Massagetekniker

Det här är Taktil Massage

2007-11-07 15:28 #0 av: copia

Taktil massage är en massageform som kan ge fantastiska resultat för både kropp & själ. Det skapar ett välbefinnande för både friska och sjuka, barn som gamla.

Vad är Taktil massage?

Taktil massage är en massagemetod som innebär en mjuk och följsam beröring. I annan massage, tex. Klassisk massage arbetar man med muskerna, här är det endast huden som stimuleras. Det är våra receptorer i huden som tar emot och vidareleder till nervsystemet. Beröringen utlöser en utsöndring av ett hormon, oxytocin, även kallat lugn och ro-hormon.

Hur utförs massagen?

Det är en omslutande beröring av huden, utefter kroppens anatomi. Taktil massage tar hänsyn till fysiologiska reaktioner. I massagen tar man hänsyn till individens integritet och behov, och bygger på respekt ,omtanke och lyhördhet för den enskilda människan.

Vad kan man vänta sig för effekter?

 Man kan säga att det är en slags kommunikation utan ord.Effekterna av taktil massage kommer av att det bildas ett hormon i kroppen, oxytocin. Det medverkar bla till att lugna, öka socialt samspel, stimulera matsmältning, dämpa ångest, ge en lugn sömn, påskynda läkning av sår, sänka blodtryck och puls

Hur är det att ge Taktil massage?

Jag kan förvänta mig en egen tillfredsställelse i att massera. Att ge taktil massage är att få kontakt med personen man masserar.  Man måste vara fokuserad på det man gör, vara uppmärksam på hur patienten reagerar, med andning , kroppsspråk, ansiktsuttryck. Om jag kan skapa en samhörighet med min patient, så kan jag också lättare nå fram till henne. Att se människor på lugnare , gladare, mindre smärtkänsliga, ger mig också motivation att fortsätta. Man har sett i undersäljningar man har gjort att personalen på arbetsplatser där man ger patienter taktil massage, löper mindre risk för utbrändhet.

För att förstå hur viktig vår hud är, kommer här lite information om det fantastiska sinnesorganet!

 På en kvadratcentimeter hud samsas:

5 miljoner celler

 2 värmereceptorer

12 köldreceptorer

25 tryckreceptorer

 200 smärtreceptorer

 5000 beröringsreceptorer

170 svettkörtlar

4 meter nervtråd

 1 meter blodkärl

5 hårstrån


Det är väl något att förundras över!!?

 

 

Relaterade länkar

Av: copia

Datum för publicering

Anmäl
2007-11-07 15:48 #1 av: Tuva-Lena

Åhh coipa! Vilken jättefin artikel! Satt just o plitade ihop en egen om kinesiologi, och när jag publicerar den så får jag se din artikel ligga där och skiiina som  solen själv! Nu skall jag läsa igenom den så återkommer jag med frågor sen! Tack snälla! Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-11-07 16:31 #2 av: Brokenfether

Allt detta på bara EN cm2 hud!!Förvånad Fashinerande att läsa...Glad

Jättebra artikel tycker jag med..copia..Skrattande 

Anmäl
2007-11-07 17:31 #3 av: copia

Åh,tack ska ni ha för det" Det är lite nervöst att lägga ut sin första artikel på Forumet..*ler* jag har tagit uppgifterna från ett arbete jag har gjort i skolan så jag behövde inte "knycka" något från nätet. Roligt att kunna berätta om saker man tycker är viktiga. Jag kan passa på att tacka för alla andra bra artiklar som man kan läsa här på Forumet, man lär sig något nytt hela tiden!

Och visst är det facinerande med hudens enorma uppgift? Vi ska vara rädda om den!!!

Anmäl
2007-11-07 19:29 #4 av: Elisabeth-J

Jag har en kompis som jag brukar få Taktil massage av och det är så härligt! Man får verkligen ny energi efteråt och knutorna i ryggen försvinner :) 

Anmäl
2007-11-07 22:16 #5 av: [Henke29]

Ja de var bra info :)
Idag har jag fått Klassik Massage oxå..
De var väldit gött..

Anmäl
2007-11-07 23:11 #6 av: Tuva-Lena

Taktil massage påminnner lite om TuiNa massage, för där kombinerar man ganska hårda grepp med en mjuk svepande beröring som skall verka avslappnande.

Den här massageformen verkar rikta sig på kroppens/hudens känsliga beröringspunkter, är det så, copia? Dom i sin tur påverkar vårt sinnestillstånd, eller hur? Fundersam

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-11-08 15:32 #7 av: PernillaS

Hej Copia

har precis varit med min dotter på taktil massage hon är 5 år

Hon tyckte det var så skönt så hon sommnade nu efteråt är det lugnet själv här hemma ska köpa ett tio kort och fortsätta hennes behandling.

Man märkte på hennes andning att hon blev lugnare ögonen flackade och tillslut somande hon.

Klara fick solsagan på ryggen och magen samt fot och hand massage nästa gång ska vi öka ut så det blir en helkropps massage. har nu bokat besök 1gång iveckan

Värt varenda öre Glad 

Anmäl
2007-11-09 00:55 #8 av: Tuva-Lena

#7 Åh vad skönt det låter för den lilla! Verkar som ni har hittat rätta behandlingen där. Håller tummarna för fortsättningen! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-11-09 01:03 #9 av: Elisabeth-J

När jag jobbade i barnomsorgen så hade barnen Taktil-massage. Vi släckte ner lampor och satte ett stort fat med ljus i mitten på golvet, spelade avslappnande usik och barnen fick ligga runt ljusskålen. Sen gjorde vi dom olika sagorna. ånga av barnen somnade och det var så mysiga stunder som uppskattades. Jag har alltid gjort det på in son också :)

Anmäl
2007-11-10 15:33 #10 av: copia

ja, precis, vi harr ju en masa sånna på vår hud, på vissa ställen mer än andra. Vi har flest receptorer kring munnen, på händer och fötter. Därför är just hand o fotmassage så välgörande, varje tå  och varje finger behandlas. Jag ger och får helkroppsmassage i skolan nu,varje torsdag och fredag fram till jul..Underbart!!!!

 Så roligt att det var så bra för din flicka!! Jag tror och vet att det kommer att hjälpa henne. Det är jättebra att ni gör en intensivkur nu till att börja med, sedan kan man glesa ut tillfällena. När hon har lärt sig solsagan kan hon ju göra den på dej!!! Kram

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.