Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Gamla huskurer

Tibetansk kefir

2013-05-07 19:59 #0 av: Hellas

Någon som har provat Tibetansk Kefir?
Själv hörde jag om den för någon vecka sedan och kommer förhoppningsvis få förtroendet att få vårda en en egen liten "Kefir Bäbis" om några veckor.
Tibetansk Kefir är en svamp som lever och frodas i fet mjölk.
Den ska varje dag få ny mjölk och belöningen till ägaren blir en härlig, nyttig och välgörande Kefir.

Kefir anses som en gåva från moder jord och får därför inte säljas utan endast delas ut som en gåva till de som i sin tur lovar att inte föröka tjäna pengar på den.

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-07 22:39 #1 av: LottaO

Lycka till! Berätta hur det går!

Anmäl
2013-05-07 22:40 #2 av: LottaO

Bara en fundering (har inte tittat på filmen) Ska det vara opastöriserad mjölk, eller funkar det med vanlig gammeldags?

Anmäl
2013-05-08 09:09 #3 av: Ians

Önskar dig också lycka till med denna Bäbis Skämtar Du måste berätta hur det går!

Anmäl
2013-05-08 15:30 #4 av: Hellas

#2 Lotta, som jag förstått det hela så kan vanlig gammeldags mjölk användas.

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-09 20:47 #5 av: Pagan

Låter ju helintressant detta Hellas. Nu har jag beställt hem ett par korn från Tradera och ska starta en liten kultur jag också. Passar riktigt bra då min dotter blivit överkänslig mot vanliga mjökprodukter. Kanske detta kan vara något.Glad

fanns en del klipp på youtube om hur man gör. Uppenbarligen viktigt att inte använda sig av metallföremål då man "kultiverar"

Anmäl
2013-05-09 21:53 #6 av: Hellas

Pagan, så kul, ja då får du nog igång en liten odling före mig.

Ja visst låter det intressant, om det bara är en tiondel så bra som det sägs så är det nog. Jag är också känslig mot mjälkprodukter förutom grädde och mindre mängder yoghurt så jag hoppas väldigt mycket på detta.

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-09 23:12 #7 av: Pagan

Vi får helt klart hjälpas åt då vi är gröna nybörjare. min störst undran nu är var man gör av allt man får överGapskrattarMen så klart ett Ilandsbekymmer då man hänger härGlad

Anmäl
2013-05-09 23:53 #8 av: Hellas

Haha, ja det är sådant jag med funderar över, jag som inte ens fått hem min svampkultur men det är nog inga bekymmer att skänka bort lite Kefir bäbisar, jag misstänker att det finns villiga föräldrar ;)

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-10 06:28 #9 av: Ians

Jag vill gärna ha om ni får över o vill skänka bort Skämtar

Anmäl
2013-05-10 10:52 #10 av: Pagan

Så klart IansGlad

Anmäl
2013-05-14 22:20 #11 av: Pagan

Idag kom mina bebbar hem. Såg lite oansenliga ut. Väldans massa plast var det att veckla ut och det var ju tur eftersom de fick med sig lite mjölk i förpackningen. Nu har jag lagt dem i en glasburk, hällt på den mängd mjölk som rekommenderades och satt en duk över ställt på köksbänken som håller runt +20. Funderar på att ha dem i skåpet i källaren i sommar där det är svalare. De vill tydligen ha mellan +16-+22. Blir tydligen lite godare om man med mjölken har lite grädde också.

Dottern verkar minst sagt upphetsad, hon ska ju bli min förökskaninGapskrattar

Fann en bra blogg, fina anvisningar och hur man kan göra då man ska låta den vila om man  ska resa bort ex.vis. Eller vill ha en back up.

Ska bl.a. prova göra creme fraiche, kan bli gott till grillsåserna i sommar.

Spännande!!

Anmäl
2013-05-14 22:47 #12 av: Hellas

Åh, jättespännande, mina ungar kommer snart till mig med, du får uppdatera hur det går.
Jättebra att det går att tillsätta grädde :)

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-15 11:10 #13 av: Ians

Följer detta med stort intresse!

Anmäl
2013-05-15 20:29 #14 av: Pagan

Jag drack första skvätten i dag, ja jag vet, man ska vänta i 24 timmar efter man silat, men kunde ju inte hålla mig. Rätt ok smak, men kan nog bli mer smak om den fått stå. Nu blev det ju bara ett glas och jag hann inte ens dela med migGapskrattarNu står den och laddar för ett 1/2glas till imon, då kanske dottern får smaka

Anmäl
2013-05-15 20:32 #15 av: Hellas

Haha, ja det där med tålamod är inte alltid helt enkelt Skrattar.
Håller tummarna för att din dotter ska må bra av den !

