Etikettergamla-huskurerartikel
Läst 24091 ggr
Hoppfull
2009-10-01, 15:08

Honung är gott och nyttigt

Honung har använts i läkekonsten under tusentalsår mot mängder av åkommor. Än idag upptäckts nya användsområden för honung inom medicinen. Honung har ett lägre GI, innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter, och smakar mer än socker. Honung är därför alltid ett bättre alternativ till socker.

Honung har använts för sina läkande egenskaper och som traditionell medicin under mer än 5000 år. Idag har honung åter blivit intressant inom sjukvård. Honung är dessutom ett nyttigare alternativ till socker.

Honung och modern sårvård

Vid Bonn University Children’s Clinic har man under flera år undersökt honung för sårvård hos barn med cancer och svagt immunförsvar. Erfarenheten är positiv och kroniska sår med multi-resistenta bakterier kan läkas ut på några veckor.

- På sjukhus idag möter vi bakterier som är resistenta mot nästan all nuvarande antibiotika. Det har gjort att medicinsk användning av honung återigen blivit attraktivt för behandling av sår, förklarar Dr. Arne Simon vid Bonn University Children’s Clinic.

Normalt läker en hudskada på en vecka, men för våra barn tar det ofta en månad eller längre. De barn som har leukemi har också ett försvagat immunförsvar. Om bakterier kommer in i deras blod från ett sår kan resultatet bli en dödlig blodförgiftning, berättar Dr. Simon.

Medicinsk honung är bra för sår

Den honung som Bonn University Children’s Clinic använder är en särskild honung avsedd för medicinskt bruk. Skillnaden mellan denna honung och vanlig honung är kontrollerad hygien under tillverkning och utökad kvalitetskontroll.

- Död

Idag använder två dussin sjukhus i Tyskland honung som en del av deras behandling av sår.

Ämnen som motverkar bakterier, virus och svampar

Exakt hur honung motverkar bakterier, virus och svampar går inte att veta säkert genom att många ämnen den effekten finns i honung. Honungen är binas förråd av mat och den ska klara sig genom vintern och skulle bakterier, svampar eller andra sjukdomsalstrare föröka sig i den blir bina sjuka. Därför är honungen fylld med flera naturligt skyddande ämnen: sockerarter, antioxidanter, C-vitamin, enzymer och antiseptiskt väteperoxid.

Ett lågt pH-värde (3,2 till 4,5), d.v.s. det är surt, i honung gör det också svårt för bakterier att föröka sig. Honung är dessutom torrt.

Honung är torrt

Honung innehåller till största delen sökarter medan halten av vatten är låg. Det vatten som finns sprängs in med sockerarterna i strukturer liknande kristaller. Syre får därför svårt att tränga in i sockret.

Detta skapar en ogästvänlig miljö för bakterier och andra fientliga organismer. Såret hålls också torrt genom att honungen drar till sig fukt.

Väteperoxid dödar bakterier

Honung innehåller väteperoxid som aktiveras när den kommer i kontakt med vatten. Väteperoxid är ett kraftfullt desinfektionsmedel.

vävnad stöts bort fortare och såret läker snabbare. Vad mera är blir det mindre smärtsamt att byta kompresserna som blir lättare att ta bort utan att skada den nya huden. Även sår som konstant har vägrat att läka under många år går i vår erfarenhet att få under kontroll med honung och detta sker normalt inom några veckor, förklarar Kai Sofka som är sårspecialist vid University Children’s Clinic.

När honungen läggs på ett sår aktiveras väteperoxiden av kroppsvätskorna i såret. Väteperoxid frisätts därefter bit för bit.

Antioxidanter i honung

I en undersökning studerade forskarna blodet från 25 män mellan 18 och 68 år under fem veckor. Det visade sig att fyra teskedar honung blandat med vatten höjde nivåerna av antioxidanter i blodet.

