Akupunktur

Akupunktur vs sham acupunctur

2016-01-28 12:13 #0 av: rara

Det har skrivits en massa om akupunktur på sista tiden och det har tagits fram studier som "skulle bevisa" att att det inte är någon  skillnad mellan äkta akupunktur och fejkad akupunktur, t.ex. den här studien:  http://www.dn.se/nyheter/sverige/akupunktur-inte-battre-an-fejkat-nalstick/

Nu är det så att för det första bevisar en enstaka studie som bara används mot en enda sjukdom ingenting och för det andra är den här studien dåligt genomförd. Att leta fram en enstaka dåligt utförd studie och ignorera resten av forskningen kallas "cherrypicking" och att dra slutsatser med den är ovetenskapligt och bevisar avsaknad av objektivitet.

Jag citerar ur länken hur fejkad akupunktur fungerar:

"Därför genomförde forskare en studie i Australien för att ta reda på om metoden verkligen fungerar mot värmevallningar och jämförde akupunktur med en fejkad metod där nålarna gav en känsla av stick men inte gick igenom huden."

Nu ska man veta att nålarna int behöver gå igenom huden. Det finns metoder där man stimulerar akupunkturpunkterna utan nålar, t.ex. genom att massera punkterna (akupressur) och metoder där man använder sig av laser i stället för nålar (laserakupunktur). Därför räcker det om man använder sig av nålar som stimulerar punkterna utan att gå igenom huden för att få en effekt. Men det visste tydligen inte forskarna som gjorde studien.

Det finns en ganska ny genomgång av studier (37 stycken) som inte visade stora skillnader mellan grupperna sham och äkta akupunktur. Där konstaterade man i en senare genomgång att forskarna i den första genomgången drog fel slutsatser i dessa studier och att det inte finns tillräckligt med evidens för att avfärda akupunktur med påståendet att det inte finns skillnader mellan akupunktur och sham akupunktur och att allt skulle vara placeboeffekt:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24024341

"CONCLUSION:

We found problems in conclusions based on results of controlled clinical trials of sham acupuncture in Germany. Therefore, there is still not enough evidence to support the statements that "acupuncture and sham acupuncture have no difference in treatment effect" and "acupuncture is just a placebo effect.""

Hur akupunktur fungerar har man tills nu inte förstått, men nyaste forkning har visat hur det kan fungera. I bindväven finns fibrösa bindvävshinnor som kallas fascior. Förr i tiden trodde man att dess uppgift enbart var att hålla muskler och organ på plats. Senaste forskning har visat att det finns väldigt många små nervbanor i fascian som bildar ett nätverk över hela kroppen och som fungerar som en sorts kommunikationssystem som förbinder alla kroppens system med varandra. Fascian är elastisk men under vissa omständigheter kan det hända att de stelnar, tex av stress, för lite rörelse och tänjning eller av biokemiska obalanser tex magnesiumbrist, försurning, osv. Det leder inte bara till att muskler kan värka, bli stelna eller förspänna sig utan även kommunikationen mellan alla organ kan störas. Forskningen har visat att det finns olika punkter i nätverket som förbinder nervbanorna med varandra och när forskarna jämförde dessa punkter med de traditionella akupunkturpunkterna var överensstämmelsen  80 %.

Det som kinerserna kallar energi som flyter genom meridianerna (chi) verkar inte vara något annat än mycket fina nervsignaler som kroppen kommunicerar med. Detta är en mycket subtil och låg elektromagnetism som förstås också är en energi. Meridianerna verkar vara de ställen i fasciorna där det befinner sig mest nervbanor. Nu kan man lätt förstå hur det är möjligt att om nervbanorna stimuleras med nålar på rätt sätt att man kan förbättra kommunikationen med nervsignaler i kroppen och man kan förstå att detta inte bara påverkar musklerna utan även organen.

Här finns en dokumentation som sändes i tysk TV om den här forskningen:

https://www.youtube.com/watch?v=l-54tCnMlsU

Det finns också studier som visar att akupunktur höjer nivåerna adenosin i kroppen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23182227

Det handlar alltså om biokemiska reaktioner i kroppen och inte om placebo.

