Egen erfarenhet av alt beh

Dålig kunskap inom hälsokostbranchen ?

2014-05-17 09:31 #0 av: Ians

En diskussion som egentligen startade i en annan tråd, angående hälsokost branschens dåliga kunskap om de produkter de säljer.
Naturligtvis skall man få en korrekt information om de varor man köper, personalen skall vara väl insatt i verkningar av de olika preparaten, och biverkningar. Även om interaktionen med tex mediciner som man äter.

Detta bör vara ett minimipris krav som man kan ställa på alla som säljer saker eller preparat. Eller hur?

Tyvärr finns det några som upplever att så inte är fallet, utan en del hälsokosthandlare säljer och rekommenderar aningslöst,vilket kan bli direkt livshotande för kunder med sjukdomar som de äter medicin för, när dessa preparat antingen slår ut varandra, förstärker effekten på medicinerna, eller direkt motarbetar de mediciner man äter.

Det man alltid bör ha i åtanke är att man bör rådfråga sin doktor innan man tar ett ört eller vitamin preparat, om man har någon sjukdom.

För Ibland är det direkt olämpligt att kombinera vissa mediciner med egenvårdsprodukter, som man väll får kategorierna hälsokost preparaten som.
Ibland kan man ersätta en medicin med en örtbaserad produkt, men man bör då inte äta både och, man bör känna till att även örtpreparat har biverkningar, ex kan de ge skador på inre organ vid långtids användning, ell vid för höga doser, detta är inte bara förbehållet skolmedicnska eller receptbelagda produkter.
Allergiska reaktioner förekommer också, speciellt om man har tendens till allergiska reaktioner för vissa ämnen, så kan ex ett örtpreparat ge en korsreaktion, detta bör man ta noga reda på om man har känd allergi.

Blodförtunnande medel passar dåligt ihop med häslsokostpreparat som kan ge en blodförtunnande effekt, det för stärker då reaktionen på medicinen.
En vanlig produkt inom hälsokostbranschen är Johannesört som används mot mild oro och depression , detta örtpreparat kan helt slå ut vissa andra mediciner, som ex p-piller

Så det är viktigt att hälsokosthandlaren vet vad Hen säljer och kan ge råd utifrån en kunskap som de bör ha och som kunderna tror att de har, och inte står och tro eller gissar vilt, för det kan gå illa eller i vissa fall ordentligt illa.
Vad har ni för erfarenhet av hälsokosthandeln? Tycker ni att ni får viktig information när ni handlar? Har du blivit sjuk av preparat du köpt på hälsokoster? Eller tycker du att du visst får kunniga råd och rekommendationer då du handlar där?

Anmäl
2014-05-17 10:02 #1 av: Mooniq

Sen många, många år har jag fått lära mig att själv ta reda på fakta. Ibland lätt via internet och ibland svårare då man får ringa/mejla tillverkaren o kräva svar.

Johannesört o p-piller är i min lilla värld känt,  men eftersom jag även kör lchf och håller nere kolhydraterna, så slås jag över hur mycket kolhydrater o sockar som smygs in nästan överallt i dagens samhälle - även i hälsokost -tänker då mest på tex nyttiga bär/frukter som spetsas med olika typer av socker.

Är lite trött på den hypade diskussionen om antioxidanters vara eller inte vara.. har man inte tillräckligt med fria radikaler i kroppen så blir det inte  bra, helt enkelt.. många av mina vänner förstår inte vad jag pratar om för de har missat den andra halvan om varför antioxidanterna är bra.. typ..

Men ibland blir man glad - som när jag förra året började med MSM och fick så jättestora förbättringar i kroppen, då blir man glad, I år har jag även börjat prova Glucosamin -är mycket positiv till det oxå.. 

De hälsopreparat jag köper, köper jag alltid över nätet, så jag går nästan aldrig in i en hälsokostaffär.. jag letar info först, sen blir det eventuellt en beställning.

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2014-05-17 11:08 #2 av: catcult

Jag tycker att det är oerhört viktigt att ta reda på information själv oavsett om det gäller hälsokost eller läkemedel. Själv litar jag aldrig på vad en enskild människa säger oavsett dennes utbildning eller påstådda meriter eftersom jag vet att många överskattar sina kunskaper. 

Mitt tips är att googla på det preparat man har intresse av och leta upp vetenskapliga studier, men även forumdiskussioner och personliga anekdoter kan vara av intresse (förutsatt att man tar de med en nypa salt, förstås!). Det är viktigt att inte hänga upp sig på endast intressesajter av sagda produkt då dessa självklart kommer ge en betydligt positivare bild än vad som överensstämmer med verkligheten. Var alltid källkritisk och trippelkolla varenda uppgift!

Anmäl
2014-08-15 20:20 #3 av: Annielle

Min erfarenhet är tyvärr att många som jobbar inom hälsokostbranchen har för dåliga kunskaper om prepataten de säljer och ofta för dålig koll i största allmänhet, jag brukar ofta ha bättre koll än vad de har och lägger mig gärna i när de pratar med andra kunder just därför (kanske inte alltid så populärt Skämtar)

 Sämst kunskap har jag oftast mött inom hälsokostkedjorna som Life t.e.x. De privata butikerna verkar över lag ha större intresse och kunskap för vad de säljer.

Sen tycker jag att det inte verkar finnas särskillt mycket kunskap vare sig inom läkarkåren eller hälsokostbranchen angående vilka hälsokostpreparat och mediciner som inte ska kombineras. Tycker att de i princip bara brukar nämna Johannesört.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2015-03-23 18:19 #4 av: Granny Smith

Angående att du tycker att man skall rådfråga en läkare om man skall ta ett ört- eller vitaminpreparat. Varför då? I en läkarutbildning som i Sverige är ca 5 år och uppåt ingår endast 20 tim kunskap om vitaminer/mineraler, det betyder att de inte har speciellt stor kunskap om det ämnet. Det kunskapsområdet ligger istället inom alternativmedicin. Är det då inte bättre att rådfråga någon inom det området ex en Näringsterapeut som har läst i 4 år, är specialist i det ämnet och arbetar med det varje dag.

Håller däremot med om att de som säljer hälsopreparat i hälsokostaffärerna ofta ej kan så mycket om det de själva säljer. Det beror på att de ej har någon utbildning alls som ex de på Life, de får införskaffa sina kunskaper själva (fråga dem får du se). Hänvisar igen till någon som verkligen arbetar med det området (se ovan) om du vill ha riktig hjälp.  

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.