Etikettövrigt
Läst 1311 ggr
Magi-cat
2012-04-16, 09:39

Inte bara calcium.....

Vi har väl alltid fått höra att vi måste dricka mjölk, helst mycket, för att få i oss calcium och "mjölk ger starka ben" hette en reklamkampanj…

Här i Sverige har vi en hög mjölkkonsumtion jämfört med världen i övrigt och ändå (eller kanske just därför) bland den högsta förekomsten av osteporosis (benskörhet). Kanske är det inte så enkelt. Kanske, eller snarare, högst rimligt, behövs det fler mineraler.

Blodprover mäter bara det som finns i blodet. Det mesta finns i cellerna.

Det här var intressant:

http://www.youtube.com/watch?v=prSMCxJBubQ&sns=em

den här hemsidan: http://www.calciumlie.net/

Peace
mayolica
2012-04-17, 00:29
#1

Ja för mej låter det självklart att ska vara mer än bara kalk.

~ mayolica ~
Magi-cat
2012-04-17, 08:49
#2

ja visst är det självklart!

Ändå är det tyvärr så att maten inte innehåller tillräckligt med mineral, bl.a. beroende på att halten av de livsviktiga mineralerna sjunkit i våra jordar bl.a. pga ensidigt jordbruk.

Osteoporos är något som många drabbas av, särskilt kvinnor. För att motverka detta uppmanas man äta kalktillskott. (eller dricka mjölk!) trots att man i kulturer där man inte dricker mjölk eller intar mycket mindre kalcium inte lider alls av osteoporos.

Kroppen försöker alltid hålla en rätt syra-basbalans i blodet. Blir kroppen försurad (vilket den ofta är pga att vi äter ett överskott på syrabildande mat) utlöses kalcium från benvävnaden för att hålla den rätta balansen i blodet.

Ett annat oerhört viktigt mineral är magnesium. Magnesium och calcium fungerar i par, som yin och yang. Calcium är det aktiva och magnesium det avslappnande. Många lider brist på magnesium och för lite magnesium gör att man inte tar upp tillräckligt med calcium. Den balansen är viktig.

läs mer i http://www.alternativjournalen.se/wuweij/myten-om-kalcium-och-benskorhet-2829825

Peace
Silvestris
2012-04-17, 11:03
#3

Skelettet byggs huvudsakligen upp av kalcium, fosfor och magnesium mha D-vitamin. Vid all djurutfodring är man noga med att hålla koll på tex. kalcium/fosforkvoten eftersom man vet att en rubbad kvot leder till urkalkning av skelettet.

I Sverige tippar jag att brist på D-vitamin är en bidragande faktor till benskörhet eftersom vi lever i mörker en ganska stor del av året och därmed lätt utvecklar D-vitaminbrist.

mayolica
2012-04-17, 12:05
#4

Magnesium tillsammans med kalk har jag oxå hört ska vara jätteviktigt , att man inte bör ta kalk-kosttilskott med enbart kalk utan magnesium.  Jag har aldrig kunnat med mjölk, brukar köpa dolomit-pulver eller ph-kalk ibland för att inte få brist.  Men jag tror att andra mineraler,vitaminer o näringsämnen är viktiga oxå.

~ mayolica ~
Magi-cat
2012-04-17, 12:18
#5

#3 D- vitamin är naturligtvis en oerhört viktig komponent också.

Vid all djurutfodring är man noga, det är sant. Så bra om kunskaperna så småningom börjar gälla människoutfodring också.

Peace
Upp till toppen