Här finns en till studie som bekräftar det:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2642987/

"The mechanism of action of acupuncture has been of great interest to many researchers. Numerous mechanistic studies of acupuncture in animal models and humans suggest that the effect of acupuncture is primarily based on stimulation to and the responses of the neuroendocrine system involving the central and peripheral nervous Systems."

För att dra den slutsatsen använde man sig av seriösa undersökningar:  "functional magnetic resonance imaging (fMRI), positron emission tomography (PET), and electroencephalography (EEG) have demonstrated that acupuncture stimulation moderates a wide network of brain regions,"

Den här studien visade också bra effekter att behandla symptomerna hos cancerpatienter.

Sen finns det ju också en massa andra studier som visar att akupunktur är effektiv, t.ex. den här:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16541995

Anmäl
2016-01-28 22:44 #1 av: Otippbar

Intressant det du skriver om sambandet mellan Qi och fascian där mest nervbanor verkar finnas!
Akupunktur var det som fungerade på en kronisk rygginflammation som jag en gång i tiden drog på mig. Jag gick först i ett år på inflammationsdämpande medicin, utskrivet av läkare. Den dämpade smärtan men jag blev dessvärre beroende. När jag insåg att detta inte hjälpte mig så provade jag kiropraktor- och sjukgymnastbehandlingar. Till sist hittade jag till en tredje kiropraktor specialist på akupunktur. Vanlig nålakupunktur gav mig ingen effekt, däremot efter bara 3 behandlingar och med elakupunktur så var smärtan/kniven i ryggen helt borta. Dessa via nålarna tillförda elektriska impulserna gav alltså en kraftfull effekt. Läkeprocessen borde ha startat redan vid första behandlingen tänker jag. Har inte läst länkarna/forskningen än. Ska göra det vid tillfälle. Det jag vet är att just min skada läkte pga akupunktur.
/

Anmäl
2016-01-29 10:52 #2 av: rara

#1

Det finns även studier för elektroakupunktur mot just den sortens smärtor:

 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24322588

Elektroakupunktur aktiverar nervsytemet och hjälper mot inflammatorisk och neuropatisk smärta genom att aktivera en mängd bioaktiva kemikalier som t.ex.  kroppsegna opioider vilka desensibiliserar perifera nociceptorer och minskar proinflammatoriska cytokiner perifert och i ryggmärgen som man kan läsa i studien.

Du hade tur att träffa en terapeut som kan sitt jobb.

Anmäl
2016-01-29 13:55 #3 av: Ians

Mycket bra tråd! Kär

Anmäl
2016-01-29 14:30 #4 av: rara

Det är lustigt att det har länkats till den här tråden på skeptikerforumet i inlägg 17. Kommentarerna till mitt inlägg ger en bra bild på deras diskussionsstil:

http://skepticism.ifokus.se/discussions/56a49170ce12c42d440014b0-akupunktur-inte-battre-an-fejkat-nalstick?discussions-1

Forskningen och studierna som jag refererade till ignoreras helt och hållet och i stället för att argumentera mot faktan och forskningen skriver den första att jag inte är trovärdig, fast det egentligen inte spelar en roll för den vetenskapliga faktan vem det är som refererar till den.

Sen ser man hur de låter forskning försvinna. Forskningen betecknas som "hänvisning till Tyskland" som är "öppnare".

Den ena forskningen avfärdas för att den är tysk och den andra forskningen som kommer från USA existerar helt enkelt inte. Det är seriös forskning som ignoreras. Här är listan:

1Southern California University of Health Sciences, Whittier, USA.

