Annons:
Etiketthuskurer
Läst 13006 ggr
Hellas
2013-05-07 19:59

Tibetansk kefir

Någon som har provat Tibetansk Kefir?
Själv hörde jag om den för någon vecka sedan och kommer förhoppningsvis få förtroendet att få vårda en en egen liten "Kefir Bäbis" om några veckor.
Tibetansk Kefir är en svamp som lever och frodas i fet mjölk.
Den ska varje dag få ny mjölk och belöningen till ägaren blir en härlig, nyttig och välgörande Kefir.

Kefir anses som en gåva från moder jord och får därför inte säljas utan endast delas ut som en gåva till de som i sin tur lovar att inte föröka tjäna pengar på den.

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Annons:
LottaO
2013-05-07 22:39
#1

Lycka till! Berätta hur det går!

Dansa kan man alltid göra!

LottaO
2013-05-07 22:40
#2

Bara en fundering (har inte tittat på filmen) Ska det vara opastöriserad mjölk, eller funkar det med vanlig gammeldags?

Dansa kan man alltid göra!

Ians
2013-05-08 09:09
#3

Önskar dig också lycka till med denna Bäbis 😉 Du måste berätta hur det går!

Hellas
2013-05-08 15:30
#4

#2 Lotta, som jag förstått det hela så kan vanlig gammeldags mjölk användas.

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Pagan
2013-05-09 20:47
#5

Låter ju helintressant detta Hellas. Nu har jag beställt hem ett par korn från Tradera och ska starta en liten kultur jag också. Passar riktigt bra då min dotter blivit överkänslig mot vanliga mjökprodukter. Kanske detta kan vara något.🙂

fanns en del klipp på youtube om hur man gör. Uppenbarligen viktigt att inte använda sig av metallföremål då man "kultiverar"

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Hellas
2013-05-09 21:53
#6

Pagan, så kul, ja då får du nog igång en liten odling före mig.

Ja visst låter det intressant, om det bara är en tiondel så bra som det sägs så är det nog. Jag är också känslig mot mjälkprodukter förutom grädde och mindre mängder yoghurt så jag hoppas väldigt mycket på detta.

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Annons:
Pagan
2013-05-09 23:12
#7

Vi får helt klart hjälpas åt då vi är gröna nybörjare. min störst undran nu är var man gör av allt man får över😂Men så klart ett Ilandsbekymmer då man hänger här🙂

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Hellas
2013-05-09 23:53
#8

Haha, ja det är sådant jag med funderar över, jag som inte ens fått hem min svampkultur men det är nog inga bekymmer att skänka bort lite Kefir bäbisar, jag misstänker att det finns villiga föräldrar ;)

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Ians
2013-05-10 06:28
#9

Jag vill gärna ha om ni får över o vill skänka bort 😉

Pagan
2013-05-10 10:52
#10

Så klart Ians🙂

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Pagan
2013-05-14 22:20
#11

Idag kom mina bebbar hem. Såg lite oansenliga ut. Väldans massa plast var det att veckla ut och det var ju tur eftersom de fick med sig lite mjölk i förpackningen. Nu har jag lagt dem i en glasburk, hällt på den mängd mjölk som rekommenderades och satt en duk över ställt på köksbänken som håller runt +20. Funderar på att ha dem i skåpet i källaren i sommar där det är svalare. De vill tydligen ha mellan +16-+22. Blir tydligen lite godare om man med mjölken har lite grädde också.

Dottern verkar minst sagt upphetsad, hon ska ju bli min förökskanin😂

Fann en bra blogg, fina anvisningar och hur man kan göra då man ska låta den vila om man  ska resa bort ex.vis. Eller vill ha en back up.

Ska bl.a. prova göra creme fraiche, kan bli gott till grillsåserna i sommar.

Spännande!!

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Hellas
2013-05-14 22:47
#12

Åh, jättespännande, mina ungar kommer snart till mig med, du får uppdatera hur det går.
Jättebra att det går att tillsätta grädde :)

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Ians
2013-05-15 11:10
#13

Följer detta med stort intresse!

Annons:
Pagan
2013-05-15 20:29
#14

Jag drack första skvätten i dag, ja jag vet, man ska vänta i 24 timmar efter man silat, men kunde ju inte hålla mig. Rätt ok smak, men kan nog bli mer smak om den fått stå. Nu blev det ju bara ett glas och jag hann inte ens dela med mig😂Nu står den och laddar för ett 1/2glas till imon, då kanske dottern får smaka

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Hellas
2013-05-15 20:32
#15

Haha, ja det där med tålamod är inte alltid helt enkelt Skrattar.
Håller tummarna för att din dotter ska må bra av den !