Antioxidanter tros kunna förebygga allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Mängden antioxidanter i honung är emellertid inte särskilt hög och bör ses som ett komplement till en kost rik på antioxidanter från många olika livsmedel.

Vitaminer och mineraler i honung

Näringsämnena i honung varierar men all honung innehåller vitaminer och mineraler. Honung är en god källa till C-vitamin och innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium.

Hostmedicin med honung

Honung används traditionellt som en lindrande behandling vid förkylning, hosta och halsont. Blanda honung med lite varmt vatten och gurgla. Honungen lindrar smärtan och kanske kan motverka infektionen.

Varningar, risker och interaktion

Honung kan orsaka spädbarnsbotulism hos spädbarn. Livsmedelsverket avråder från att ge honung och majssirap till barn under ett års ålder.

Honung i traditionell indisk läkekonst - Ayurvedic

Honung är en vanlig ingrediens i den traditionella indiska läkekonsten, ayurvedic. Enligt denna bör honung inte upphettas före tillagningen. Detta tros göra honungen mindre nyttig och rent av olämplig för kroppen. För användning i ayurvedic krävs med andra ord att särskild honung köps eftersom den honung som säljs i butiken normalt bör ha upphettats.

All honung som säljs behöver inte att ha upphettats men det är ganska vanligt. Modern kunskap om honung pekar också på nackdelar med upphettning. Vid 40 grader börjar de bakterihämmande ämnen att förstöras och vid 70 grader har de förstörts. Enzymer förstörs också.

Honung inom ayurvedic anses olika typer av honung finnas. Användning inkluderar för att läta och torka sår, den ger energi och anses lugnande. Honung är bra för att läka sår och ger en mjuk hy som ser yngre ut. I ayurvedic tros honung också vara bra för ögonen och att den kan motverka gifter och stoppa hicka. Den används vid behandling av urinvägsinfektioner, astma, hosta, illamående och många fler besvär och sjukdomar.

Användningen av honung är tämligen komplex och flera typer anses finnas. Ofta kombineras honung med olika typer av örter och honung tros kunna förstärka effekten av dessa genom att hjälpa dem att nå djupare.

Texten är hämtad från Nyfiken Vital där du även finner mer information om honung samt länkar i ämnet.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Soffe
2009-10-01, 15:23
#1

Tack för en bra artikel Hoppis!

Jag använder alltid honung i te och det är oxå gott att använda som marinad till karré-kotletter, mums :-)

Hoppfull
2009-10-01, 16:37
#2

Kul att du gillade den! Ja honung är superbra till allt möjligt, det tycker jag är coolt Cool

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Soffe
2009-10-01, 16:50
#3

Yes! Tungan ute

MaMaMade
2009-10-01, 21:36
#4

Gav nyss Sonen en mugg med varm lingondrica o honung. Han är hemma med ont i halsen stackarn´…både karl o inte van att vara sjuk.

Tuva-Lena
2009-10-01, 23:05
#5

Väldigt intressant läsning Hoppis! Jga visste att honung var bra för mycket, men det här överträffar allt. Jag använder honung till teet, fast jag är ingen teälskare, men om jag tar min pepparmynta och sötar med honung så kanske.. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

JILE
2009-10-01, 23:17
#6

Jättebra artikel om honung.

 Fick en burk av våra grannar som har bikupor här. Tänkte på min dotter som är pollenallergisk och då ska man äta honung så kanske man kan få bort allergin. Hon har inte velat ha ännu och sedan har min sambo ätit upp nästan hela själv nu så det måste köpas mer Flört.

Tack Hoppis/Hoppfull

Hoppfull
2009-10-02, 10:06
#7

Ja honung är fantastiskt! Jag har oxå honung i de sällsynta gånger jag dricker te. Köper lokalt av en vän och det känns bra.

