Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Inredning/feng shui

Hälsohem

2008-07-19 13:21 #0 av: Brokenfether

Har någon varit på hälsohem och fått laddat sina batterier nångång? Skulle vilja veta hur ni tyckte om det och vilka aktiviteter ni fick genomgå där. Kände ni er utvilade efteråt? En av mina systrar har varit på hälsohem för många år sen och det jag minns av hennes berättelse var,att dom skulle lära sig att göra nummer 2 efter varje måltid.Glad Skulle gärna åkt iväg en helg men det tillåter inte min ekonomi. Skriv och berätta er syn på hälsohem..../Broken

Anmäl
2008-07-20 01:25 #1 av: Tuva-Lena

Jag har aldrig varit på nåt hälsohem själv, men skulle gärna vilja testa. Vi har ett hälsohem här i kommunen, Österåsens Hälsohem heter det och drivs i landstingets regi. Jag arbetade där innan det blev hälsohem som friskvårdsansvarig i den härliga simhallen med 35 gradigt vatten. Dessvärre ville ansvarig läkare ha handplockad personal när det övergick till hälsohem, så jag fick packa ihop mina prylar men startade då eget istället.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-20 11:29 #2 av: korseett

har i tankarna en idé om att starta ett hälsohem själv men då med inriktning på LCHF-kost istället för kaninmaten :) Jag har själv aldrig varit på hälsohem.

Anmäl
2008-07-20 12:31 #3 av: Brokenfether

#2 Är det sån kost som innefattar bacon på morgonen?

Anmäl
2008-07-20 13:12 #4 av: korseett

japp

Anmäl
2008-07-20 19:45 #5 av: Hoppfull

Det tror jag vore superbra för alla med kolhydratproblem korseett!!

Jag har aldrig varit på hälsohem men skulle gärna åka! Min mamma fick på remiss av landstinget för ett antal år sedan pga hennes höga blodtryck och övervikt. Hon mådde kanon av den vegetariska maten och motionen, hon tappade nog nästan tjugo kilo året efter och blev som en nyutslagen blomma :) kunde minska på sin medicin och mådde mycket bättre. Tyvärr kom livet emellan och hon halkade tillbaka i sitt gamla sätt att leva, bortsett från att hon äter bättre (med mina mått mätt) och är medveten om vikten av att röra på sig utöver kroppsarbetet på gården.

Anmäl
2008-07-20 20:17 #6 av: abbis

JAg har varit inlagd en vecka på Loka brunn för min värk...Fick då träffa en läkare som specialiserat sig på fibromyalgi.Han hade dock lite roligt åt mig för han sa att jag var den första patienten som inte ville vara sjukskriven eller ha pension utan bli frisk och kunna jobba 150%.Kanske  han sa så för han träffat på för många som är arbetsskygga.

Jag fick lära mig avslappning .chigong,vattengympa.Fick lerinpackningar och varma bad samt massage.Maten var fantastisk och alldeles för mycket..samt att varva ner.

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2008-07-20 22:24 #7 av: Tuva-Lena

Tänk er att tugga i sig bacon på morgonen! Kleggar inte tarmarna igen fullständigt då..? jag vill nog fortsätta med min gröt jag, eller A-fil, sedan kan jag fortsätta med kött efter några timmar. Blev "allergisk" mot köttprodukter på morgonen sedan jag närvarat vid ett antal obduktioner när jag gick min utbildning i Uppsala - och det har jag aldrig återhämtat mig ifrån - att se det där röda köttet, så gissa om man får associationer..? Det tog flera månader innan jag kunde äta kött, så det var fisk som gällde en lång tid efteråt. Penga mun

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-20 22:30 #8 av: Brokenfether

#7 Åh,tvi fasen! Har sån respekt för de döda, så stå så nära och se när det karvas i liket hade gett mig mardrömmar livet ut...Hemlis
Tugga bacon på morgonen är inget för mig heller. Men för dom som det hjälper för att gå ner i vikt är det ju bra.