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Pagan
2013-05-15 20:56
#16

Ja lite pinsamt att sätta i sig allt själv, men hon vet det inte, 

jag smög😊

Tror den kan bli ett kanonkomplement till Ians frukost.

Ians om du läser, du ska få de första grynen som blir över efter jag övat ett par dagar. tror inte vi ska vänta för länge eftersom det kan bli varmt i en postlåda och vi får tajma det med dina arbetstider så inte Tindra äter upp posten😃

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Ians
2013-05-16 02:06
#17

🙂 underbara Pagan!

Hellas
2013-05-18 15:16
#18

Nu håller jag tummarna för att min Kefir kommer med posten i början av nästa vecka och att den överlevt den tillfälliga nedfrysningen :)

Pagan, vad använder du för sil?
Behöver det vara en finhålad eller kan man använda ett durkslag som bukar ha lite större hål?

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Pagan
2013-05-18 19:54
#19

Hellas

Jag använder än så länge en gammal uppsättning kaffekanna med melittahållare som jag borrat fler hål i, den stod bara och tog plats ändå. Det kan ta lite tid innan det runnit igenom. Har funderingar på att införskaffa ett durkslag i plast som kan passa över en av mina plastkannor köpt på Ica. Blir ju lättare att hantera om det är en kanna tänker jag. Men durkslaget vill jag bara ha med hål just i botten och inte en sådan som har hål även på sidorna, blir nog rätt söligt. Kefiren blir ganska storklumpig så hålen får ju inte vara för små. "svamparna" är som vanliga tärningar i storleken ungefär och de sitter ju gärna i hop. Man får joxa lite för att få dem att skiljas från sin "mjölk". jag vet inte riktigt hur jag i ord ska beskriva och du ser ju inte mina handviftningar som jag försöker använda för att understryka mina ord med😂

Hade lite osis häromdagen, hade inte förväntat mig 31 grader i köket under eftermiddagen då jag for hemifrån och jag hade himla tur att de överlevde tror jag. Jag sköljde dem snabbt i kall mjölk, de såg nästan smågryniga ut, ställde dem i kylen, lät dem stå i ett dygn och i dag ställde jag ner dem i matkällaren efter att ha silat dem. Svårt med att hålla 16 -22 i nuläget. De kan överleva i kyl om den håller max 6 grader läste jag så det kan ju stämma då. Nu är de på tillväxt igen iallafall så faran är nog över. Peppar peppar

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Hellas
2013-05-18 20:06
#20

Haha, jodå, jag ser dina livliga viftningar 👋, tack då ska jag försöka använda fantasin, det kan nog bli att man får göra en egen variant som passar.

Nu blir jag orolig, vi har jättejätte varmt i huset på sommaren. Finns viss risk för att jag får använda förrådet/garaget. Kanske man kan använda en liten kylväska, jg får experimentera lite.

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Annons:
Pagan
2013-05-18 20:20
#21

ja, vi är lika gröna båda två så vi får vara uppfinningsrika😃

Försöker hitta ett recept jag läst om hur man gör creme fraiche, men nu tycks jag ha förlagt det. Kan ju vara schysst att göra egen kall sås i sommar. Letar vidare….

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Hellas
2013-05-18 20:28
Pagan
2013-05-18 21:01
#23

ja, Tack Hellas, det var det. Nackdelen med att samla massa info, man finner inte alltid rätt i högen.🙂

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Hellas
2013-05-23 20:14
#24

Nu har jag silat min första skörd, vi får se om den blev bra, den är lite lös men ska tydligen tjockna lite om den får stå y kylskåpet ett tag.

Jag fick drygt 1,5 dl. bebbar så nu ska de få växa till sig lite, jag ska försöka att ha en reservpytts i frysen och kanske även torka några korn, det lär då hålla i 1-2 år.

Sedan kommer jag med glädje kunna dela med mig till den/de som vill ha….Ja förutsättningen är förstås att de inte dör.

Pagan: Hur gick det med Smetanan?

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Pagan
2013-05-23 20:31
#25

Än har jag inget att rapportera Hellas, tar sin tid att odla så mycket. Men jag har inte skördat på ett par dagar, bara fyllt på med mjölk så snart så.👍

Har däremot småsmakat lite olika kalla såser som jag mixat i hop i mina små "pepparrotsburkar" Då jag hade samlat på mig ett par dagar. Tror det kan bli himla bra. 

Själva "mjölken" är dottern mindre förtjust i, men hon får inga känningar av den och det funkar om hon får oboy🙂Själv kan jag dricka den utan problem, lite småsurt, men man vet ju att det är mumma för kistan så det kan man vänja sig vid. Tycker inte att den tjocknar så värst mycket mer, men kanske ska den hinna stå längre än den hinner här. Den är som komjölken på landet i konsistensen och ser rätt lik ut också. Lite skum på ytan och lite gulnande efter ett par dagar.

