Övrigt

Ny utredning om Kam ger flera bra förslag

2019-03-28 16:06 #0 av: Magi-cat

En utredning om komplementär och alternativ medicin presenterar en rad förslag som kan bli användbara för patienternas bästa.

Bakgrunden är att många använder sig av kam, kanske så många som hälften av alla med kroniska sjukdomar, men många vågar inte tala om det för sin behandlande läkare. Samtidigt är det vanligt att vårdpersonal inte kan någonting eller mycket lite om kam.
Med större kunskap om kam inom den vanliga vården skulle man underlätta för patienten att fatta väl avvägda beslut.

Förslagen i korthet:

1. Ge obunden information om Kam. 

2. Ökad kunskap om Kam hos hälso- och sjukvårdens personal

3. Utred på vilka villkor Kam-metoder kan tas upp i hälso- och sjukvården.

4. Forskning om Kam

5. Skapa en grund för väl övervägda beslut om komplementär och alternativ vård

https://www.dn.se/debatt/vardpersonal-maste-lara-mer-om-alternativ-medicin/?fbclid=IwAR2oC3IIV5S0BnOiI1OpikBhpYiQ9BfV__77EQm9z_iyW-ZudedxU0NsXBk

Jag tycker det låter som en välgjord och lovande utredning! Blomma

Hjärta ""Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp." G. Schyman

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2019-03-28 21:44 #1 av: Magi-cat

Artikel i Läkartidningen:

http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/03/Vardpersonal-behover-mer-kunskap-om-alternativmedicin/?utm_source=Paloma&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Kjell+Asplund%3A+V%C3%A5rdpersonal+m%C3%A5ste+l%C3%A4ra+sig+om+alternativmedicin&fbclid=IwAR2Uj5NYzfs5qpKDOHsEmHcx-R-nmX4nsH-GVS2wX1w6ThM5oXGlsOVsL6g#.XJ0tTQiq0Cw.facebook

Hjärta ""Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp." G. Schyman

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2019-03-29 20:10 #2 av: NiklasTyreso

Bra förslag!
Komplementära mediciner och behandlingar är mycket olika, med ett spectrum från vissa som snarast är andliga healingbehandlingar till andra (ex ginseng, fisk-omega-3 eller gurkmeja med massor med studier på pubmed) är medicinskt verksamma i kroppen.
Obunden info behövs för att inte allt ska dras över en kam.

Forskning om naturmedicin finns en hel del, men ofta mindre studier eller på djur eller cellodlingar och där är det nog snarast sammanställning av forsningsläget som behövs.

Forskning på mer andliga behandlingar ex meditation, yoga finns till viss del men andra behandlingar med andlig healingkurs etc där kan man nog få kritik om man lägger forsningspengar på något som uppenbarligen bara bygger på tro. Ska skattepengar verkligen finansiera sådan forskning?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.