Näring

Supermaten som ger god hälsa

2009-01-04 23:21 #0 av: Tuva-Lena

Rätt kost minskar risken för alla olika typer av cancer med omkring 30%. Det säger professor Alicja Wolk vid Karolinska Institutet.

- Ät mycket frukt och grönsaker, ett halvt kilo om dagen.

  • Välj fullkornsprodukter
  • Minska på det röda köttet, d v s nöt, lamm och griskött - och ät max 500 gram per vecka
  • Ät mer baljväxter, som bönor och ärtor, fisk, skaldjur eller kyckling.
  • Välj fisk två-tre ggr i veckan
  • Uteslut alkoholen, eller drick mycket måttligt, max ett litet glas vin om dagen
  • Minska på sötsakerna, tomma kalorier som ökar risken för övervikt, vilket i sin tur ökar risken att drabbas av cancer och andra sjukdomar
  • Rör på dig regelbundet. Studier från KI visar att motion både minskar risken för att drabbas av cancer, och ökar chansen att överleva om man drabbas.

Supermaten:

Apelsiner: Förbättrar minnet, skyddar mot hjärt-och kärlsjukdomar, ger smidigare hy, motverkar cancer, stärker immunförsvaret och förbättrar inlärningsförmåga och minne.

Avokado: Rik på nyttigt enkelomättat fett, antioxidanter och E-vitamin. Bra för ögon, hjärta, kärl och kan motverka bröst-och prostatacancer. Fungerar fint på huden där den har fuktgörande och antiinflammatoriska egenskaper

Uppräkningen av nyttig mat fortsätter i kommande artikel.

Källa: Expressen 2009/4

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-01-04 23:40 #1 av: Indiania

Intressant, det visste jag inte om apelsiner.Däremot visste jag att speciellt griskött inte är bra.Det står i "Naturläkarboken" av Raimo Heino: Griskött innehåller extremt mycket svavel.Ju mera svavel som människan får i sig med grisköttet desto skörare blir ledbrosket och diskarna mellan kotorna.Senor och ledband blir både skörare och stelare.Detta gynnar uppkomsten av ledinflammationer med artros som slutstadium. mm

DEt gäller nog att tänka på vad man stoppar i sig.

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2009-01-04 23:45 #2 av: Iram

Tack! :-)

Anmäl
2009-01-05 11:53 #3 av: Hoppfull

Intressant samtidigt som det är förvirrande... andra säger då istället att man inte ska äta så där mycket frukt och inte heller så mycket fibrer... och vissa säger att citrusfrukter är onaturligt för oss och vi bör undvika dem.Fast griskött har jag väl knappast hört någon sm rekommenderar mycket av...

Det är i sanning en djungel med mat och hälsa och man ska ha god inre känsla för att klara att söka sig fram till den kombination av mat som passar just den egna konstitutionen.

Anmäl
2009-01-05 12:02 #4 av: Soffe

Intressant!

Anmäl
2009-01-05 12:04 #5 av: Tuva-Lena

#3 Precis Hoppis, du är väldigt observant. Jag reagerade också på att man helst bör undvika alkohol, men vin t ex innehåller mängder av antioxidanter och många hälsoprofeter rekommenderar oss att dricka ett glas vin om dagen av den anledningen. En liten diskussion var liksom meningen också,,Flört Vi får se vad ni tycker om resten av supermaten - kommer under dagen! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-01-05 16:37 #6 av: mayolica

jag tror oxå att man måste hitta sin egen bästa kost,det kan bli ganska konstigt om man ska följa alla kostråd på vilken mat som är bäst,många gånger är olika råd helt motsatta.

för mej känns det rätt med frukt/bär och grönt,men för mycket citrus tror jag kan förvärra reumatisk värk.

alkohol är jag allergisk mot så för mej stämmer det att det ska undvikas.

~ mayolica ~

Anmäl
2009-01-05 21:33 #7 av: Henrik70

#5 vin är kanske bra för hjärtat men mindre bra mot cancer.

Det finns en läkare i Polen som botar cancer med en kost med lite kolhydrater. Han hävdar att tumörer växer bara så länge de får tillgång på socker. I Wurzburg i Tyskland har man i en liten studie gett cancerpatienter som var utan hopp LCHF. Det var en mycket liten studie men två av patienterna överlevde, några dog och vissa ville inte byta kost. Forskarna tyckte att det var värt att forska vidare om det.

Det enda alla olika dieterförespråkare brukar vara ense om är att ta bort sötsakerna.

Anmäl
2009-01-05 23:04 #8 av: mayolica

#7 det stämmer att dom flesta är överens om att socker inte är bra, annars kan det vara ganska stora skilnader på vad som är bra och dåligt.

~ mayolica ~

Anmäl
2009-01-06 13:25 #9 av: [asamaria]

#1 Fläskkött är väldigt lik vår egen struktur och eftersom det inte är meningen att vi ska bryta ner vår egen kropp så har vi inte de mekanismer som kan bryta ner vår egen kropp. Då fläskkött är likt vårt eget kött så är vi dåligt rustade att bryta ner fläskkött och då bildas istället slaggprodukter som "skitar" ner kroppen. Sedan är vi ju alla olika så att olika människor reagerar olika på dessa slaggprodukter.

Kan också tillägga att rå vitkål, tomater och paprika bildar mycket alkohol i kroppen som i stora mängder är väldigt jobbigt för kroppen att ta hand om. Så de som äter väldigt mycket råkost bör tänka sig lite för.

Juice ska man också passa sig för. Speciellt barn ska inte dricka en massa jucie utan att man spär den ordentligt. Väldigt tufft för levern och surar ner kroppen.

Anmäl
2009-01-06 15:10 #10 av: mayolica

#1 har oxå den boken.

~ mayolica ~

Anmäl
2009-01-06 15:50 #11 av: ladonna

#9

Råkost har ändå visat hjälpa många människor med olika kroniska sjukdomar, som astma, reumatism osv.

Fullkornsprodukter tror jag inte på, säd är enligt mig inte bra föda, den är inte alls ursprunglig och reumatiker verkar bli sämre av säd.

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.