Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Övrigt

Nu får vi salta på maten igen!

2016-05-21 08:25 #0 av: Magi-cat

Salt i maten har länge ansetts vara en bov i dramat vid t.ex. högt blodryck. Rekommendationerna har varit entydiga; dra ner på saltet.

Men nu vänder vi blad!

Enligt en studie, publicerad i the Lancet, är det inte alls önskvärt att minimera saltet i maten. "Normala" doser är bäst,

"Studien, som presenteras i tidskriften The Lancet, visar att personer som äter lite salt (mindre än tre gram per dag) löper högre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och död, jämfört med dem som äter normala mängder (5—6 gram per dag). Inte ens personer med högt blodtryck har nytta av att äta lite salt. Tvärtom."

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ingen-fordel-med-lite-salt-i-maten?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

De flesta har säkert ingen aning om hur många gram salt de får i sig under dagen, så rekommendationer om hur många gram man "ska" äta är nog lite svåra att följa...

Intressant i alla fall...

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-05-22 01:47 #1 av: NiklasTyreso

Läste samma info på text-tv och där berättade de att den genomsnittlige svensken äter 10-12 gram salt per dag, dubbelt så mycket som den hälsosamma mängden.

Varken för mycket eller för lite salt är bra.

Anmäl
2016-05-26 20:04 #2 av: Sundaychild

Personligen tror jag inte att salt är så skadligt som man trott. Själv hade jag brist på såväl Na som Cl enligt labbtest, så det är nog bara att knapra salt för mej i alla fall.

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

Anmäl
2016-07-06 04:15 #3 av: Soligajag1

Personligen tror jag inte att för mycket salt är bra, jag använder havssalt i min matlagning. Det är bra tycker jag. 

HH Glad 

Anmäl
2016-07-06 09:27 #4 av: JonasDuregard

#0 "Salt i maten har länge ansetts vara en bov i dramat vid t.ex. högt blodryck. Rekommendationerna har varit entydiga; dra ner på saltet."

Det är väl fortfarande rekommendationen för de flesta svenskar. Eftersom vi i genomsnitt äter dubbelt så mycket salt som studien du hänvisar till förespråkar. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.