Annons:
Etikettövrigt
Läst 79 ggr
Magi-cat
2022-01-09, 13:12

Vad är (egentligen) virus och virusinfektioner?

Det har varit mycket om virus nu i ett par år … Men vad är egentligen virus och hur uppkom de? Jag tänkte det kunde vara intressant att läsa lite fakta om det.

"De biologiska virusen är mer eller mindre lösryckta, små inkapslade block av biologisk kod, i form av rna eller dna. En tjeckisk virusforskare formulerade det som att “virus är dåliga nyheter omgivna av lite proteiner”. Ofta är det just så enkelt."

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/01/31/virus-ar-daliga-nyheter-omgivna-av-lite-proteiner-vad-ar-ett-virus-och-hur

Artikeln är alltså ca ett år gammal.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
D
2022-01-11, 00:49
#1

Virus är något som påverkar kroppen mest när immunförsvaret inte är tillräckligt starkt, det finns inga mediciner som botar sjukdomar utan det är just människans immunförsvar som gör människan frisk.

Immunförsvaret är sammankopplat med människans tarmflora, som även ser till att människor tar upp all näring från kosten. När människor äter mediciner so exempelvis penicillin (som man tyvärr ibland måste) så förstörs en del av tarmfloran som även gör att människans kropp sämre tar upp näringen från kosten.

Immunförsvaret påverkas av allt vi äter, dvs. alla näringsämnen vi får i oss via kosten.
Om kosten saknar vissa näringsämnen så blir även immunförsvaret sämre och om tarmfloran är svag så händer exakt samma sak.

I Sverige är exempelvis jordar ganska fattiga på mineralet Selen, och selen behövs i kroppen för att immunförsvaret och cellerna ska kunna bekämpa olika virus, cancersjukdomar osv.

Jag gjorde följande sökning på google "selenium covid" och fick fram följande svar

In most cases, selenium deficiency was associated with worse outcomes, and selenium levels in COVID-19 patients were lower than in healthy …

Association between fatality rate of COVID-19 and selenium deficiency in China ….

A study in China found that the mean hair selenium level was high in a Chinese city with a high COVID-19 recovery rate …

I Finland har man berikat jordar med selen genom berikat gödsel sedan 30år tillbaka, då man upptäckte att Finländarna hade stor brist på Selen, i Sverige skriver livsmedelsverket att det är ovanligt med Selenbrist, fast Svenskodlade grönsaker är fattiga på Selen … hur hänger detta ihop? varför har inte Sverige börjat berika jordar med Selen?

Intressant artikel om näringsämnen i kosten
https://svenska.yle.fi/a/7-919288

Varför är det så svårt att mäta näringsvärdet i växter?
Upp till toppen
Annons: