Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Gott och nyttigt - Receptsamling

Recept på egengjort smörgåsmargarin

2016-05-25 17:36 #0 av: thorntagg

Hej!  Jag har letat på internet efter något bra recept på hur man tillverkar sitt eget smörgåsmargarin, men blir bara yr i mössan av alla olika varianter. Själv är jag en vanlig matkonsument som varken är vegan eller nån fettmänniska!  Jag vill bara ha något nyttigare att bre på mackan,  än de fabriksgjorda matfettsblandningar som nu står till buds. Blandningen ska vara gjord på ingredienser som ska vara lätt att få tag på i en vanlig någorlunda välsorterad livsmedelsaffär, den får inte ha så hög fetthalt som vanligt smör, helst lika lite fett som ett magert lättmargarin, den ska vara lätt att bre på smörgåsen. Oljorna som ska användas ska vara hälsosamma. Man ser oftast att det rekommenderas rapsolja, men aldrig olivolja till exempel. Varför det?

Anmäl
2016-05-25 20:38 #1 av: NiklasTyreso

Nyttigt fett på smörgåsen, ehhh... Bra fråga!
Kanske kan du göra din egen nutella genom att köra nötter i mixern.

Lågfettprodukter inkluderar messmör, men det är mycket socker i det.
Jag äter mjukost med endast 4 % fett med ok smak.

Kan man ha pesto av nötter och olivolja på smörgåsen?

Anmäl
2016-05-25 22:41 #2 av: Record

Använd riktigt smör, det är nyttig mat.

http://nyttig-mat.nu/

Anmäl
2016-05-26 11:22 #3 av: thorntagg

Tack för svar, även om det inte var riktigt vad jag hoppats på!  Jag skulle vilja ha något som är mera smakneutralt, alltså vare sig messmör eller nutella! Jag vill inte ha något sött men inte heller för fett. Det ska gå att ha som underlag för olika slags pålägg, precis som de margarinblandningar som finns att köpa.  Jag kan tänka mig att ha med smör men också något som s a s späder ut den höga fetthalten i detta, någon slags  olja - bara rapsolja brukar ju rekommenderas; går det inte med olivolja t ex? Och i så fall, varför inte? En del recept innehåller vatten - är det bra? Salt vill man ju ha; men varför ska det vara havssalt? Flingsalt har jag också sett, vad nu det ska vara bra för....

Anmäl
2016-05-26 13:55 #4 av: Magi-cat

Kvarg, kanske? Smidigt och lätt att bre', och kan lätt smaksättas med något gott.

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-05-26 16:36 #5 av: thorntagg

Tack, Magi-Cat, ska titta på det!

Anmäl
2016-05-31 11:16 #6 av: [AE.]

#3

"Jag kan tänka mig att ha med smör men också något som s a s späder ut den höga fetthalten i detta, någon slags  olja ..."

Du vet att olja är fetare än smör väl? Smör har ca 80% fetthalt, olja är ca 100% fett.

Du kan göra en emulsion med äggula, vatten, olja och lite salt. Det blir som en majonäs ungefär, fast utan syran.

Anmäl
2016-05-31 21:12 #7 av: NiklasTyreso

När jag använde yoghurt med 4 % fett fick jag förhöjda blodfetter, förhöjt kolesterol och levervärdena var dåliga trots att jag är nykterist.

För den genomsnittlige medelsvenson stämmer Livsmedelsverkets rekommendationer att man ska hålla nere på animaliskt fett. Vissa undantagspersoner klarar animaliskt fett bra men inte genomsnittet i befolkningen.

Vegetabiliska fetter ger inte alls samma hälsoproblem som mjölkfetter och animaliskt fett. Fiskfett är också nyttigt.

Av de vegetabiliska fetterna bör man undvika vissa som innehåller mycket omega6 som solrosolja. Olivolja innehåller också onyttig omega6 men är ändå hälsosam p g a att den innehåller massor med nyttiga polyfenoler.

Anmäl
2016-06-06 10:25 #8 av: Annielle

Går absolut att använda olivolja i stället för rapsolja, anledningen till varför det används är troligtvis för att det är billigare och mer smakneutralt, men ta hellre olivolja om du gillar det.

Jag brukar ta 50/50 rent smör och mixa med kallpressad olivolja blir gott och bra och en mjukare konsistens än hårt smör, men inte mindre fett som du är ute efter så klart.

Att blanda i vatten själv i en egen blandnibg är ingen bra ide´ om du vill att det ska hålla mer än några dagar eftersom det gör att det blir dåligt snabbare och bildar bakterier.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-06-12 09:53 #9 av: Choklad

Testa det gamla sättet att själv göra smör, vispa grädde tills det blir klumpigt, ta hand om klumparna och häll av vätskan som bildats, eller så kan du baka bröd med den.

Tvätta smörklumparna om du vill, i vanligt kallt vatten, och sedan smaksätter du smöret med lite gräddfil, yoghurt, ev lite salt.

Om du vill ha det smidigt kan du testa att tillsätta lite olivolja eller rapsolja.

Eller så kan du ju välja bort att ha smör på mackan.

Eller så kan du göra så här:

U R us

Anmäl
2016-06-12 09:56 #10 av: Choklad

eller lite margarin

U R us

Anmäl
2016-06-12 10:05 #11 av: Choklad

finns hur många recept som helst, Tummen upp

Man behöver ju inte krydda sitt smör om man inte vill.

U R us

Anmäl
2016-07-03 21:18 #12 av: wiki

Jag tar 1/2 kg rumsvarmt smör, 4 dl rapsolja 1 dl kallt kranvatten. Blandar ihop i matberedaren. Det blir bra med neutral smak om man är ute efter det. Tycker man det blir smaklöst kan man blanda i lite salt. Jag har aldrig varit med om att det har blivit härsket fast jag blandat i vatten. Och ändå brukar det räcka ca 2-3 veckor.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.