Anmäl
2008-07-20 22:39 #9 av: korseett

njae int hadd ja tänkt å karva i nå lik int....

Anmäl
2008-07-20 22:58 #10 av: Soffe

Hmm.. Bacon till frukost? Låter inte så bra..

Anmäl
2008-07-20 23:41 #11 av: Tuva-Lena

Nä, du få fäl karv' ur na' grisben iställe' ! Ha ha! Skrattande

Vill bara säga det jag med, att för dem som den här kosten hjälper, så är de ju en superbra idè. Fast jag försöker tänka vad som kan vara naturligt för kroppen att äta. Vi är ju allätare vi människor, och efter en lång nattvila, när kropp (och själ) skall vila så tar det en stund för kroppen att "vakna", och som jag tänker så tycker jag att det skall bli en alltför stor påfrestning för matsmältningssystemet att börja dagen med att smälta kött/fett. Dessutom den här fibertanken; kroppen behöver fibrer för att vårt tarmsystem skall fungera på ett bra sätt.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-20 23:59 #12 av: Hoppfull

Jag tror att vi fungerar olika jag... en del mår kanon av bacon på morgonen medan andra (som jag) behöver ha en mjukstart :)

Hur menar du att det såg ut i tarmarna Inga-Lena? Låg köttet osmält i tarmarna (som ju många hävdar)? Jag smälter verkligen inte kött bra!! Och fett ännu sämre... men fisk går ganska ok liksom ägg.

Anmäl
2008-07-21 00:06 #13 av: Tuva-Lena

#12 Det var nog mer fettet jag tänkte på. ;) Som jag fantiserar så ligger det små fettbollar kvar i tarmfickorna som hindrar i hela systemet, ungefär som det blir i våra avloppsrör när man fríterar... Dessutom växer dom hela tiden ju mer fett man äter..

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-21 00:14 #14 av: Hoppfull

Hihihi, det är nog kanske olika det med... hur vi bryter ner fett alltså :) De som mår bra på LCHF blir ju ofta friska från diverse tarmbesvär så deras kroppar verkar ju snarare smörjas upp och fungera bättre av fettet... förutsatt att man tar bort spannmål och annat klistrigt (som potatis och ris) förstås. Tyvärr hör jag ju inte till den sorten och det är trist men men, så är det ju :)

Men om man tänker på de olika livsmedlens struktur s.a.s. så är ju både potatis, vetemjöl och ris betydligt klistrigare än kött... vetemjöl är ju superklistrigt och potatismjöl kan man ju använda som lim!! Så att det skulle blockera i tarmarna känns nästan mer troligt än kött och fett... eller?

Anmäl
2008-07-21 02:31 #15 av: [Vintersaga]

Har själv provat den där kosten med gott resultat! Vi slog vad om att vi skulle gå ner 10% av vår vikt från nyåret till den 22 maj och de sista tre veckorna (efter att ha provat stenålderskost och annat under de gångna månaderna utan något större resultat) var jag tvungen att testa atkinsdieten!

På tre veckor gick jag ner 8% och totalt blev det 10,1% under perioden (nästan 5 månader alltså).

För att återgå till vad man äter så är jag inte alls förtjust i att äta bacon och kött direkt på morgonen - däremot åt jag gärna ett par kokta ägg med rysk kaviar (eller stenbitsrom) till en kopp te (utan honung och mjölk som jag var van vid då).

Den godaste rätten var stekt lövbiff som jag värmde i créme fraiche och åt till tomater (färska ostekta/okokta)! Det var lite märkligt att inte ha något till...

Sen komponerade jag en alldeles egen hamburgare på en av hamburgerkedjorna - dubbel ostburgare, utan bröd och ketchup och med extra sallad... Brukade serveras i kartong, med bestick!

Personligen tycker jag att alla dessa dieter är till för att gå ner i vikt - men för att behålla en bra vikt ska man kombinera motion med lagom intag av mat och dryck!

Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-07-21 02:44 #16 av: Brokenfether

Hur reagerar kroppen sen när ni återgår till "vanlig" mat...dvs inte bacon på morgonen utan annat nyttigt? Går ni upp i vikt då igen eller?