Detta är faktiskt rätt kul.😃

Jag förvarar den nere i källaren nu då det är för varmt i köket och för kallt i kylen. Hur gör du med förvaringen?

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Hellas
2013-05-23 20:46
#26

Just nu har vi haft lite svalare, tack och lov så jag har den i "mitt" rum där det brukar vara svalast. men jag behöver fixa en kylväska ganska snabbt tror jag. I värsta fall får jag lov att ställa den i vinkylen, där är det perfekt temperatur.

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Pagan
2013-05-23 21:02
#27

Vinkyl, sicken lyx😃

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Annons:
Hellas
2013-05-24 21:16
#28

Nästa rapport:
Jag tycker nog det var en lite lätt otäck smak på den "rinniga" varianten men jag köpte ett stort kaffefilter i nylon och silade drickkefiren så att den fick en ganska tjock konsistens.

Volá, otäcka bismaken = Borta och kvar blev bara en god krämig mild yoghurt.

Nu ska jag sila min andra sats som jag gjorde fetare med mer grädde så att den blir mer LCHF, vänlig :)

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Pagan
2013-05-25 10:59
#29

Jag har ett sådant filter i mina gömmor. Tack Hellas detta ska jag prova. kan ju bara bli bättre ju. 🙂

Tror jag får investera i ett par kannor till.

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

mayolica
2013-05-26 18:59
#30

Den där Kefir svamp ser bekant ut. 🙂. . Jag mins att mina föräldrar hade sånt och höll på med när jag var ung och bodde där….Jag vågade aldrig smaka på den ,tyckte inte att den såg så vidare aptitlig ut.😮

Lycka till med odlingarna🙂

~ mayolica ~

Hellas
2013-06-16 23:37
#31

Jag har för varmt hemma nu så halva min svampodling ligger i frysen och andra halvan hamnade i soporna.
Sista satsen jag gjorde luktade jäst *ler*

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Ians
2013-06-16 23:53
#32
Pagan
2013-06-17 21:18
#33

jag har samma problem här - värmen! Vet inte om jag lyckas hålla den vid liv. Nu står den i garaget och jag fyller på lite varje dag bara för att den inte ska dö - har ju lovat Ians lite, men som sagt värmen är ett stort problem. Kan ju inte skicka den till dig nu Ians heller, för den kommer dö i transporten. Å när jag matade den i dag så luktade den inte så jammigt precis.

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

JossanH
2017-01-01 10:58
#34

Konstigt att jag int shirtar hit tidigare. Gammal tråd men kör ni fortfarande med kefir? Jag har själv gjort det i några månader och fått min mamma smått beroende av det också ;)

Sajtvärd på Iller.ifokus

Annons:
Sundaychild
2017-01-08 18:13
#35

Jag har gjort kefir, men har grynen i frysen nu i väntan på inspiration. Borde kanske börja använda igen dock, för min mage har varit allt annat än glad den senaste tiden.

Min kefir har alltid blivit väldigt "grynig". Är det någon här som lyckats franställa en slät kefir? Jag tycker den känns lite konstig att dricka när den är grynig och klumpig.

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

JossanH
2017-01-09 09:00
#36

Min blir alltid lätt grynig men aldrig klumpig.

Sajtvärd på Iller.ifokus

graleh
2017-08-11 17:04
#37

Jag testade för några veckor sedan men det blev alldeles för överjäst. Inte orkat testa om..

It's nice to be important, but it's more important to be nice!

Hellas
2017-08-14 10:13
#38

Gammal tråd med jag ser att den ännu lever :)

Kul eftersom den gav mig inspiration att återigen göra ett försök, denna gång med vad jag tror, bättre resultat då jag läst på mer samt även hittat en grupp på Facebook som ger mig svaret på de problem jag hade då jag för några år sedan prövade denna ädla konst.

Nummer 1 är, de första satserna man gör kan bli sisådär och bara att slänga bort, det kan ta ett tag innan grynen vänjer sig vid ny miljö.

Facebook gruppen heter: "Tibetansk Kefirgryn för utdelning"

- Min 1:a batch står nu redo att snart ätas, jag gjorde den på ren grädde denna gång eftersom grynen varit vana med det sedan tidigare men jag kommer troligen gå över till gammeldags mjölk, möjligen med en skvätt grädde för att få kefiren lite tjockare som jag vill ha den 😉

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Hellas
2017-08-14 15:58
#39

Det man kan göra med grynen är bla.

Drick yoghurt
Krämig yoghurt
Cremé Fraiche
Färskost (Typ Philadephia)
Vasslen tar många också vara på

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Upp till toppen
Annons: