Akupressur

Akupressur trycker bort besvären!

2007-09-23 00:30 #0 av: Tuva-Lena

Har du ofta huvudvärk, kanske ont i magen eller kan känna dig helt tömd på energi? Då skall du testa akupressur, för bara genom att trycka på rätt ställe på kroppen kan du lindra smärta och få energin tillbaka!

Akupressur är en stillsam och behaglig terapi. man trycker varsamt men ändå bestämt på akupunkterna utmed kroppens meridianer. Metoden är väldigt effektiv om man vill lösa upp spänningar och lindra värk, och dom flesta känner sig skönt avslappnade efter behandlingen.

Akupressur bygger på samma principer som akupunktur, och i botten ligger TCM, traditionell kinesisk medicin, där man anser att kroppen utöver blodomloppet, lymfsystemet och nervbanorna har ytterligare ett energisystem, akupunktursystemet.

Detta system är ett nätverk av större och mindre banor, meridianer, vars främsta uppgift är att distribuera Qi, livskraften, från hjärnan och ända ut i tåspetsarna.

Akupressur fungerar väldigt bra mot vanliga vardagsbesvär som huvudvärk, stress, trötthet, sömnlöshet, menssmärtor, mag-och ryggproblem. Vissa experter anser att akupressur  till och med är effektivare än akupunktur när det gäller just såna här "vardagliga smärtor". Akupunktur anses däremot vara bättre vid behandling av sjukdomar i kroppens organ. 

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-22

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-23 00:43 #1 av: Soffe

Intressant! Den här metoden skulle jag kunna tänka mig att prova :)

Anmäl
2007-09-23 13:39 #2 av: Tuva-Lena

Ja, för den som inte har råd/tid att gå en lång utbilding och lära sig akupunktur är det här en väl så bra variant. Dessutom slipper du använda nålar, som ju många människor är lite rädda för. Jag lärde mig akupunktur på 80-talet, precis när HIV -rädslan var som störst! Väldigt få ville därför ta akupunktur, men jag använde min medicinska laser istället. En punktsond fick tjänstgöra som "nål" i dom fallen, och resultatet blev minst lika bra. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-23 20:19 #3 av: Soffe

Det låter bra att man slipper nålarna.. Är själv nålrädd.. Vad brukar en sådan behandling ligga på i pris/tid cirka?

Anmäl
2007-09-23 22:11 #4 av: Neroli

Min gubbe ger akupressurbehandlingar. En behandling hos honom tar 1-1,5 timme och kostar 500:-

/Susanne

Anmäl
2007-09-24 12:46 #5 av: Neroli

Inga-Lena? Har jag fattat det rätt att du jobbar med akupressur (också)?  Var har du utbildat dig?

Sen läste jag i en annan tråd att du ska läsa Tui-Na i höst, var är den kursen?

Nyfiken Susanne

Anmäl
2007-09-24 13:16 #6 av: Tuva-Lena

#6 Nej, jag arbetar vanligtvis inte med akupressur, utan med akupunktur. Men eftersom principerna är domsamma, så kan jag använda enstaka akupressurgrepp när jag ändå ger massage. Punkterna sitter ju på samma ställe. Jag varierar olika massagegrepp med att "stanna upp" och hålla på någon akupunkt när jag masserar - för att förstärka effekten.

Jag utbildade mig i Östersund, och det var en läkare från Sri Lanka, Anton Jayasuriya, som höll i kursen. En fantastisk människa, som använde dom pengar han fick in genom att hålla kurser runt om världen, till att driva ett sjukhus för fattiga människor i Colombo på Sri Lanka. Snacka om hängivenhet! Oskyldig

Tuina-kursen går jag här på hemmaplan - ja nästan i alla fall -  hos en tjej som dels arbetar med tuina, reiki, akupunktur m m, men även håller kurser. Tänkte gå hos Axelsons, men fick se en annons som hon satt in i lokaltidningen, och då slipper jag både resor och boendet. :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-24 14:52 #7 av: Neroli

Min käre make jobbar med akupressur så jag har ju fått en del behandlingar. För mig är akupressuren en emotionell behandling, alltså den arbetar på känslorna. Det är otroligt vad man kan uppleva bara genom att någon håller på två punkter på ens kropp.

Maken håller på att utbilda sig till Tui-Namassör så det har jag också provat. Mycket effektivt.