Anmäl
2008-07-21 02:54 #17 av: [Vintersaga]

#16 - Kan bara tala för mig själv där Broken! Kroppen går upp i vikt om jag inte har gjort någon ändring i mitt sätt att leva - dvs. minskat matmängden eller ökat förbränningen (motionerat mera).

Som jag sa, dieterna är enligt min mening till för att gå ner i vikt - men sen gäller det (precis som inom personlig utveckling eller något annat) att göra en förändring för att inte återgå till samma tillstånd som innan. Annars blir dieten samma sak som att jag tar en värktablett mot huvudvärken, istället för att bota den egentliga orsaken till den.

Så enligt min mening borde man också tänka på vad man ska göra efter att man har gått ner de där kilona i vikt! Vad var det som gick fel? Vad kan jag göra åt det nu? Sedan göra förändringen permanent.

Kram Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-07-21 12:41 #18 av: Hoppfull

Jag instämmer med Rickard här... med en skillnad och det är att LCHF (som ju inte är samma som Atkins eller GI) kan man inte sluta med om man är sjuk och blir frisk/friskare av den. De som lider av sockerberoende, överätande, diabetes, tarmsjukdomar mm och blir friskare med LCHF kan knappast gå tillbaka till en kost med spannmål och andra snabba kolhydrater. Däremot andra som inte har den typen av problematik i ryggsäcken kan använda dieten som viktförändring och sedan lägga på kolhydrater i den mängd som fungerar för just den individen.

För mig fungerade den som sagt inte alls, tvärtom blev jag sjuk av den.

Anmäl
2008-07-21 14:27 #19 av: korseett

den som blir bra av diverse krämpor och sjukdomar av LCHF kosten går inte tillbaka till den kosten som gjorde en sjuk och det är inte alls farligt eller jobbigt för kroppen att äta kött och naturligt fett direkt på morgonen. och jag gillar inte ens bacon utan smäller i mig några ägg eller gårdagens middag om jag är hungrig på morgonen annars får det vänta tills hunger infinner sig vilket kan ta några timmar. jag har nu under sommaren ätit som "alla andra" i mångt och mycket med följden att all min värk och min svullnad kommit tillbaka. Jag är ju dessutom sockerberoende så jag har gått igamla hjulspår igen vilket inte var bra.

Åter till huvudämnet om hälsohem. I stort sett alla hälsohem har ju inriktningen vegetariskt vilket gör att alla vi som inte kan äta sådan mat blir utfrysta från möjligheten att åka till hälsohem för att vila upp oss. Så idén närs och kommer kanske att bli något till slut för det behövs verkligen alternativ eftersom hälsohemmen är till för att få en person att må bra och betalar för att få en period av att fånga sin hälsa igen. Sedan kan jag ju alltid kombinera det med behandlingar och meditationer och rekreation ute i naturen. Någon får gärna sno konceptet av mig :)

Anmäl
2008-07-21 23:31 #20 av: Tuva-Lena

#19 Det är ju en jättebra idè korseett! Jag tycker inte heller om tanken att man skall utesluta vissa personer p g a att dom inte tål kosten. Då borde man väl istället kunna tillmötesgå den patientens behov! Usch va enkelriktat! Skulle inte förvåna mig om du har helt rätt i dina tankegångar, att i framtiden får vi se hälsohem med mat som anpassats till gästerna, stället för tvärtom. Spinn vidare på den idèn vet ja! :)

Jag tycker å andra sidan, inte heller att det är "naturligt" att enbart leva på vegetariskt. ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-07-22 02:31 #21 av: Brokenfether

Innehåller dagens aktiviteter sån där tidig morgonritual utomhus som dom gör i Kina? Man rör sig sakta...är det Qi gong det heter?

Anmäl
2008-07-22 02:37 #22 av: Tuva-Lena

#21 Det brukar vara nåt sånt inbakat i programmet, ja.. Rena energikicken! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.