Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Vårda själen

Ego-boosta – höj din självkänsla!

2008-10-02 01:32 #0 av: Tuva-Lena

När den inre kritikern kommer smygande eller något går fel, gäller det att ha en grundmurad självkänsla att falla tillbaka på. Vi ger dig tio övningar som inte bara höjer självkänslan, utan också humöret!

Du kan göra en övning om dagen eller välja ut dem du tror kommer att göra mest nytta för dig.

1. Tyck om din kropp
Tvåla in dig i duschen eller ge dig själv en massage bit för bit och känn efter hur härligt det känns. Acceptera eventuella ärr och skavanker som visar att kroppen har upplevt saker och kan reparera sig själv. Tyck om linjer eller rynkor som visar att du är en tänkande och kännande människa på väg genom livet. Att ta hand om sig själv leder ofta till en ökad acceptans och kärlek till kroppen.

2. Rör på dig
Motion gör dig starkare, smidigare och mer nöjd med kroppen, samtidigt som utsöndringen av humörhöjande endorfiner ökar. Rör gärna på dig utomhus för att även få en dos dagsljus, som också gör dig gladare.

3. Komplimangbomba dig själv
Vad tycker du allra bäst om i ditt utseende? Ge dig själv en komplimang för till exempel ditt hår, dina fötter eller dina ögon. Vad är du riktigt bra på? Installera teknik, laga mat, spontanfika eller lyssna? Ge dig själv en komplimang för det också. Och varför inte glädja någon annan med en komplimang från hjärtat när du ändå är igång?

4. Skaffa en affirmation
Affirmationer är bekräftelser som stärker självkänslan och/eller tron på att kunna klara av en uppgift. Idrottsmän använder ofta affirmationer och det finns forskning som visar att det fungerar. Bestäm dig för en egenskap eller känsla du vill stärka, skriv ner ett positivt budskap till dig själv och upprepa det varje dag. Exempel på affirmationer: "Jag är värdefull". "Jag uppskattar verkligen allt jag kan uppleva med kroppen." "Jag har en unik personlighet som det lyser om."

5. Städa relationerna
Skriv upp vilka vänner och släktingar du umgås mest med. Numrera dem nu efter vilka som får dig att må bäst. Stämmer listorna överens? Om inte, försök att träffa dem du mår bra med oftare, och dem du inte mår bra med mindre ofta.

6. Kompiscoacha
Det här är en övning du kan göra med en god vän, eller varför inte med en släkting, jobbkollega eller partner som du litar på. Berätta varför du uppskattar honom eller henne och namnge tre egenskaper som du tycker är positiva och utmärkande för din vän. Byt roller. I den här övningen ska ni bara fokusera på positiva egenskaper, syftet är inte att analysera varandra utan stärka självkänslan. Om du gör övningen med flera personer, får du också nya perspektiv på dig själv i olika roller.

7. Gör en god gärning
Att göra en god gärning är bra för andra levande varelser och gör samtidigt gott i själen. Eftersom det är lättare att tycka om människor som är goda, har vi också lättare för att uppskatta oss själva när vi är snälla. Du kan vara barnvakt åt en vän, plantera ett träd i Tibet eller göra något annat som känns meningsfullt för dig. Gärningen ska göra gott för välbefinnandet. Har du alltför lätt att uppoffra dig för andra, kanske du vill hoppa över den här övningen

8. Se över din självbild
Många ställer helt orimliga krav på sitt utseende och sin personlighet. Fundera över vad är det som får dig att döma dig själv så hårt. Vad är det som styr din inre dialog - är det en sträng kritiker, andra människors åsikter eller vad du har läst i tidningarna och ser på tv? Släng ut din inre kritiker och byt ut ytliga värderingar mot åsikter du hellre skriver under på

9. För en "Jag är bra"-dagbok
I dagboken ska du varje dag skriva ner tre rubriker: Bra, Tack och Hjälp. Under "Bra" skriver du några saker du har varit nöjd med under dagen. Under "Tack" skriver du upp vad du uppskattar och är tacksam för just i dag. Rubriken "Hjälp" är till för att skriva upp vad du känner att du skulle behöva hjälp med. Mer om hur du gör kan du läsa här

10. Gör en egotripp
Vad längtar du riktigt mycket efter att göra med dig själv? Att sitta ute i naturen med picknick och en bok, att se en film eller hitta på något du aldrig gjort förut? Avsätt tid minst en gång i veckan för att umgås med dig själv och göra något du har lust med. Pausa i tillvaron och känn att du duger precis som du är - ingen annan än du har huvudrollen i ditt eget liv!

Källa

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-10-02 01:37 #1 av: abbis

Tack Inga-Lena detta behövde jag..Bestämde mig precis nu att gå den där akvarellkursen jag blev erbjuden idag..

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2008-10-02 01:42 #2 av: Tuva-Lena

Härligt abbi! Inte en dag för tidigt med andra ord! Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-10-02 10:16 #3 av: Hoppfull

Kanonbra Inga-Lena! Sådant behöver vi nästan allihop, tråkigt nog egentligen, men turligt nog faktiskt något vi kan förändra!

Tack! 

Anmäl
2008-10-02 10:42 #4 av: Clary

Det här tar jag till mig, tack o kram

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2008-10-02 13:00 #5 av: Brokenfether

Mycket bra artikel! Denna skulle man ha på badrumsväggen och läsa ofta, ofta..*L

Anmäl
2008-10-02 14:30 #6 av: chik

Tack!! det är något som tåls att läsas många gånger...

                                Lena

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2008-10-02 14:34 #7 av: Waara

Ja, jättebra.. varför inte dra ut den som sagt #5 hänga upp den.. :)

tack I-L, Kram!

Anmäl
2008-10-02 17:05 #8 av: Brokenfether

#7 Här dras det inte ut någonting....Broken har ingen skrivare nämlich...Foten i munnen

Anmäl
2008-10-02 19:58 #9 av: Ayena

Eller så kan man trycka ut den i flera exemplar och lägga dem i olika kurvert. Och så skickar man dem till sig själv lite då och då Cool

Man glömmer ju bort så lätt...

Anmäl
2008-10-03 22:44 #10 av: [lanns]

Så lätt det är att läsa.
Så lätt att hålla med.
Så lätt att bestämma att detta ska jag göra.
Lika lätt att tänka börjar imorgon . . .

Anmäl
2008-10-03 23:14 #11 av: april4

Sådär brukar jag tänka I-L, att nu ska jag minsann ställa mig framför spegeln t ex och säga några positiva saker om mig själv. Men, men....det blir ju aldrig av. Jag glömmer bort det lika fort som jag tänkt tanken.Rynkar på näsan

Anmäl
2008-10-03 23:26 #12 av: Tuva-Lena

#9 Vilken bra idé Gunilla! Skrattande och sen låtsas man att det är någon annan som har skickat det! Tänker på Mr Bean när han går på restaurang och ger sig själv ett gratulationskort - det är hans födelsedag nämligen - och blir jätteförvånad! Förvånad Ha ha!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-10-03 23:27 #13 av: Soffe

Ja vi får väl börja skicka post till oss själva Skrattande

Anmäl
2008-10-03 23:32 #14 av: Tuva-Lena

Vi skulle också kunna skapa en tråd, där vi skriver någonting positivt om den person som står ovanför. Kanske det kommer fram egenskaper om oss själva som vi inte vet om..? Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.