Övrigt

Transfetter

2015-03-01 12:08 #0 av: Ians

Sedan Danmark lagstiftade om max gräns för articifiella  transfetter i matvaror 2003, så har dödligheten i hjärt o kärl sjukdomar minskat med 32%!Det betyder i reda siffror att 70 000 färre danskar har dött i hjärtinfarkt, under denna tid! Enligt den danske fettforskaren Steen Stender.

SVT/Rapport hade ett inslag 25 maj 2014 om det, som snabbt togs bort, och vid senare sändning den kvällen fanns det inte med alls, inte heller publicerades denna glädjande nyhet på Text-tv. Utan nyheten tystades ner snabbt fort och lätt!  Enligt en artikel i "2000-talets Vetenskap no 3/2014"

Någon som fortfarande tror att vi lever i en demokrati och ett öppet och fritt samhälle?

När Danmark 1996 förberedde sin lagstiftning ang transfetter skrev Livsmedelsverkets  stats inspektör att " Enligt Livsmedelsverkets bedömning kommer föreslagna regler att utgöra ett handelshinder"

Tack o lov för danskarna så struntade de i detta expert utlåtande, och genom förde sin lagändring!

Frågan man kan ställa sig är om inte Livsmedelsverkets främsta uppgift är att värna om folkhälsan, och inte om dem som vill kränga skit till oss som gör oss sjuka? Men med det uttalandet så förstår man vart prioriteten finns! Bara handels hjulen snurrar så får man väl ta lite svinn i befolkningsmängden och folkhälsan! Det finns ju mediciner för sådant! Big Pharma är ju en annan intressent som slåss om våra pengar. Så det Livsmedelsverket inte gör faller på Big Pharma att fixa, genom att kränga mer skit i form av piller till oss!

Man kan undra som det är samma "gubbar & tanter" som sitter i maktposition i de båda lägren? Eller hur svåger politiken fungerar och blomstrar, med våra liv som insats?

Klart är att de bryr sig inte ett vitter om hur vi mår, bara aktieägana i bolagen får utdelning i första hand! Både de som säljer matliknande produkter och de som sedan städar upp efter det vi äter som gör att vi är sjuka!

Vi fick ju oss en debatt till livs för några år sedan om detta med transfetter och dess skadliga verkan på våra kroppar. Alla trodde väl att Nu skulle det stramas åt, så att livsmedelsjättarna inte skulle få sälja denna skit. Men det slutade i rekommendationer, och att myndigheterna ansåg att industrin skulle få städa upp i detta träsk själva och själv sanera.

Varför det? Det finns ju en anledning till att de använder transfetter! Och enbart ett förbud eller en lagstadgad max gräns kommer att få dem att fasa ut detta. Någon själv sanering kan vi nog se oss i stjärnorna efter! Sedan debatten var het här i Sverige, så har mängden av färdiga rätter, kakor, godis etc med transfetter snarare ökat än minskat o en gissning är att de innehåller  precis lika mycket transfetter som innan! Dessutom har ju inte de som redan fanns tagits bort, utan man har litat på vårt "Dåliga minne" och att diskussionen enbart var en trend, som skulle blåsa över om man bara teg still! Ett känt koncept när det blåser "trend stormar" !

Frågan är när vi skall ställa krav på dem som bestämmer, så att det blir så obekvämt att det inte längre kan försvara sin icke reaktion på folkhälso problem? Säger som jag sagt innan "Dessa politiker kan tacka sin lyckliga stjärna för att de verkar i landet Lagom, annars skulle de varit avsatta o glömda för länge sedan!!"

Anmäl
2015-03-01 12:32 #1 av: Stallmima

Det var inte en dålig procent-siffra

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.