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-15 20:56 #16 av: Pagan

Ja lite pinsamt att sätta i sig allt själv, men hon vet det inte, 

jag smögFörlägen

Tror den kan bli ett kanonkomplement till Ians frukost.

Ians om du läser, du ska få de första grynen som blir över efter jag övat ett par dagar. tror inte vi ska vänta för länge eftersom det kan bli varmt i en postlåda och vi får tajma det med dina arbetstider så inte Tindra äter upp postenSkrattar

Anmäl
2013-05-16 02:06 #17 av: Ians

Glad underbara Pagan!

Anmäl
2013-05-18 15:16 #18 av: Hellas

Nu håller jag tummarna för att min Kefir kommer med posten i början av nästa vecka och att den överlevt den tillfälliga nedfrysningen :)

Pagan, vad använder du för sil?
Behöver det vara en finhålad eller kan man använda ett durkslag som bukar ha lite större hål?

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-18 19:54 #19 av: Pagan

Hellas

Jag använder än så länge en gammal uppsättning kaffekanna med melittahållare som jag borrat fler hål i, den stod bara och tog plats ändå. Det kan ta lite tid innan det runnit igenom. Har funderingar på att införskaffa ett durkslag i plast som kan passa över en av mina plastkannor köpt på Ica. Blir ju lättare att hantera om det är en kanna tänker jag. Men durkslaget vill jag bara ha med hål just i botten och inte en sådan som har hål även på sidorna, blir nog rätt söligt. Kefiren blir ganska storklumpig så hålen får ju inte vara för små. "svamparna" är som vanliga tärningar i storleken ungefär och de sitter ju gärna i hop. Man får joxa lite för att få dem att skiljas från sin "mjölk". jag vet inte riktigt hur jag i ord ska beskriva och du ser ju inte mina handviftningar som jag försöker använda för att understryka mina ord medGapskrattar

Hade lite osis häromdagen, hade inte förväntat mig 31 grader i köket under eftermiddagen då jag for hemifrån och jag hade himla tur att de överlevde tror jag. Jag sköljde dem snabbt i kall mjölk, de såg nästan smågryniga ut, ställde dem i kylen, lät dem stå i ett dygn och i dag ställde jag ner dem i matkällaren efter att ha silat dem. Svårt med att hålla 16 -22 i nuläget. De kan överleva i kyl om den håller max 6 grader läste jag så det kan ju stämma då. Nu är de på tillväxt igen iallafall så faran är nog över. Peppar peppar

Anmäl
2013-05-18 20:06 #20 av: Hellas

Haha, jodå, jag ser dina livliga viftningar Vinkar, tack då ska jag försöka använda fantasin, det kan nog bli att man får göra en egen variant som passar.

Nu blir jag orolig, vi har jättejätte varmt i huset på sommaren. Finns viss risk för att jag får använda förrådet/garaget. Kanske man kan använda en liten kylväska, jg får experimentera lite.

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-18 20:20 #21 av: Pagan

ja, vi är lika gröna båda två så vi får vara uppfinningsrikaSkrattar

Försöker hitta ett recept jag läst om hur man gör creme fraiche, men nu tycks jag ha förlagt det. Kan ju vara schysst att göra egen kall sås i sommar. Letar vidare....

Anmäl
2013-05-18 20:28 #22 av: Hellas

Är det detta recept du letar efter:

http://kefirsvamp.blogspot.se/2009/07/smetana-kefir-creme-fraiche.html


//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-18 21:01 #23 av: Pagan

ja, Tack Hellas, det var det. Nackdelen med att samla massa info, man finner inte alltid rätt i högen.Glad

Anmäl
2013-05-23 20:14 #24 av: Hellas

Nu har jag silat min första skörd, vi får se om den blev bra, den är lite lös men ska tydligen tjockna lite om den får stå y kylskåpet ett tag.

Jag fick drygt 1,5 dl. bebbar så nu ska de få växa till sig lite, jag ska försöka att ha en reservpytts i frysen och kanske även torka några korn, det lär då hålla i 1-2 år.

Sedan kommer jag med glädje kunna dela med mig till den/de som vill ha....Ja förutsättningen är förstås att de inte dör.

Pagan: Hur gick det med Smetanan?

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-23 20:31 #25 av: Pagan

Än har jag inget att rapportera Hellas, tar sin tid att odla så mycket. Men jag har inte skördat på ett par dagar, bara fyllt på med mjölk så snart så.Tummen upp

Har däremot småsmakat lite olika kalla såser som jag mixat i hop i mina små "pepparrotsburkar" Då jag hade samlat på mig ett par dagar. Tror det kan bli himla bra. 