"1Division of Glial Disease and Therapeutics, Center for Translational Neuromedicine, Department of Neurosurgery, University of Rochester, Rochester, NY, USA.

aHarvard Medical School, Boston, Massachusetts

bLeonard P. Zakim Center for Integrative Therapies, Dana-Farber Cancer Institute, Boston, Massachusetts

cCorresponding author for proof and reprints

Coauthors addresses: Weidong Lu, MB, MPH, Staff acupuncturist, Leonard P. Zakim Center for Integrative Therapies, Dana-Farber Cancer Institute, 44 Binney Street, SWB Rm. 560, Boston, MA 02115, Tel: 617-632-3322, Fax: 617-632-3988, ude.dravrah.icfd@ul_gnodieW

Elizabeth Dean-Clower, MD, MPH, Public Health Physician in Integrative Oncology, Leonard P. Zakim Center for Integrative Therapies, Dana-Farber Cancer Institute, ude.dravrah.icfd@rewolC-naeD_htebazilE

Anne M. Doherty-Gilman, MPH, Program Manager, Leonard P. Zakim Center for Integrative Therapies, Dana-Farber Cancer Institute, Boston, MA, ude.dravrah.icfd@ytrehoD_ennA

David S. Rosenthal, MD, Professor of Medicine, Harvard medical School, Henry K. Oliver Professor of Hygiene, Harvard University, Medical Director, Leonard P. Zakim Center for Integrative Therapies, Dana-Farber Cancer Institute, Boston, MA,

Kanske det ignoreras för att dom tycker att forskningen är "vidskepelse" eller till och med "paranormal" ? Gapskrattar

Sen skriver nästa skeptiker att han inte förstår resonemanget att akupunktur skulle vara bra för att man gör det i Tyskland, fast jag inte resonerde på det här viset utan refererade till forkningen som de ignorerade. Sen håller dom med varandra ........................................ Gapskrattar 

Faktan och forskningen som jag refererade till ignorerades alltså och ersattes med någnting som jag inte skrev utan som de själva hittade på och sen argumenterade dom mot det som de själva hade hittat på och tar det som anledning till att dumförklara mig (vidskepelse osv.).

Man kan undra.......  går den reala världen helt och hållet förbi dom och består endast av en fantasivärld som de lever i? Eller är det en medveten oschysst diskussionstaktik om man inte kan bemöta fakta, att förvränga och snedvrida faktan till någonting som duger till att dumförklara och personligt attackera andra?  Är det inte just deas egen diskussionsstil som de tillskriver andra? 

Anmäl
2016-01-30 17:00 #5 av: Ians

#4

Ibland så framstår vissa vetenskaps ivrare som killarna i "The Big Bang Theory"

Helt stängda för annat än sin egen lilla klick! På TV kan de verka lustiga och vi skrattar, men i riktiga livet så är det nästan lite skrämmande! Att människor så kategoriskt dissar allt som de inte själva förstår sig på!

Jo, deras egen skriv stil, är Exakt det de anklagar andra för….men sccchhh Hyschar säg inte det till dem för då blir de griniga Skämtaroch anklagar en för allt möjligt krafs! Vuxen mobbing etc etc

Anmäl
2016-01-30 18:04 #6 av: [Lummer]

Jo nog är det så. Man kan bo i sin lilla bubbla till syret tar slut. För vissa går det fortare än andra😉

Anmäl
2016-01-30 18:33 #7 av: Otippbar

#2 Även om ingen annan litar på det som står i din länkade studie så kan ingen ta ifrån mig det faktum att jag läkte fullt ut och också snabbt pga behandlingen. Ja, jag är tacksam för att jag hittade en person med denna kunskap :)

Anmäl
2016-01-31 14:01 #8 av: rara

#5

Det verkar som om dom har tagit deras diskussionsstil från punkterna 1 - 19 och annat från den här sidan:

