvecklas. Dessa plantor som kommer från halvöknar, ifrån Indien till mellanöstern, trivs bra i ljusa söderfönster. Ge växtnäring regelbundet på sommarhalvåret och låt jorden torka upp mellan vattningarna. 

Ashwagandha får små oansenliga gulgröna blommor under sommaren och utvecklar sedan små physalis-liknande frökapslar med ett litet rött bär inuti i början av hösten. Skörda bären när de är röda och torka dem, för de innehåller massor med frön som är bra att så med kommande år. 

Jag köpte frön till Ashwagandha för 7-8 år sedan från den kända online fröfirman i Julita i Sörmland, men nu samlar jag mer frö än jag gör av med varje år från mina egna plantor.

Skörd av växtmaterial ovan jord: I september månad kan man klippa ner plantorna till halva storleken för att skörda blad och grenar, som man torkar, finfördelar till smådelar och sparar för att användas som ett naturmedicinskt te. Klipp inte ner plantorna helt för du vill att de har blad kvar så att fotosyntesen fungerar bra och ger god tillväxt.

På vintern ska plantorna fortsätta att stå ljust i ett söderfönster, men trots det kan de tappa mycket blad när vintermörkret är som värst, men de får nya blad till våren. Med färre blad dricker växterna mindre vatten, men vattna regelbundet, men lite mindre.

Skörda rötterna efter 1,5 eller 2,5 år efter sådd. Man gräver upp hela plantan och borstar av roten så mycket jord man kan med en rotborste. Därefter sköljer man och borstar rent rötterna en gång till under vatten. Slutligen torkar man rötterna på en tidning.

De torkade rötterna och de torkade grenarna (och bladen) klipper jag ner i små bitar med en sekatör och mal sedan till pulver i en mortel.

Ashwaghanda är enkel att odla hemma, för dig med!

/ Niklas

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Några exempel på studier på ashwagandha:

Ashwagandha i många mindre studier haft positiva effekter på minne, inlärningsförmåga:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27316579

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28471731 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29108796

Ashwagandha har  ökar styrkan på män som styrketränar: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30463324

Ashwagandha är känd för att förstärka effekten hos vissa droger och mediciner. Här är en studie som visar att den förlänger effekten av morfin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30503841

Möss med inflammerad bukspottskörtel får en antiinflamatorisk effekt av withaferin A från ashwagandha: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30307087

Ashwagandhans withaferin A har antiinflammatorisk effekt genom att påverka inflammatoriska signalsubstanser som kallas cytokiner: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29479354

Ashwagandhans withaferin A har skyddande effekt mot ledbesvär hos råttor (och den har traditionellt använts för god ledfunktion på människor i Indien): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29331761

Ashwagandhans withaferin A aktiverar gener som motverkar benskörhet:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29194609

Ashwagandhans Withaferin A håller på att utforskas för dess förmåga att starta apoptosis, programerad cell-död, med målet att hitta ämnen som får cancerceller att dö: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28923386

Ashwagandha har antiinflammatoriska och antioxidativa effekter som har positiv effekt på ledgångsreumatism (hos råttor): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30444203

wildfire
2018-12-16, 15:56
#2

Tack för tips och kanonbra information 👍

M
2021-03-20, 17:49
#3

#0: Köpte ashwagandha frö av en kille på tradera (så kan ju hoppas att det är ashwagandha jag fått) och nu har det kommit upp små plantor 😊 Vet du om man kan använda bladen också och göra typ te eller om man måste vänta tills dom blir stora och använda rötterna? Hur lång tid tar det innan dom är stora nog att skörda (och hur stora blir dom)?

Magi-cat
2021-04-16, 11:19
#4

Intressant - det har jag aldrig tänkt på att man kan odla själv! 🍀


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

P
2021-05-02, 23:36
#5

#0: Kan man köpa föer genom dig, så man kan odla själv?

Upp till toppen
Annons: