Denna vårlika vinter spirar (o)gräset redan i januari, i alla fall i södra Sverige.
Brukar ni äta ogräs? Maskros är välkänt, de nyttiga vårnässlorna likaså, men vilka fler favoriter har ni? Vad gör ni med dem?
Ogräs kan faktiskt vara väldigt nyttigt, t.o.m. minst lika nyttigt som frukt och grönt man köper i affären, enligt följande artikel.
(Och naturligtvis ska man vara helt förvissad om att man plockar rätt växt och på rätt ställen.)
bild från pixabay.com
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
Längtar efter att den fräscha kirskålen tittar upp!
Nyttig och god och så lättodlad! 😃
https://kurera.se/maskros-brannasslor-och-kirskal-at-ditt-ogras/
Recept på kirskålspesto:
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
Jag plockar örter i naturen som jag gör egna teer av. Maskrosrötter grävde jag upp i oktober. Mellan maj början till midsommar plockar jag snärjmåra, björklöv (från sly i kraftledningsgata), nässlor, hagtornsblommor och blad, hallonblad mm… Man får inte plocka löv och granskott från träd utan markägarens tillstånd för åverkan på träd ingår inte i allemansrätten. Jag plockar björklöv från sly i kraftledningsgata, sly som ändå inte ska tillåtas växa för nära elledningarna. Då har ingen haft synpunkter.
Maskrosblad i salladen, Smörstekta maskrosknoppar är väldigt gott.
Stolt ägare till fem La permer
#5 av: tlover
du är så välkommen att komma och skörda här……😃
Jag har gjort ett tappert försök med kirskål (kärs), men det var verkligen inte gott.
Maskrosblad har jag också testat, men tyckte det också var beskt.
Nässlor är jättegott och jag plockar och torkar och fryser så mycket jag hinner.
Granskott har jag testat att sylta en gång, men bara på gehör, nu har jag ett recept på inlagda, tror jag det var, som jag skall testa.
Svinmålla trivs jättebra i mitt salladsland så den får hänga med in, det är verkligen gott.
Vad gör man med daggkåpa?
Maskrosor kan vara lite luriga. Det finns olika sorter som är mer och mindre beska. Om man tittar lite närmare på dem ser man att de har olika blad. De som har mer flikiga blad är mer beska än de som inte har det. Är det blomman man vill använda tar man bara reda på det gula, det beska sitter i knoppen. Den gula delen är mild i smaken. Jag plockar ofta maskrosor och stoppar de gula stråna direkt i munnen. 🙂 Innan de blommar brukar jag plocka blomknopparna och steka i smör eller olja och salta lite, det tycker jag också är gott! Lycka till! 🙂
💖🧡💛💚💙💜