http://www.evah.org/html/psykologisk_manipulation.htm

1. Ljuga
2. Undanhålla information (kan på så sätt vrida information till sin fördel) vad gäller samhället - propaganda
3. Förneka - Vägrar erkänna fel.
4. Rationalisera - Hittar på ursäker för sitt opassande/farliga/inkompetenta beteende. Sätter en "spin" på det hela.
5. Minimera- Att samtidigt förneka och rationalisera. Vill framhäva att hans/hennes beteende inte var så oansvarigt eller skadligt som någon annan säger att det var, kan t.ex. säga , jag bara "skämtade".
6. Selektiv ouppmärksamhet eller selektiv uppmärksamhet - Vägrar att uppmärksamma något eftersom det kan distrahera honom/henne från sin agenda, säger saker som "jag vill inte höra det".
7. Avleda - Ger inte raka svar till raka frågor utan avleder för att föra samtalet bort från samtalsämnet.
8. Undvika - Avleder men gör det genom att ge irrelevanta svar, prata hit och dit, ger vaga svar eller t.ex., slingra sig.
9. Dolda hot/skrämselmetoder
-  Subtila, indirekta eller underförstådda hotelser.  Försätter "offret" i en position i vilken de måste försvara sig.
10. Skuldbelägga - En speciell taktik. Säger till det samvetsgranna "offret" att han/hon inte bryr sig tillräckligt, är självisk eller har haft det allt för bra.  Detta får "offret" att må dåligt, tvivla på sig själv, känna oro och på så sätt hamna i en underlägsen ställning.
11. Skambelägga
- Använder sig av sarkasm och nedlåtande kommentarer för att på så sätt få "offret" att bli än mer orolig och tvivla  på sig själv.  Gör detta för att "offret" skall känna sig ovärdig och därför underkasta sig. Kan också på ett mer subtilt sätt skambelägga "offret" genom, en nedsättande blick, ett otrevligt tonläge, retoriska kommentarer, på ett subtilt sätt vara sarkastisk.  Kan få "offret" att känna en sådan skam för att de ens våga ifrågasätta den störde individen. Att skambelägga är ett mycket effektivt sätt att få "offret" att känna sig otillräcklig, att inte duga.
12. Manipulatören leker "offer" (Stackars lilla mig")
- Vill framstå som "offer" (bl.a., typiskt beteende av "mobbaren"/psykopaten när uppdagad) för omständigheterna eller på grund av någon annans beteende för att på så sätt få medlidande, sympati eller väcka medkänsla från andra. Människor med empati och ett samvete står inte ut med att se andra lida vilket ’manipuleraren’ är väl medveten om och spelar därför på deras känslor. (Det är ett skådespel utan dess like för att på så sätt få andra att vända det verkliga "offret" ryggen)
13. Förtala offret
- Mer än någon annan, denna taktik är ett kraftfullt instrument för att få offret på defensiven samtidigt som manipulatören/psykopaten maskerar sin egen aggressiva agenda. Det får också "offret" att framstå som att vara den som är aggressiv (Se bl.a. dold aggressivitet och "Smutskampanjen" Här)
14. Leker tjänare - Döljer sin själviska/egoistiska agenda genom att tjäna ett "ädlare syfte", t.ex., tjäna Gud, arbeta för någon hjälporganisation (lurar, bedrar och lever gott på de som skänker pengar)
15. Förför
- Charmerar, berömmer, smickrar eller öppet stödjer andra i syfte att få "offret" att sänka sitt försvar och ge manipulatören sitt förtroende och lojalitet. (Gäller alla typer av situationer/relationer alltid i syfte för egen vinnings skull).
16. Projicerar
(beskyller andra för sitt eget beteende/agerande) Kan även ske på ett mycket subtilt sätt. Se bl.a. Projicering Här
17. Låtsas vara oskyldig
- Låtsas som att de inte med flit menade att skada eller inte gjorde det som de nu anklagas för.  Är en mycket bra skådespelare (man som kvinna) till den grad att "offret" kan börja ifrågasätta sin egen bedömning eller t.o.m. det egna förståndet.
18. Låtsas att inte förstå
- Leker dum, fattar inte vad "offret" talar om eller förvirrad över att "offret" ens uppmärksammat vad det nu kan handla om.
19. Uppträder på ett hotfullt sätt
– Görs för att chocka/skrämma "offret" till lydnad.  Allt är ett skådespel, manipulatören vill ha det som han/hon vill ha och blir "arg" när han/hon inte får det.


Anmäl
2016-01-31 18:48 #9 av: tarantass

#4, #5 m.fl.: ingen där ställde heller sådana enkla frågor som även en helt oinsatt person men med vetenskaplig allmänbildning kan ställa, som jag ställde här.

 (”Här finns en typiskt oinitierad tidningsartikel där rubriken antyder att ingen akupunktur hjälper och själva artikeln presenterar en ny studie enligt vilken "fejk" hjälpte lika bra som akupunktur mot klimakterievallningar.