Särskilt intressant detta med såren tycker jag, tänk så mycket kemisk smörja vi skulle slippa om sjukvården kunde och fick använda naturliga saker!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

JILE
2009-10-02, 11:06
#8

#7 Tänk på att de inte är lika effektivt i teet pga av värmen.

Hoppfull
2009-10-02, 11:08
#9

Nej jag förstår det, jag klarar inte att äta honung som det är, så söta saker fixar inte jag Glad

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

JILE
2009-10-02, 11:12
#10

Jag har en ilande tand på v. sidan så jag måste tugga allt sött på högra :-)) tar man honung är det inte lätt.

Hoppfull
2009-10-02, 11:19
#11

Ajajajaj, läge för tandläkaren eller? Flört

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

JILE
2009-10-02, 11:22
#12

#11 Nej har gått såhär i fler år nu. De hittar inget fel. Har ju en kvicksilverlagning som jag vill ta bort med säker utrustning för kvicksilverångorna som frigörs då, men de har ingen sådan där jag bor. De sa att det är så liten lagning och går fort. Vet ej hur jag ska göra.

Hoppfull
2009-10-02, 11:27
#13

Jag är i samma sits som du… men jag har bestämt mig för att ta bort lagningen ändå. Jag tror att man klarar det när det bara är en. Det är nog vid sanering där alla lagningar ska bort som det är mera viktigt med bra utrustning. Man kan ju även be tandläkaren att bryta loss så mycket som möjligt istället för att borra.

Pratade med en tjej som sanerade och hon hade blivit rekommenderad att dricka grädde, kol eller konjak lagrad på ekfat (det var viktigt att den var lagrad just så) innan för det neutraliserar gifterna tydligen.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

JILE
2009-10-02, 11:31
#14

Jaha du är i samma sits. Ja det kanske inte är så farligt då.Får fixa  chaufför dit då.SkrattandeSå man kan ta sig en Konjak.

Hoppfull
2009-10-02, 11:47
#15

Hahaha, ja det är förstås bara mina egna tankar… men här finns inte heller någon sådan klinik så det finns ju inte så mycket att välja på. Men i och med att det är en enda liten amalgamfyllning som ska väck så känner jag att jag nog vågar ändå.

Japp, chaufför får det bli.. jag är så tandläkarrädd med så det blir två flugor i en smäll men lite konjak innan Flört Oskyldig

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

gyllenehjartljuset
2009-10-17, 13:48
#16

Jag gjorde en kvicksilver sanering hos min vanliga tandläkare, tog en tand då och då, det tog väl ca 2 år innan alla var borta. Jag åt alger under tiden chlorella alger, jag hade ingen speciell känning av att kvicksilvret togs bort. Lycka till med er bortagning.

Gahella
2009-10-17, 14:00
#17

Vet inte om det stämmer, men har hört man inte ska ha honung i hett vatten för då skapas ett giftigt ämne? Någon annan som hört detsamma?

mayolica
2009-10-17, 17:54
#18

#17 Det har jag inte hört något om förut,kanske någon annan vet något om det. 

Jag har bara hört att vissa nyttiga ämnen i honung förstörs av värme,jag brukar alltid ta min honung kall i en sked för sej. Har oxå hört att honung inte ska vara bra för små barn.

~ mayolica ~

JILE
2009-10-17, 19:08
#19

#16 Okey då kan man våga göra det då kanske. Jag äter chlorella tabletter så då är jag ju redo.Flört

Skål Hoppfull….hi,hi

Kram Jile

[GunillaR]
2009-10-28, 00:39
#20

Jag brukar äta turkisk yoghurt med honung, en änglakyss!

Jag läste att man ska äta lite honung innan man lägger sig för att kroppen ska lättare rena sig under natten.

[Jeremina]
2009-11-09, 21:47
#21

Honung är såå gott i the!

Cristine
2009-11-10, 07:49
#22

Honung har använts länge till sår i Spansk sjukvård.

Man uppmanar också att äta en tesked på morgonen.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Upp till toppen