Själva "mjölken" är dottern mindre förtjust i, men hon får inga känningar av den och det funkar om hon får oboyGladSjälv kan jag dricka den utan problem, lite småsurt, men man vet ju att det är mumma för kistan så det kan man vänja sig vid. Tycker inte att den tjocknar så värst mycket mer, men kanske ska den hinna stå längre än den hinner här. Den är som komjölken på landet i konsistensen och ser rätt lik ut också. Lite skum på ytan och lite gulnande efter ett par dagar.

Detta är faktiskt rätt kul.Skrattar

Jag förvarar den nere i källaren nu då det är för varmt i köket och för kallt i kylen. Hur gör du med förvaringen?


Anmäl
2013-05-23 20:46 #26 av: Hellas

Just nu har vi haft lite svalare, tack och lov så jag har den i "mitt" rum där det brukar vara svalast. men jag behöver fixa en kylväska ganska snabbt tror jag. I värsta fall får jag lov att ställa den i vinkylen, där är det perfekt temperatur.

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-23 21:02 #27 av: Pagan

Vinkyl, sicken lyxSkrattar

Anmäl
2013-05-24 21:16 #28 av: Hellas

Nästa rapport:
Jag tycker nog det var en lite lätt otäck smak på den "rinniga" varianten men jag köpte ett stort kaffefilter i nylon och silade drickkefiren så att den fick en ganska tjock konsistens.

Volá, otäcka bismaken = Borta och kvar blev bara en god krämig mild yoghurt.

Nu ska jag sila min andra sats som jag gjorde fetare med mer grädde så att den blir mer LCHF, vänlig :)

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-25 10:59 #29 av: Pagan

Jag har ett sådant filter i mina gömmor. Tack Hellas detta ska jag prova. kan ju bara bli bättre ju. Glad

Tror jag får investera i ett par kannor till. 


Anmäl
2013-05-26 18:59 #30 av: mayolica

Den där Kefir svamp ser bekant ut. Glad. . Jag mins att mina föräldrar hade sånt och höll på med när jag var ung och bodde där....Jag vågade aldrig smaka på den ,tyckte inte att den såg så vidare aptitlig ut.Snopen

Lycka till med odlingarnaGlad

~ mayolica ~

Anmäl
2013-06-16 23:37 #31 av: Hellas

Jag har för varmt hemma nu så halva min svampodling ligger i frysen och andra halvan hamnade i soporna.
Sista satsen jag gjorde luktade jäst *ler*

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-06-16 23:53 #32 av: Ians

urk Lipar

Anmäl
2013-06-17 21:18 #33 av: Pagan

jag har samma problem här - värmen! Vet inte om jag lyckas hålla den vid liv. Nu står den i garaget och jag fyller på lite varje dag bara för att den inte ska dö - har ju lovat Ians lite, men som sagt värmen är ett stort problem. Kan ju inte skicka den till dig nu Ians heller, för den kommer dö i transporten. Å när jag matade den i dag så luktade den inte så jammigt precis.

Anmäl
2017-01-01 10:58 #34 av: JossanH

Konstigt att jag int shirtar hit tidigare.
Gammal tråd men kör ni fortfarande med kefir?
Jag har själv gjort det i några månader och fått min mamma smått beroende av det också ;)

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2017-01-08 18:13 #35 av: Sundaychild

Jag har gjort kefir, men har grynen i frysen nu i väntan på inspiration. Borde kanske börja använda igen dock, för min mage har varit allt annat än glad den senaste tiden.

Min kefir har alltid blivit väldigt "grynig". Är det någon här som lyckats franställa en slät kefir? Jag tycker den känns lite konstig att dricka när den är grynig och klumpig. 

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

Anmäl
2017-01-09 09:00 #36 av: JossanH

Min blir alltid lätt grynig men aldrig klumpig.

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2017-08-11 17:04 #37 av: graleh

Jag testade för några veckor sedan men det blev alldeles för överjäst. Inte orkat testa om.. 

Anmäl
2017-08-14 10:13 #38 av: Hellas

Gammal tråd med jag ser att den ännu lever :)

Kul eftersom den gav mig inspiration att återigen göra ett försök, denna gång med vad jag tror, bättre resultat då jag läst på mer samt även hittat en grupp på Facebook som ger mig svaret på de problem jag hade då jag för några år sedan prövade denna ädla konst.

Nummer 1 är, de första satserna man gör kan bli sisådär och bara att slänga bort, det kan ta ett tag innan grynen vänjer sig vid ny miljö.

Facebook gruppen heter: "Tibetansk Kefirgryn för utdelning"

- Min 1:a batch står nu redo att snart ätas, jag gjorde den på ren grädde denna gång eftersom grynen varit vana med det sedan tidigare men jag kommer troligen gå över till gammeldags mjölk, möjligen med en skvätt grädde för att få kefiren lite tjockare som jag vill ha den Skämtar

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.