Tre av de saker som inte framgår av artikeln är om "fejken" var på samma punkter som nålarna och kanske kunde betraktas som akupressur, vilka punkter det var fråga om och om det har påståtts (mer än möjligen i den tidigare studie man kritiserar) att akupunktur eller akupressur på just det sättet hjälper mot detta.

Den som vill och kan litet i ämnet kanske kan ta en titt på originalrapporten. ”)

Så det är litet synd att gå med på de kretsarnas anspråk på att vara extra vetenskapliga. Det är sådant som underhåller den svenska (men inte bara svenska) trångsyntheten i sådana här frågor.

Vetenskapligt är att vara kritisk mot allt (inte bara somligt) och att hålla noga koll på när den kritiska hållningen urartar i att man stänger dörrar (och missar chansen att se om de leder någonstans och i så fall vart).

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Anmäl
2016-02-01 11:58 #10 av: rara

#9

Redan när jag läste artikeln tyckte jag att det är konstigt att dom först kollade resultaten 4 veckor efter behandlingen och sedan 3 och 6 månader senare. Jag vet hur sådana studier fungerar.  Deltagarna blir behandlade i sjukhus och sen får dom brev med posten (i det här fallet efter 1, 3 och 6 månader) där dom får svara på frågor angående deras mående och under den tiden kollar ingen ders livsstil.

Jag har googlat omkring och hittat studien och där står det att av de 327 deltagarna var det bara 16 % i akupunkturgruppen och 13 % i sham gruppen som blev kontrollerade (alltså som svarade på frågorna):

 http://annals.org/article.aspx?articleid=2481811

I den traditionella kinesiska medicinen anses det vara ett njure yin brist som orsakar värmevallningarna. Här finns en sammanfattning av tidigare studier som gav olika resultat (2 av dessa 3 studier visade att akupunktur är mer effektiv än sham).

http://www.trialsjournal.com/content/15/1/224

"We are recruiting 360 menopausal women experiencing a minimum average of seven moderate hot flushes a day over a seven-day period and who meet diagnostic criteria for the Traditional Chinese Medicine diagnosis of Kidney Yin deficiency"

Biokemiskt anses att värmevallningarna orsakas av lågt Serotonin och högt Noradrenalin:

"Researchers propose that low serotonin levels and subsequent high noradrenaline levels during menopause narrow the thermoneutral zone in women experiencing VMS. Treatments that raise central serotonin levels, such as SSRIs or acupuncture, may reduce hot flushes by normalising the thermoneutral Zone"

Men den obalansen har förstås sin orsak i att hormonerna förändras under menopausen och det är inte bara östrogenet som förändras utan även en del andra hormoner t.ex. som hypofysen producerar. Det har med åldern att göra och ingen sorts behandling kan förhindra att vi blir äldre. Därför kan man bara behandla symptomerna. Det betyder att om man med akupunktur rättar till yin bristen, så kan man behandla symptomer, men utan att påverka den hormonella obalansen som leder till obalansen Serotonin/Noradrenalin och yin bristen. Därför blir effekten av behandlingarna kortvarig. Om man först kollar personernas mående 4 veckor efter behandlingen för första gången och senare efter 3 och 6 månader har nog den hormonella obalansen orsakat nya besvär igen.

Hur studien är utfördes kan man läsa här:

https://www.anzctr.org.au/Trial/Registration/TrialReview.aspx?id=336767

Dom använde sig bara av 6 akupunkturpunkter och kontrollgruppen fick faktiskt fejknålarna där som det inte fanns akupunkturpunkter.  Men det spelar ingen roll eftersom man kollade personernas mående aldeles för sent och det bara var en liten %-sats av personerna som kunde kontrolleras. Att man blir äldre är ju heller ingen sjukdom som man kan bli av med. Skulle man ha med deltagare i studien som fick ökade värmevallningar pga bröstcancer efter menopausen skulle resultatet kanske se annorlunda ut, men det är en av studiens begränsningar att man inte hade med sådana personer:

 Limitation: Participants were predominantly Caucasian and did not have breast cancer or surgical menopause

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.