Anmäl
2007-09-25 08:07 #8 av: copia

Min man har återigen fått en frusen axel..Han har tidigare fått akupunktur för det ,och så blir det även denna gång. är det en bra kombination om jag ger taktilmassage  under tiden han får det?   Akopressur vill jag lära mej!!Låter spännande!!! 

Anmäl
2007-09-25 14:28 #9 av: Tuva-Lena
#8 Jag tror i alla fall inte att det skadar. Vid frozen shoulder handlar det om en inflammation i leden, och då gäller det att få den att klinga av - oftast med vila och samtidigt behandlar man genom akupunktur eller medicinsk laser - samtidigt som man ger rörelseterapi i lagom mängd. Vad arbetar din man med? Har man funderat på att åtgärda arbetsställningar m m, i hans fall? Eftersom denna åkomma verkar vara återkommande..? Har man en gång drabbats av en inflammation, så är chansen väldigt stor att man får tillbaka den om man inte ändrar förutsättningarna för kroppen/leden. Genom akupunkturen/laserbehandling triggar man igång kroppen att själv utsöndra mer antiinflammatoriska ämen/cortison, och därigenom kan man få inflammationen att ge med sig. Smärtlindringen upplever man genom de endorfiner - kroppseget morfin - som utsöndras i samband med behandlingen :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-25 23:46 #10 av: MariaJ

Jag vill bara tillägga att akupressur kan göra väldigt ont.. det beror på hur din kropp är. Jag har gjort behandlingar där jag skriket rakt ut, samt att det har förlöst känslosvallningar så man börjat att storgråta. Det är värt all smärta och all gråt om man nu känner det så, för när man går där ifrån så känns det så underbart och svävande. Då vet jag att jag är ett med min kropp.. Och det är ju precis det jag står för. Att kropp, själ och ande är ETT !!!

Vill även tillägga att det inte alls behöver vara såhär för alla, men jag upplever behandlingarna såhär.. Det lättar efter varje behandling, så om man går regelbudet, så håller man en jämn ström i kroppen för muskler, skelett och de inre organen.

Kram MariaJ:-)

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

Anmäl
2007-09-26 01:21 #11 av: Neroli

Jag kan bara hålla med dig, MariaJ. Så har jag också upplevt.

/Susanne

Anmäl
2007-09-26 01:47 #12 av: Tuva-Lena

#10 Tack för en utttömmande beskrivning Maria! Roligt att du hälsar på hos oss! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-09-27 10:40 #13 av: MariaJ

Klart jag gör Inga-Lena.. Du har här skapat en mycket bra sajt. Jag kommer in här så fort jag har tid och möjlighet..

Tack vännen för en mycket bra sajtSkrattande Kram MariaJ:-)

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

Anmäl
2007-09-27 14:43 #14 av: copia

Min man kör lastmaskin och växlar lok. Han upplever arbetet med lastmaskinen som mer påfrestande pga av de små rörelserna med hand/handled, man använder  när man kör den. han har tidigare påpekat detta för chefer utan gehör, men nu hoppas vi,efter sjukskrivning och läkarutlåtande att han kan få arbeta bara med växlingen. Då klarar han av det. Men jag kör väl på med lite taktil oxå då,så får vi se..

Anmäl
2007-10-08 09:56 #15 av: LisaL

 

I just TuiNa kan man ju gå i olika etapper d.v.s olika steg.

I steg 1 lär man sig olika manipulationer samt lite generella behandlingar, i steg 2 går man in djupare på muskler och att korrigera skelettdelar. Sedan finns det TuiNa för barn, gravida olika smärtbehandlingar osv. Vill tillägga att jag har gått steg 1 och 2 inte de sistnämnda ännu i alla fall.

Besvär med fruzen shulder funkar bra att göra med akupressur också, skillnaden med akupressur och akupunktur i detta fallet kan vara att du kommer djupare ner i musklerna för behandling vid akupressur, du stimulerar inte bara punkten utan även musklerna runt omkring.

Kram Lisa

Anmäl
2007-10-08 17:55 #16 av: Tuva-Lena

#15 Jättehärligt med en expert på området! :)  Nu får du allt vara beredd på fler frågor, Lisa! Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2007-10-08 20:57 #17 av: korseett

japp det kommer du att få göra!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.